ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Σκοτάδι ακόμα

Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Του Πέτρου Ζερβού από το «Εννιά» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
Νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού.

Σημαίνει αυτό πως για να γίνει νόμος το δίκιο του εργάτη, ο εργάτης πρέπει να γίνει ο ισχυρός της υπόθεσης.

Μέχρι τότε, με το νόμο τους οι αστοί θα περνάνε ζωή χαρισάμενη κι ο εργάτης που δε βάζει πλώρη να τους ανατρέψει θα είναι υποχρεωμένος να διαβάζει αναλύσεις για το πόσο κορόιδο είναι, αφού με το νόμο ο αστός - η πολιτική του οποίου ψηφίζεται από εργάτες - όχι μόνο θα πίνει σε υγεία των κορόιδων, αλλά θα παίρνει και όλα εκείνα τα μέτρα ώστε τα υποζύγια να μη σηκώσουν κεφάλι.

Παράδειγμα: Την ώρα που δεν ξέρεις πια τι πληρώνεις σε έμμεσους φόρους - τους άμεσους τους έχεις πληρώσει πριν να πάρεις το μεροκάματο στο χέρι - την ώρα που ωμά σου περιγράφουν οι ίδιοι οι αστοί πόσο εύκολο είναι στην τάξη τους να φοροδιαφεύγει, εκείνη την ώρα εμφανίζεται και η «αριστερή» πρόταση: πράσινος φόρος ώστε να πληρώνουν αυτοί που ρυπαίνουν. Πριν προλάβει να διατυπωθεί η πρόταση, η κυβέρνηση την έχει υλοποιήσει με τα νέα πρόστιμα για την κάρτα καυσαερίων. Περίμενε εσύ να πληρώσει η Μότορ Οϊλ...

Πάμε γι' άλλα: Πόσοι τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για να πειστεί ο κόσμος πως με την περίφημη «νέα οικονομία» θα τρώγανε όλοι με χρυσά κουτάλια. Τι αναλύσεις για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα ανοίγονταν στην επικοινωνίες με το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου. Και ήρθε η νέα οικονομία και ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια οι εταιρείες. Ωσπου μια μέρα άρχισαν να σκάνε μία μία οι φούσκες, αφού βέβαια ξεκοκάλισαν μπόλικο χρήμα. Κοινό μυστικό καιρό τώρα ότι οι εταιρείες δουλεύουν με παιδιά που τα αλλάζουν κάθε τρίτη μέρα - ακριβώς, κάθε τρίτη μέρα αλλάζουν υπαλλήλους, με το κόλπο της δοκιμής αν κάνουν για τη δουλειά. Κοινό μυστικό επίσης ότι έβαλαν αέρα και πάνω στα καλώδια του ΟΤΕ, (όταν ήταν κρατικός τους τα παραχώρησε), έβγαλαν χρήμα. Κοινό μυστικό οι προχρεώσεις υπηρεσιών που ποτέ δεν παρέχουν. Ολα αυτά είναι η νέα οικονομία. Τώρα, προβάλλουν τις χαμένες θέσεις εργασίας για να πάρουν ρυθμίσεις αλά Λαναρά, εντελώς συμπτωματικά μια από τις εταιρείες τού ανήκει. Η άλλη ανήκει σε ένα από τα νέα τζάκια του ΠΑΣΟΚ. Κι όλοι μαζί γεύονται μια απλή πραγματικότητα. Οτι αυτό το πεδίο είναι για μονοπώλια. Τα οποία ήδη κάνουν καθαρό πως συγκεντρώνουν πάνω τους όλο το χρήμα. Καλή εξέλιξη κι ας φαίνεται άσχημη.

Ασχετο: Δόξα τω θεώ! Εβαλε ο πανάγαθος το χεράκι του κι έτσι υπάρχουμε. Απόδειξη ότι διαβάζετε τούτη την ώρα την εφημερίδα. Αν δεν έβαζε ο πανάγαθος το χέρι του τώρα θα είχαμε περάσει μέσα από μια μαύρη τρύπα και θα ήμασταν χαμένοι στο διάστημα. Βέβαια, χαμένοι στο διάστημα είμαστε έτσι κι αλλιώς, αλλά άλλο πράγμα να το ξέρεις θεωρητικά κι άλλο να σου προκύπτει και με απόδειξη ότι υπάρχει θεός! Η ίδια η έννοια της «αρχής» παραπέμπει στη θεολογία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το πείραμα CERN. Πρέπει να πετάξεις ό,τι γνωρίζεις από διαλεκτική, να πετάξεις στα σκουπίδια και το πλην και το συν άπειρο, για να δεχτείς: πρώτον ότι το Σύμπαν είναι μόνο όλο αυτό που η σημερινή γνώση σου επιτρέπει να βλέπεις και δεύτερο ότι αυτό που βλέπεις ξεκινά κάποια συγκεκριμένη στιγμή από το μαγικό χέρι κάποιου δημιουργού. Η πιο απλή σκέψη ότι τα πάντα, πάντα υπάρχουν και δεν έχουν ανάγκη κανένα μάγο για να υπάρξουν, δεν έχει θέση σ' αυτήν την ιστορία. Τώρα το ότι η ύλη υπήρχε και θα υπάρχει πάντα αυτό είναι ψιλά γράμματα. Επιστήμη; Οχι, νέτη σκέτη θεολογία. Δηλαδή, μια έκρηξη για να γίνει πιο ισχυρό το σκοτάδι στα μυαλά των ανθρώπων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ...

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: «Οσοι πραγματικά φοροδιαφεύγουν έχουν ήδη οργανώσει τις άμυνές τους ώστε να εξακολουθούν να μην πληρώνουν φόρο. Παράδειγμα για το πώς μπορεί να το επιτύχουν και μάλιστα νομότυπα έδωσε πρόσφατα υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος περνώντας το ακίνητό του σε μία ΕΠΕ που ίδρυσε για τον σκοπό αυτό δε θα αντιμετώπιζε βέβαια κανένα πρόβλημα τεκμηρίου. Το ίδιο και καλύτερα το επιτυγχάνουν όλοι σχεδόν οι μεγάλο-εισοδηματίες γράφοντας το ακίνητο ή το σκάφος τους σε μία οφσόρ, για την οποία δεν πληρώνουν το παραμικρό. Οσο για τα πολυτελή Ι.Χ. είναι γνωστό ότι όλοι εκτός από τους μισθωτούς μπορεί να τα αποκτήσουν με επαγγελματική μίσθωση χωρίς να νοιάζονται για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Αλίμονο στους μισθωτούς και σε όσους επιμένουν να διαχειρίζονται με διαφάνεια την περιουσία τους. Αυτοί θα υποστούν το κύριο βάρος της νέας φοροεπιδρομής» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΡΕΜΕΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ: «Πράσινοι φόροι, στη βάση του "ο ρυπαίνων πληρώνει" (...) φόρο Tobin, δηλαδή την επιβολή ειδικής φορολογίας στις διασυνοριακές βραχυπρόθεσμες κινήσεις κεφαλαίων» (από τη φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ / ΑΥΓΗ).

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ: «Το δίπολο γραφειοκρατία - διαφθορά εξελίσσεται σε τροχοπέδη κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού της κρατικής μηχανής και θεραπείας των παθογενειών της. Συνέβη κατά κόρον επί ΠΑΣΟΚ, συμβαίνει όμως και τώρα, όπου το κράτος μοιάζει να λειτουργεί αυτονομημένα, ερήμην των όποιων κανόνων και κατευθύνσεων χαράζει η πολιτική εξουσία (...) αυτό το κράτος, το υδροκέφαλο και το διεφθαρμένο εμποδίζει την κοινωνία να κάνει αυτά που θέλει και μπορεί» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ για οριστική ήττα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - μονοπωλίων

ΤΑ ΝΕΑ: Τεκμήρια - παγίδα για τους μισθωτούς

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΔΕΗ της συμφοράς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΕΚΜΗΡΙΑ με μαθηματικό τύπο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΑΠΟ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευκολότερο το επιχειρείν σε Παπούα, Αλβανία παρά στην Ελλάδα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ταξίδι στην αρχή του Σύμπαντος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σανίδα σωτηρίας για υπουργούς και εισαγγελείς

ΕΘΝΟΣ: ΒΑΛΤΟΠΕΔΙΟ για 4 υπουργούς

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 12.604 νέες προσλήψεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ποια τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές

Η ΧΩΡΑ: Σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΦΟΔΟΣ ΑΝΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΔΟΕ σε δεκάδες επιχειρήσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τα τεκμήρια παγώνουν την αγορά ΙΧ - ακινήτων

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για την καθιέρωση τεκμηρίων

Η ΑΥΓΗ: «Λάστιχο» το Σύνταγμα για να περάσουν οι φόροι

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα πτυχία της αγοράς

«Αρκετοί εργοδότες σε πολλές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να αμφισβητούν την πραγματική αξία ορισμένων πτυχίων στον κλάδο της πληροφορικής. Αρκετοί είναι επίσης και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων δεν κερδίζουν περισσότερα γιατί είναι αποδέκτες καλύτερης εκπαίδευσης, αλλά γιατί μέσω των πτυχίων τους δείχνουν στους εργοδότες τους ότι ενδεχομένως να έχουν προστιθέμενη αξία ως εργατικό δυναμικό. Η εν λόγω θεωρία αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο περισσότερο σαν ένα μέσο "στρατολόγησης" εργαζομένων παρά ως έναν χώρο για τη διακίνηση χρήσιμων γνώσεων» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η φούσκα της «νέας οικονομίας»

«Μετά τις θερινές περικοπές στη Vodafone και την ελεύθερη πτώση των Lannet και Altec Telecoms, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος στην Ελλάδα μετρά 1.000 χαμένες ή έτοιμες να χαθούν θέσεις εργασίας (...) σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι αποδοχές που προσφέρουν οι εταιρείες στα υποψήφια στελέχη τους, αφού για κάθε κενή θέση που δημιουργείται, υπάρχει υπερπληθώρα βιογραφικών σημειωμάτων (...) σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση των εξελίξεων αναμένεται να παίξει και ο ΟΤΕ που ενόψει της έλευσης της Deutsche Telekom επιχειρεί να συμμαζέψει τις οικονομικές του εκκρεμότητες. Στον οργανισμό υπολογίζουν πως έχουν να λαμβάνουν γύρω στα 70 εκατ. ευρώ από τους εναλλακτικούς παρόχους και συμπληρώνουν πως αν δεν τακτοποιηθούν αυτές οι εκκρεμότητες θα προχωρήσουν και πάλι στη διακοπή κυκλωμάτων κάτι που θα οδηγήσει σε νέα "λουκέτα" και τελικά σε απολύσεις» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ