ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πετσοκόβει τα ΒΑΕ από την αρχή του νέου χρόνου

Η πολιτική απόφαση προβλέπει εφαρμογή της νέας λίστας από 1/1/2009, καθώς προχωράει το σύνολο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με πρωτοβουλία του ταξικού τους συνδικάτου, διαμαρτύρονται στο υπουργείο Απασχόλησης για την καρατόμηση των ΒΑΕ
Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, με πρωτοβουλία του ταξικού τους συνδικάτου, διαμαρτύρονται στο υπουργείο Απασχόλησης για την καρατόμηση των ΒΑΕ
Στο πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων επικεντρώνει τώρα η κυβέρνηση, καθώς παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά. Στη χτεσινή τους συνάντηση, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Απασχόλησης συζήτησαν για την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς την 1η του Οκτώβρη «κλείνει» η δεύτερη φάση της αντιδραστικής ενοποίησης των Ταμείων.

Στη συζήτηση κυριάρχησε και το θέμα των ΒΑΕ, με την Φάνη Πάλλη Πετραλιά να προαναγγέλλει ότι η «επιστημονική επιτροπή αρχίζει να μελετά και νέα επαγγέλματα», σημειώνοντας προκλητικά ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «τον εξορθολογισμό του συστήματος και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων», αφού «είναι η πρώτη φορά, ύστερα από 45 χρόνια, που γίνεται προσπάθεια ανανέωσης και εξορθολογισμού της λίστας των ΒΑΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει να θέσει σε ισχύ τη νέα πετσοκομμένη λίστα των ΒΑΕ από την 1/1/2009, ενώ το δεύτερο μέρος του πορίσματος αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του Νοέμβρη.

Ως προς τα άλλα ζητήματα, η υπουργός Απασχόλησης ενημέρωσε ότι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα σε επτά εκατομμύρια Ελληνες, ενώ από την 1η του Ιούνη ο ΑΜΚΑ καθίσταται υποχρεωτικός για την εργασία, για την ασφάλιση, για τις ιατρικές παροχές.

ΠΑΜΕ: Ο πόλεμος έχει κηρυχτεί

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ο πόλεμος με την αντιλαϊκή πολιτική έχει κηρυχτεί. Το ΠΑΜΕ συνεχίζει και εντείνει την πάλη κατά της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, κατά της κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Από την πρώτη στιγμή έδωσε απάντηση με την παρέμβασή του στη διορισμένη επιτροπή, με τη συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας, με την ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς».

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να δυναμώσει την προσπάθεια, για να μην περάσουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις δίνουν συνέχεια στις πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, με επόμενη τη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας. Συγκέντρωση για τα ΒΑΕ διοργανώνει το ΠΑΜΕ και στα Γιάννενα, στις 17 Σεπτέμβρη, στις 7.μ.μ στο δημαρχείο. Αλλά και στην Αρτα, με διοργανωτή το Εργατικό Κέντρο, στις 18 του μήνα, στις 8.μ.μ στην πλατεία Κιλκίς. Χτες, με το ίδιο θέμα έγινε στο Βόλο πικετοφορία και στη Λιβαδειά συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Να ανακληθεί τώρα η απόλυση

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα του απολυμένου στη σταθερή και πλήρη εργασία, όπως και των υπόλοιπων συναδέλφων. Πάρτε τώρα πίσω την απόλυση». Αυτήν την ξεκάθαρη απαίτηση μετέφεραν χτες στη διοίκηση της εταιρίας «PIERRE FABRE» - η οποία προχώρησε στην άδικη και καταχρηστική απόλυση του εργαζόμενου Γιάννη Τασιούλα - συνδικαλιστές εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου εργαζομένων στο φάρμακο, με μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Γιάννης Τασιούλας που απασχολούνταν στην επιχείρηση για πάνω από τρία χρόνια, απολύθηκε με το επιχείρημα της μείωσης προσωπικού, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στην πραγματικότητα όμως, απολύθηκε για τη συνδικαλιστική του δράση, για το γεγονός ότι πρωτοστατούσε στις απεργίες, υπερασπιζόταν τα δικαιώματά του και τα δικαιώματα των συναδέλφων του. Οι συνδικαλιστές στη συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης απαίτησαν να ανακληθεί άμεσα η απόλυση. Στην προκλητική απάντηση της εργοδοσίας ότι η «απόφαση έχει παρθεί», οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας αποτελεί μια πρώτη απάντηση, καθώς συνολικά τα ταξικά σωματεία της Αθήνας και το ΠΑΜΕ θα πάρουν όλα τα αγωνιστικά μέτρα για να ανακληθεί η απόλυση.

17ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Γλίτωσε τη ζωή, έχασε το πόδι του

Από το θάνατο γλίτωσε ο μόλις 17 ετών εργάτης Βάλτερ Ντόι, αλβανικής καταγωγής. Ωστόσο, καταδικάστηκε να μείνει από πολύ νέος ανάπηρος, αφού έχασε το αριστερό του πόδι από το γόνατο και κάτω. Σαν να μην φτάνει το σακάτεμά του, η εργοδοσία απέκρυψε το εργατικό «ατύχημα», αφού ο εργαζόμενος, ως ανήλικος, απασχολούνταν παράνομα σε οικοδομικές εργασίες, και ήταν ανασφάλιστος!

Πιο συγκεκριμένα, ο 17χρόνος που εργάζονταν στον εργολάβο Ι. Μέγγο, σε ανέγερση τετραώροφης οικοδομής ιδιοκτησίας Δ. Βάθη, στο Βαθύ Αυλίδας στην Εύβοια, στις 27 του περασμένου Ιούνη και στην προσπάθειά του να μεταφέρει μπετόβεργα, αυτή ακούμπησε στα διερχόμενα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ των 20.000 βολτ, που ήταν πολύ κοντά, και χτυπήθηκε από το ρεύμα. Το «ατύχημα» αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον εργαζόμενο όταν στις 21/7 το κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας Χαλκίδας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Πραγματοποιήθηκε χτες η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση στον ΟΜΕΔ στα πλαίσια της διαδικασίας υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στις Τράπεζες. Ομως, ούτε σε αυτή τη συνάντηση προσήλθαν οι τραπεζίτες, με πρόσχημα ότι δεν υπάρχει εργοδοτική οργάνωση που να τους εκπροσωπεί και με πραγματικό στόχο το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση της διαιτητικής απόφασης.

ΕΚΑΒ: Με συγκέντρωση στο Πεδίον του Aρεως, σήμερα στις 10 πμ, και πορεία στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ - που από το πρωί θα βρίσκονται σε στάση εργασίας (9 πμ - 1 μμ) - διεκδικούν την ένταξή τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), την επαναφορά με θεσμικό τρόπο της διαχείρισης των κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΑΒ καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Σε 24ωρη απεργία, στις 3 Οκτώβρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες. Με ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ προβάλλεται ως μοναδικό, ουσιαστικά, αίτημα η διεκδίκηση επιδόματος. Η ΔΑΣ Περιφερειών κατήγγειλε την πλειοψηφία σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό στηρίζουν τη χρόνια επιδοματική πολιτική και πρότεινε την οργάνωση της πάλης με άμεση ενημέρωση των εργαζομένων, πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με το παλίσιο του ΠΑΜΕ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ξεκινούν την Κυριακή

Την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη στις 11.00 το πρωί, ξεκινάει η νέα χρονιά στα μαθήματα που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τους μετανάστες, στο Στέκι Νεολαίας του ΠΑΜΕ (πλατεία Μητροπόλεως 10, πίσω από το Ιερό της Μητρόπολης). Το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να ενημερώνουν τους μετανάστες για τα μαθήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στα γραφεία του ΠΑΜΕ 210.3301.842, 210. 3301.847 και 210.3833.786 για περισσότερες λεπτομέρειες.

ΚΚΕ
Διεύρυνση και όχι κατάργηση των ΒΑΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης για τα ΒΑΕ:

«Η κυβέρνηση με πρόσχημα την ανανέωση και τον εξορθολογισμό της λίστας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) προχωράει στη δραστική περικοπή τους, υλοποιώντας τις επιδιώξεις χρόνων των βιομηχάνων και συνολικά της πλουτοκρατίας, για κατάργησή τους. Με τον τρόπο αυτό κλιμακώνει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι συνέπειες από την περικοπή και κατάργηση των ΒΑΕ θα είναι οδυνηρές για τους εργαζόμενους. Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα έχει αποτέλεσμα μια νέα μεγάλη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για όλους τους εργαζόμενους με κύρια θύματα τις γυναίκες και τους νέους, μείωση των μισθών και των συντάξεων και συνολικά επιδείνωση των όρων δουλειάς. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια και γενικότερα οι εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχουν ολέθριες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων.

Η αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών, ο μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων και οι σημερινές ανάγκες επιβάλλουν όχι μόνο να μην καταργηθούν τα ήδη υπάρχοντα επαγγέλματα στη λίστα των ΒΑΕ, αλλά καθιστούν αναγκαία την ένταση του αγώνα των εργαζομένων για τη διεύρυνσή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ