ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, η διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Θεσσαλονίκη. Χτες, η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε την 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και περιόδευσε στο χώρο όπου οι επισκέπτες της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, ενδεικτική της αναγνώρισης της συνέπειας και των αγώνων του ΚΚΕ στο πλευρό των εργαζομένων. Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τα Διοικητικά Συμβούλια της HELEXPO AE και τις ΔΕΘ ΑΕ. Το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε σε εκδήλωση - συζήτηση στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» με θέμα: «Ποια αλλαγή χρειάζεται σήμερα ο τόπος και η πρόταση του ΚΚΕ».

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, καθώς και αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ Κώστα Αβραμόπουλο. Μαζί τους ήταν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας, καθώς και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Δρούτσας.

Προτείνουμε το δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη

«Δε θα ασχοληθώ με αυτό που λέμε "καθημερινή επικαιρότητα" έτσι όπως την εννοούν τα άλλα κόμματα, όπως τη διαμορφώνουν τα πολιτικά τους στελέχη και όπως τη ζούμε μέσα από τα καθημερινά δελτία ειδήσεων ή μέσα από διάφορους άλλους τρόπους», όχι γιατί είναι άνευ σημασίας αλλά γιατί για το ΚΚΕ «καθημερινότητα είναι οι 365 μέρες το χρόνο, αυτό που ζει και βιώνει ο εργαζόμενος, ο εργάτης, ο υπάλληλος, αυτός που έχει ένα μικρομάγαζο και κυνηγάει τον πελάτη με το τουφέκι, ο φτωχός αγρότης, οι γυναίκες, η νεολαία που ανήκει στα εργατικά, στα λαϊκά στρώματα. 365 μέρες το χρόνο βιώνει προβλήματα. Περιμένουμε δηλαδή στη ΔΕΘ να αναγγείλουν τι;».

Γι' αυτά τα προβλήματα, που ζουν στο πετσί τους η εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η νεολαία μιλάει το ΚΚΕ, όχι με διαπιστώσεις αλλά με πρόταση διεξόδου επίκαιρη και ρεαλιστική. Και αυτή την πρόταση διεξόδου, τη στρατηγική του ΚΚΕ, το κάλεσμα σε πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό παρουσίασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση με θέμα: «Ποια αλλαγή χρειάζεται σήμερα ο τόπος και η πρόταση του ΚΚΕ».

Ο χώρος άλλωστε, που έχει ήδη φορέσει «τα καλά» του, καθώς εκεί διοργανώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στην πόλη, εξέπεμπε το μήνυμα, το σύνθημα του ίδιου του Φεστιβάλ: «Πρωτοπόρα θεωρία πρωτοπόρα δράση, για το μέλλον μας το σοσιαλισμό».

Σε μια μαζική εκδήλωση, στην οποία εκφράστηκε πλούσιο το ενδιαφέρον για το σοσιαλισμό, για τη στρατηγική του ΚΚΕ, για τις θέσεις του για επιμέρους ζητήματα, έντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας που χρωμάτισε με τις σημαίες το χώρο. Στην εκδήλωση ακόμα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σωματείων, μαζικών φορέων των συνοικιών της πόλης, εκπρόσωποι των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, κ.ά.

Στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι 20 χρόνια τώρα, είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο απολογισμός είναι ένας: «Η ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού χειροτερεύει. Αλλοι υποφέρουν πραγματικά από ακραία φτώχεια, άλλοι πραγματικά ζουν χειρότερα σήμερα απ' ό,τι χτες, άλλοι αισθάνονται ότι αντέχουν αλλά νιώθουν ανασφάλεια για το αύριο. Είκοσι χρόνια νομοσχέδια αντεργατικά, αντιλαϊκά, νομοσχέδια εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και διάφορες άλλες επιλογές που περνούν έξω από τη Βουλή, σαν υλοποίηση αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γίνονται νόμοι».

Και τόνισε: «Υπάρχει λύση για το λαό; Χρειάζεται αλλαγή και ποια; Ολοι τον όρο "αλλαγή" τον χρησιμοποιούμε, αλλά από διαφορετική σκοπιά. Στο επίκεντρο του ΚΚΕ είναι αυτό, όλα υποτάσσονται σε αυτό: Τι αλλαγή χρειάζεται και πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις γι' αυτή την αλλαγή.

Εύλογο το ερώτημα: Καλά, δε διατρέχετε τον κίνδυνο να περνούν προβλήματα και να μην μπορείτε να τα παρακολουθείτε στο όνομα της αλλαγής ή να υποτιμάτε και τις δικές σας τις δυνάμεις και του λαού κάτι να διορθωθεί σε αυτόν τον τόπο και τα υποτάσσετε όλα στη μεγάλη αλλαγή; Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ακριβώς εμείς σήμερα μπορούμε να αποτελέσουμε φερέγγυα πολιτική δύναμη, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει το παραμικρό που πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας. Ο,τι νιώθει ο κάθε κλάδος, η κάθε περιοχή, η κάθε ομάδα εργαζομένων, ο κάθε εργαζόμενος, ό,τι νιώθει και ό,τι βιώνει για εμάς πρέπει να είναι πρόβλημα».

Το αύριο προετοιμάζεται στους καθημερινούς αγώνες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ο δρόμος που προτείνουμε είναι δρόμος της σύγκρουσης και της ρήξης. Βεβαίως, αυτή η σύγκρουση θα γίνει σε μία πορεία αλλά πρέπει εκεί να προσανατολιζόμαστε. Οσο γίνεται ένας ριζοσπαστικός πυρήνας σήμερα και αύριο αυτός ο ριζοσπαστικός πυρήνας να μετατραπεί σε ριζοσπαστική πλειοψηφία. Βεβαίως, δεν αναχωρούμε από το σήμερα να κοιτάμε ένα αύριο, αλλά πώς θα προετοιμαστεί το αύριο μέσα από τους καθημερινούς αγώνες. Αλλά αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση δε γίνεται τίποτα.

Τα άλλα κόμματα δεν προτείνουν άλλο δρόμο, προτείνουν απλώς μία άλλη κυβέρνηση. Ακόμα και κυβερνήσεις λαϊκές, που αναδείχτηκαν με λαϊκή πλειοψηφία, δεν τα κατάφεραν, αφού δεν έλυσαν αυτό το ζήτημα. Η πρότασή μας περιέχει μέσα την αντίσταση, την αντεπίθεση και τη ρήξη, όλα μαζί. Δεν τα χωρίζουμε. Είναι ένας ενιαίος δρόμος. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις. Αντιστέκεσαι, αντιπολιτεύεσαι, κάνεις αντιπολίτευση, για ποιο σκοπό; Για να πετύχεις κάτι, για να οργανώσεις την αντεπίθεση. Για ποιο σκοπό; Εμείς έχουμε επεξεργασμένη μία πρόταση, που οπωσδήποτε δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν όλοι σε όλα με το ΚΚΕ. Αν θέλετε, το κρίσιμο είναι ο σοσιαλισμός. Δεν απαιτούμε όλος ο κόσμος να συμφωνήσει με το σοσιαλισμό. Θέλουμε να συμφωνήσει, ιδιαίτερα η εργατική τάξη, αλλά δεν το απαιτούμε, γιατί αν απαιτούσαμε να γίνουν όλοι κομμουνιστές ε, αυτό πραγματικά δεν μπορεί να γίνει. Μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού δεν μπορεί να γίνει κομμουνιστική πλειοψηφία. Αυτή θα υπάρξει σε μία πορεία ρήξης και στην πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Τι λέμε; Συμφωνείτε στο μέτωπο πάλης κατά των μονοπωλίων που σήμερα κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία, κατά του ιμπεριαλισμού; Αυτό σημαίνει μία πολιτική γενικής ρήξης με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με όλα τα μεσοβέζικα κόμματα και τα αναχώματα».

Χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος

Η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε ότι χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Να πεταχτούν έξω οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες από πάνω προς τα κάτω, που δουλεύουν μέσα στα πλαίσια του συστήματος και το μόνο που κάνουν είναι να μπαίνουν ανάμεσα στον ανταγωνισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται ενότητα δράσης της εργατικής τάξης. Δεύτερον, συμμαχία με την αγροτιά και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρούς μαγαζάτορες. Αλλά αν δεν πεταχτούν έξω οι ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, κλπ., δεν μπορεί να γίνει αυτή η συμμαχία, θα υπονομεύεται από τα πάνω. Ακόμα, πρέπει να βάλει στόχο την πλήρη αποδυνάμωση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να αδυνατίσουν τα αναχώματα. Αν συμβεί αυτό, τότε θα εκφραστεί ο ριζοσπαστισμός, θα εμφανιστούν και νέες πολιτικές δυνάμεις. Αυτή η συμμαχία δε θα είναι μόνο κοινωνική, θα είναι και πολιτική. Θα δουλεύει σαν αντιπολίτευση και ταυτόχρονα θα βάζει σα στόχο την εξουσία. Θα είναι εξουσία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Θα είναι μία λαϊκή εξουσία, και θα πρέπει να φύγουν από τη μέση τα μονοπώλια, η αστική τάξη.

«Το κρίσιμο είναι το ξεκαθάρισμα με τα δύο κόμματα, και το δεύτερο ότι δεν υπάρχουν μεσοβέζικες, εναλλακτικές λύσεις. Τι υπάρχει; Η αντίσταση, η αντεπίθεση, ενταγμένες στο θέμα της επίλυσης της εξουσίας. Δείκτης των δυνατοτήτων του κινήματος είναι η ισχύς του ΚΚΕ, είναι οι ψήφοι, οι δεσμοί με το λαό», σημείωσε.

Κλείνοντας και αναφερόμενη στα 90χρονα του Κόμματος και στο 18ο Συνέδριό του σημείωσε ότι «στα 90χρονα του Κόμματος υπάρχει ένα κλειδί. Εμείς οι κομμουνιστές να ανεβάσουμε την απαιτητικότητα από τον εαυτό μας», αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το 18ο Συνέδριο: «Πρέπει να πάμε μακριά, πλατιά και βλέποντας τα πράγματα στρατηγικά».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Μας ενδιαφέρει η παραγωγική σφαίρα

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τις διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της HELEXPO ΑΕ και επίσκεψη στα περίπτερα της ΔΕΘ

Motion Team

Βασικός δείκτης της οικονομίας της χώρας είναι ο παραγωγικός τομέας και η κατάσταση των εργαζομένων, χωρίς να υποτιμάται η εκθεσιακή πλευρά, η οποία έχει να κάνει με την πώληση εμπορευμάτων κι υπηρεσιών, σημείωσε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος σε συνάντηση με τις διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της HELEXPO ΑΕ, με αφορμή την πραγματοποίηση της 73ης ΔΕΘ. Τόνισε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας απασχολεί το ΚΚΕ, το οποίο εκτιμά πως ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα την πληρώσει, καθώς η ελληνική οικονομία διαμορφώνεται σε ένα νέο κύκλο διεθνών σχέσεων στην περιοχή, που καθορίζεται με όρους ανισοτιμίας κι εξάρτησης σε ένα πάρα πολύ σκληρό ανταγωνιστικό πεδίο.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους προέδρους της HELEXPO ΑΕ, Αρ. Θωμόπουλο, και τον πρόεδρο της ΔΕΘ ΑΕ, Δ. Μπακατσέλο, για το ανταγωνιστικό τοπίο που διαμορφώνεται στο χώρο των εκθέσεων, κατά τη συνάντηση στο χώρο της ΔΕΘ. Στη συνέχεια επισκέφτηκε περίπτερα της Εκθεσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δέχτηκε εγκάρδιους χαιρετισμούς από εργαζόμενους και φορείς, όπως ο Χορευτικός Σύλλογος του Ασκού. Στάθηκε στο περίπτερα της Πυροσβεστικής, όπου εξέφρασε και τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης, επισκέφτηκε τα περίπτερα της ΔΕΗ, τα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου, την Εγνατία Οδό ΑΕ, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο, τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης.

Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το ενδιαφέρον μας είναι σε αυτό που συντελείται στην παραγωγική σφαίρα της χώρας, στην οικονομία. Από εκεί καθορίζεται και η κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Οι υπηρεσίες έχουν σχέση με την κυκλοφορία των εμπορευμάτων αλλά και σημαντικούς κοινωνικούς τομείς κι επομένως από αυτήν την οπτική βλέπουμε τα πράγματα». Επικεντρώνοντας στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας σημείωσε: «Κυρίως όμως θέλω να σταθώ στο εξής. Η Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του '90 είχε μία αναβαθμισμένη θέση στα Βαλκάνια. Καθώς στα Βαλκάνια εμφανίστηκε μια καινούρια αγορά, με την παλινόρθωση του προηγούμενου κοινωνικού συστήματος η Ελλάδα, μια χώρα και σταθερή στα πλαίσια αυτού του συστήματος και γειτονική, πήρε ένα προβάδισμα το οποίο δεν οδήγησε αναπόφευκτα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Δεν ξέρω αν τα επόμενα χρόνια αυτό το προβάδισμα θα υπάρχει. Φαντάζομαι ότι και οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται περισσότερο από ό,τι εμείς για την κερδοφορία τους, θα τους απασχολεί αυτό που ήδη είπατε. Εσείς ζείτε αυτήν την πλευρά της Εκθεσης, όπου αρχίζουν οι γειτονικές χώρες να αναβαθμίζονται και αυτές καθώς προχώρησαν σε μία κατάσταση, διεκδικούν κι αυτές μερίδια στην αγορά, κι επομένως αυτό που έδινε το πλεονέκτημα στους Ελληνες επιχειρηματίες και στο πολιτικό σύστημα της χώρας, δεν ξέρω αν τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει.

Εμείς δε θέλουμε να διακινδυνεύσουμε πολύ λεπτομερειακές προβλέψεις, γιατί δεν είναι δυνατές. Πάντως η εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα δε θα έχει την ίδια θέση στα Βαλκάνια. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι ο ελληνικός λαός θα την πληρώσει ακόμα περισσότερο. Υπάρχει ύφεση. Γίνεται συζήτηση για κρίση στην Ευρώπη και διεθνώς. Αν η Ελλάδα βρεθεί είτε σε πρώιμη κρίση είτε όχι, θα έχει οξύτατο πρόβλημα. Αυτά που θεωρεί κατακτημένες θέσεις μπορεί να μην τις διατηρήσει. Και πάλι σας λέω ότι από τη δική μας σκοπιά μας ενδιαφέρει πάνω από όλα το επίπεδο ζωής, τα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ηρθε η ώρα η λαϊκή πλειοψηφία να μετατρέψει τους νικητές σε ηττημένους

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την προσέλευσή της στο χώρο της ΔΕΘ

Κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΘ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Είκοσι χρόνια τώρα, παρά τη λαϊκή αγανάκτηση και τις λαϊκές αντιστάσεις, τους σημαντικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν από τους εργαζόμενους, την αγροτιά, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τελικά τα μέτρα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων έχουν μπει σε εφαρμογή. Επομένως, ήρθε η ώρα η λαϊκή πλειοψηφία, οι εργατοϋπάλληλοι που υποφέρουν και τα λαϊκά στρώματα να αποβάλουν το σύνδρομο ότι έχουν απέναντί τους έναν Γολιάθ και να μετατρέψουν τους σημερινούς νικητές σε οριστικά ηττημένους. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Αναφερόμενη στα σενάρια πρόωρων εκλογών τόνισε:

«Αυτά είναι ανάλογα με το τι συμφέρει την κυβέρνηση. Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε. Αυτό που μπορούμε να καθορίσουμε είναι το εξής: Η παραμικρή κινητοποίηση έως την εκλογική μάχη να οδηγήσει στην ήττα όχι μόνο των κομμάτων που κυβέρνησαν, δηλαδή σήμερα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χθες, αλλά να οδηγήσει στην ήττα την πολιτική τους. Και η πολιτική τους δεν είναι των κομμάτων, είναι των μονοπωλίων».

Τέλος, για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Η θέση μας είναι σαφής, διαχρονική και μάλιστα ανεξάρτητα από τη σημερινή επικαιρότητα. Ο,τι ανήκει λογικά στο λαό - ορεινοί όγκοι, παραλίες, δασικές εκτάσεις - δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία, όχι μόνο της εκκλησίας, ούτε του Αγίου Ορους ούτε κανενός. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, είτε υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι, είτε παράνομοι, όπως υπάρχουν πάρα πολλές φορές».

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη

Ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη η επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Θεσσαλονίκη. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 9 π.μ. θα επισκεφθεί τη Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη».

-- Στις 12 μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ. Επίσης, από την τηλεόραση του «902» στις 8:30 το βράδυ της ίδιας μέρας.

-- Στις 1.30 μ.μ., θα επισκεφθεί το εργοστάσιο «ΖΗΜΕΝΣ», όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ