ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Αγώνας για δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς

Περιοδεία σε παιδικούς σταθμούς της Πετρούπολης

Τα ζητήματα της ποιότητας των παιδικών σταθμών, της ασφάλειάς τους, σε συνδυασμό με τα τροφεία και τις ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό, είναι αυτά που καθημερινά ξεχωρίζουν κατά τις επισκέψεις μελών και στελεχών του ΚΚΕ σε παιδικούς σταθμούς της Αττικής. Για αυτά συζήτησε χθες ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, που περιόδευσε σε παιδικούς σταθμούς του δήμου Πετρούπολης.

Οι 6 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στο σύνολό τους στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους, που φυσικά δεν έχουν φτιαχτεί για να φιλοξενούν παιδιά. Στον 4ο σταθμό τα 45 παιδιά που φιλοξενούνται δεν έχουν αύλειο χώρο, ενώ στους 3ο και 5ο, όπου περιόδευσε ο Γ. Πρωτούλης, η αυλή είναι πολύ μικρή. Τα τροφεία δεν πέφτουν κάτω από 50 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 90 ευρώ. Πολλές είναι και οι αιτήσεις που αναμένεται να απορριφθούν. Στον 4ο παιδικό σταθμό ήδη 35 παιδιά μένουν «εκτός».

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς παρατηρούσαν την κατεύθυνση να απαλλαγεί το κράτος σταδιακά από το κόστος της πρόνοιας και να μετακυλιστεί στους δήμους, δηλαδή στους δημότες. Ο Γ. Πρωτούλης συζήτησε με τους εργαζόμενους την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιους, σύγχρονους, ασφαλείς και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

Παιδικοί σταθμοί - «μαγαζιά»

Ο Γ. Πρωτούλης μετά την περιοδεία έκανε την εξής δήλωση:

«Χρειάζεται αγώνας για δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλους τους εργαζόμενους που έχουν ανάγκη να στείλουν τα παιδιά τους. Καλέσαμε όλους τους εργαζόμενους - γιατί είναι και επίκαιρη η κουβέντα για την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας, τον περιβόητο Καποδίστρια 2 - να βγάλουν ένα συμπέρασμα:

Τι έγινε με τις αλλαγές και το πέρασμα αρμοδιοτήτων, τέτοιων σοβαρών αρμοδιοτήτων, στους δήμους; Σταδιακή ιδιωτικοποίηση, τροφεία, οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, δεν μπορούν να φτιάξουν καινούργιους παιδικούς σταθμούς. Μια απαράδεκτη κατάσταση. Δηλαδή θα γίνουν οι παιδικοί σταθμοί μαγαζιά, που αν δεν έχεις να πληρώσεις δε θα μπαίνεις. Να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που σε όλα τα όργανα, κεντρικά και τοπικά έχουν ψηφίσει όλες τις αντίστοιχες ρυθμίσεις και με τα δύο χέρια».

ΣΧΟΛΕΙΑ ΗΛΕΙΑΣ
Ανέτοιμα και ακατάλληλα

Συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Ανέτοιμα και ακατάλληλα να στεγάσουν μαθητές και καθηγητές είναι αρκετά από τα σχολεία της Ηλείας τα οποία επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό του Ιούνη, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι επισκευές θα έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτό τόνισαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, αναφορικά με το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία. Οπως σημείωσε ο Αγγελος Κολόσακας, μέλος της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, «ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στην Αμαλιάδα όπου από τα τρία Γυμνάσια τα δύο έχουν πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το 1ο Γυμνάσιο (έτος κατασκευής 1930) δεν προβλέπεται να είναι έτοιμο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη και για το λόγο αυτό συμπτύσσουν τμήματα ώστε να χωρέσουν σε λυόμενα που στήνουν στον προαύλιο χώρο. Το 2ο Γυμνάσιο "ανακάλυψαν" ότι είναι ακατάλληλο στις 28 Αυγούστου, αφού βέβαια σε αυτό έγιναν οι προαγωγικές εξετάσεις του Ιούνη (μετά το σεισμό). Τώρα το "στέλνουν" σε απογευματινή βάρδια στο κτίριο του 6ου Δημοτικού. Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας των Τοπικών Αρχών αλλά και της κυβέρνησης, είναι ότι δεν αγόρασαν ακόμα το οικόπεδο για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, από τον προ-προηγούμενο σεισμό του 2007».

«Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία - συνέχισε - το 4ο, του 1930 κι αυτό, είναι σωστό ερείπιο. Θα επισκευαστούν μόνο έξι αίθουσες σε σύνολο 12 και οι υπόλοιπες έξι θα λειτουργήσουν σε λυόμενες κατασκευές. Το ίδιο ισχύει και για το 1ο Δημοτικό. Να τονίσουμε ότι οι αίθουσες που χρειάζεται κάθε σχολείο είναι 22 και στάλθηκαν από τον ΟΣΚ 15 για το καθένα».

Καταλήγοντας τόνισε: «Ζητάμε στα κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα, με την ολοκλήρωση των εργασιών, νέα πιστοποιητικά καταλληλότητας και η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων να γίνει σύμφωνα με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Συνολικά 185 παιδιά εκτός σταθμών

Παράσταση διαμαρτυρίας της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας, προς τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο

Τα τεράστια προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς και συνολικά στην προσχολική αγωγή, σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, κατά τη χτεσινή παράσταση - διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν προς τη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) και τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Ασκούνη.

Εξαρχής, οι εκπρόσωποι της παράταξης, επισήμαναν πως είναι συνολικό το πρόβλημα και επισήμανε τόσο τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, όσο και τις ευθύνες της ηγεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ).

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρέδωσαν:

  • Απ' τις 135 αιτήσεις για τα παιδικά κέντρα, δεν ικανοποιήθηκαν οι 68 (ποσοστό 51,4%).
  • Απ' τις 245 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς, δεν ικανοποιήθηκαν οι 40 (ποσοστό 16,4%).
  • Απ' τις 137 συνολικά αιτήσεις για τους βρεφικούς σταθμούς δεν ικανοποιήθηκαν οι 77 (ποσοστό 56,3% των βρεφών έμεινε εκτός).

Οπως τόνισαν, το ζήτημα είναι όλα τα παιδιά που κάνουν αίτηση να γίνονται δεκτά στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Τόνισαν, δε, πως η κοινωνική πρόνοια είναι θέμα κρατικής πολιτικής. Κατήγγειλαν, τέλος, το γεγονός ότι ενώ αποφασίστηκε η υποχρεωτική προσχολική αγωγή, για ένα χρόνο, εντούτοις, δεν υπάρχουν δημόσια νηπιαγωγεία που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, με αποτέλεσμα οι γονείς να προσφεύγουν σε ιδιωτικά.

«Εμείς», τόνισε ο Βασίλης Δημόπουλος, επικεφαλής της παράταξης, «προβάλαμε, τη θέση ότι πρέπει, οι βρεφικοί, παιδικοί σταθμοί και τα κέντρα παιδικής απασχόλησης να είναι δωρεάν, ενιαία για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κριτήρια που να αποκλείουν χιλιάδες παιδιά. Να μην είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της κοινωνικής πρόνοιας και υποχρηματοδοτείται από την κεντρική διοίκηση - γεγονός που οδηγεί στην επιβολή υψηλών τροφείων στους εργαζόμενους και κυρίως νέα ζευγάρια».

Περιοδείες και συσκέψεις

Αύριο Πέμπτη, στις 8 π.μ., τους παιδικούς σταθμούς του Ταύρου θα επισκεφθεί κλιμάκιο της Νότιας Αχτίδας της ΚΟΑ με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη, βουλευτή.

  • Η ΔΑΣ Πεύκης διοργανώνει σύσκεψη για το πρόβλημα των παιδικών σταθμών, για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για κρατικούς δωρεάν, σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Πεύκης (Χρ. Σμύρνης και Ρήγα Φεραίου).
Εξορμήσεις του ΠΑΜΕ

Συνεχίζονται σήμερα οι εξορμήσεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας σε τόπους δουλιάς της πόλης με αφορμή την έναρξη της νέας διδακτικής χρονιάς. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στις επιχειρήσεις «Κούσης», «Χερουβείμ» και «ALTEC».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ