ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΑΜΕΙΩΝ
Χρυσωρυχεία για το κεφάλαιο

Αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 18,9%, αποφέροντας στη φαρμακοβιομηχανία 1,73 δισ. ευρώ για το 2006

Σε χρυσωρυχείο για την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας έχουν μετατραπεί τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι δαπάνες για τα φάρμακα απορροφούν το 42,3% των δαπανών των Ταμείων για υπηρεσίες Υγείας, όταν, για παράδειγμα, η νοσοκομειακή δαπάνη των Ταμείων ανέρχεται μόλις στο 27,2% των συνολικών δαπανών Υγείας.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Εκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) - που εκπονήθηκε το 2008 για λογαριασμό της φαρμακοβιομηχανίας. Τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι παροχές συντάξεων πρόνοιας και ασθένειας, οι δαπάνες για τη διοίκηση και τη συντήρηση των περιουσιακών στοιχείων και οι λοιπές δαπάνες. Οι παροχές ασθένειας κατηγοριοποιούνται σε παροχές ασθένειας σε είδος (ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή, οδοντιατρική, πρόσθετη περίθαλψη και λοιπές παροχές) και σε χρήμα (επιδόματα και βοηθήματα). Οι συντάξεις απορροφούν το 65,9% και η υγεία το 22,6% των συνολικών δαπανών των Ταμείων.

Απ' τη συνολική δαπάνη για την υγεία το 2007 το 42,7% ήταν για φάρμακα, που - σύμφωνα με την έκθεση - το 2006 σε απόλυτους αριθμούς ανήλθε σε 2,566 δισ. ευρώ, όταν το 2001 ήταν 1,077 δισ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για υπερδιπλασιασμό μέσα σε μια πενταετία σε απόλυτους αριθμούς ή για ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 18,9%, όταν για παράδειγμα ο αντίστοιχος ρυθμός της νοσοκομειακής δαπάνης ήταν μόλις μόλις 7,8% (από 1,291 δισ. ευρώ το 2001 αυξήθηκε σε 1,805 δισ. ευρώ το 2006).

Καθαρά κέρδη 396,4 εκ. ευρώ!

Αυτά τα άλματα στις φαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων μαζί με τα χαράτσια συμμετοχής των λαϊκών στρωμάτων στα φάρμακα, εξασφαλίζουν απ' τις μεγαλύτερες κερδοφορίες στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Ετσι το 2006 - όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ - 102 επιχειρήσεις του κλάδου είχαν μεικτά κέρδη 1,73 δισ. ευρώ (από 1,57 δισ.. το 2005) και καθαρά κέρδη 396,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση 12% σε σχέση με το 2005.

Αποκαλυπτικότερα όμως ήταν στοιχεία που παρουσίασε (7.7.2008) η εταιρεία μελετών Stat Bank, σύμφωνα με την οποία αυξήθηκαν κατά 33,8% τα συνολικά καθαρά κέρδη των 172 μεγαλύτερων (βάσει πωλήσεων) παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμακευτικών προϊόντων το 2007 σε σχέση με το 2006. Σύμφωνα με τη Stat Bank τα συνολικά προ φόρων κέρδη των εν λόγω εταιρειών αυξήθηκαν από 460,29 εκατ. ευρώ το 2006 σε 615,75 εκατ. ευρώ το 2007.

Κι ενώ υπάρχει αυτή η προκλητική κερδοφορία ήρθε η κυβέρνηση με τις τροπολογίες που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο να την ενισχύσει καθώς απάλλαξε τη φαρμακοβιομηχανία απ' την επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία του 4% επί της χοντρικής τιμής. Μάλιστα, τη ρύθμιση αυτή - που ποτέ δεν ίσχυσε στην πράξη - τη μετακυλίει κατά 3% επί της λιανικής τιμής - που σημαίνει προσαύξηση κατά 20% - στους φαρμακοποιούς. Χτες, οι φαρμακοποιοί είχαν - με μεγάλη επιτυχία - πανελλαδική απεργία, ζητώντας την άμεση απόσυρση της τροπολογίας σε βάρος τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Διαχρονικό αίτημα η ένταξη στα ΒΑΕ

Στάση εργασίας και κινητοποίηση χτες, για τις τεράστιες ελλείψεις και το καθεστώς ασφάλισης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«Ενταξη εδώ και τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά», άμεση αντιμετώπιση των εκρηκτικών ελλείψεων σε προσωπικό και ασθενοφόρα, να εξακολουθήσει και να κατοχυρωθεί θεσμικά η αρμοδιότητα του Κέντρου για τη διαχείριση των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ με συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Η κινητοποίηση έγινε στη διάρκεια στάσης εργασίας (9 π.μ - 1 μ.μ.). Στη συγκέντρωση, βρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων η βουλευτής του Κόμματος Λίλα Καφαντάρη.

«Βροχή» οι καταγγελίες

Τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι είναι εκρηκτικά:

  • Στο ΕΚΑΒ λειτουργούσαν 17 κινητές μονάδες με γιατρό και σήμερα λειτουργούν μόλις τέσσερις ή και λιγότερες σε κάποιες περιπτώσεις, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί και προσωπικό.
  • Στα υπόγεια του ΕΚΑΒ «σκουριάζουν» 18 μηχανές - κυκλοφορούν σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής μόλις 3.
  • Για να καλυφθούν οι ανάγκες της Αττικής απαιτούνται τουλάχιστον 120 ασθενοφόρα, αλλά σήμερα κυκλοφορούν μόλις 60. Την ίδια ώρα οι εταιρείες ιδιωτικών ασθενοφόρων κάνουν χρυσές δουλειές.
  • Η δύναμη των ασθενοφόρων σε προσωπικό διαρκώς φθίνει, με αποτέλεσμα μεγάλες και σοβαρές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρακτικά δουλεύουν σαν προσωπικό ασφαλείας.
  • Για την πανελλαδική κάλυψη του ΕΚΑΒ απαιτείται άμεσα η πρόσληψη 500 εργαζομένων. Μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν 180 μετακινήσεις - μεταθέσεις εργαζομένων, ενώ αποχώρησαν με σύνταξη περισσότεροι από 65 εργαζόμενοι.
  • Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που δουλεύουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε φυσικές και άλλες καταστροφές, σηκώνουν βάρη, έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή με αίμα, δεν έχουν ενταχθεί στα ΒΑΕ.
«Αλλα λόγια» από την κυβέρνηση

«Επείγον, τροχαίο, καρδιολογικό, εδώ και τώρα ανθυγιεινό», αλλά και «Κάτω τα χέρια απ' το ΕΚΑΒ», φώναξαν οι εργαζόμενοι που πορεύτηκαν ακολουθούμενοι από τα ασθενοφόρα. Στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Γεώργιο Παπαγεωργίου. Ο υφυπουργός είπε για τα ΒΑΕ ότι το υπουργείο περιορίστηκε στο να προτείνει στην επιτροπή για τα ΒΑΕ την ένταξη των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην τέταρτη κατηγορία. Κατά τα άλλα υποσχέθηκε ότι θα επισπευθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την πρόσληψη 250 εργαζομένων για το ΕΚΑΒ και ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί ΦΕΚ, για να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα επιδόματα στολής και εκτός έδρας. Τέλος, για το θέμα της διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ - το υπουργείο έχει δρομολογήσει διαδικασίες, προκειμένου να γίνεται απ' το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας - περιορίστηκε να πει ότι το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί.

«ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Στάση εργασίας αύριο

Προειδοποιητική στάση εργασίας και συμβολικό αποκλεισμό της διοίκησης πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή από τις 7:30 π.μ. ως τις 8.30 π.μ. οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, με ομόφωνη απόφαση του σωματείου τους. Διαμαρτύρονται «για την αυταρχική και απαξιωτική συμπεριφορά της Διοίκησης προς τους εργαζόμενους» (μετακινήσεις «συμμόρφωσης», προσβλητικά έγγραφα σε εργαζόμενους, αδικαιολόγητες κλήσεις σε απολογία κλπ.).

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ξεκινούν την Κυριακή

Την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη στις 11.00 το πρωί, ξεκινάει η νέα χρονιά στα μαθήματα που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες, στο Στέκι Νεολαίας του ΠΑΜΕ (πλατεία Μητροπόλεως 10, πίσω από το Ιερό της Μητρόπολης). Το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να ενημερώνουν τους μετανάστες για τα μαθήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στα γραφεία του ΠΑΜΕ 210.3301.842, 210.3301.847 και 210.3833.786 για περισσότερες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ