ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σέρνουν πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς

Κυρώθηκε στη Βουλή το μνημόνιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αρχηγείου του ΝΑΤΟ για την ίδρυση και λειτουργία στη Σούδα της Κρήτης του «Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής»

Το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί εδώ και καιρό, ωστόσο τώρα έφθασε στη Βουλή για έγκριση. Το στιγμιότυπο από επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας τον περασμένο Ιούνη

Κ.Ζ.

Το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί εδώ και καιρό, ωστόσο τώρα έφθασε στη Βουλή για έγκριση. Το στιγμιότυπο από επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας τον περασμένο Ιούνη
Στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά και επικίνδυνα παιχνίδια του ΝΑΤΟ οδηγεί η κύρωση στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αρχηγείου του ΝΑΤΟ για την ίδρυση και λειτουργία στη Σούδα της Κρήτης του «Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ). Πρόκειται για ένα Κέντρο που ήδη λειτουργεί αφού η ίδρυσή του αποφασίστηκε το Μάη του 2005 και αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ενεργειών στην περιοχή, μιας και το Κέντρο θα εκπαιδεύει στελέχη για τον έλεγχο των θαλασσών μέσα από νηοψίες επιφανείας, υποβρύχιες έρευνες αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των «ασύμμετρων απειλών».

Μάλιστα, η χώρα μας ανέλαβε όχι μόνο να φιλοξενήσει το εν λόγω Κέντρο, που μας μπλέκει ακόμα πιο σοβαρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά θα δαπανήσει και 15 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των κτιριακών υποδομών, ενώ έχει αναλάβει και την ετήσια συντήρησή τους που θα φθάνει στο ύψος των 1.500.000 ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι στα σοβαρά πολιτικά ζητήματα, όπως είναι η εμπλοκή της χώρας στα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, έχει την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση, ψήφισε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας για την ίδρυση του Κέντρου, εκφράζοντας απλώς κάποιες επιφυλάξεις για τους οικονομικούς όρους της σύμβασης.

Καταψηφίζοντας αυτήν την επικίνδυνη σύμβαση η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Εύα Μελά, υπενθύμισε ότι η υπόθεση αυτού του ΝΑΤΟικού Κέντρου ξεκίνησε το 2003 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ήδη από το 2005 που υπογράφτηκε η σύμβαση το Κέντρο αυτό ουσιαστικά λειτουργεί χωρίς να έχει περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι στην πρόσφατη σύγκρουση στον Καύκασο τα ΝΑΤΟικά καράβια που έσπευσαν στην περιοχή είχαν ορμητήριο τη Σούδα, όπου και στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης. Με τη σύμβαση αυτή, τόνισε, η χώρα μας μπαίνει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες και κινδύνους προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών.

«Πρόκειται για μια σύμβαση που βαθαίνει την υποτέλεια και δημιουργεί κινδύνους για τον ελληνικό λαό αλλά και τους λαούς της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας το λαό να αντιδράσει στη λειτουργία αυτού του ΝΑΤΟικού ορμητηρίου.

Αντίθετος με τη σύμβαση δήλωσε ο ΣΥΝ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. αρνήθηκε να την καταψηφίσει και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπερασπιζόμενος τη σύμβαση ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας ισχυρίστηκε ότι με αυτήν δε μειώνεται η εθνική κυριαρχία, ενώ είπε ότι πρόκειται για Κέντρο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την εκδήλωση «ασύμμετρων απειλών» και όχι επιθετικά. Κατά τον υφυπουργό η λειτουργία του Κέντρου - που διεκδικούσαν η Τουρκία και η Βρετανία - έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας αφού ενισχύει τη θέση της μέσα στο ΝΑΤΟ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων υποχωρήσεων

Διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην Αθήνα λίγο πριν τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ

Τη «δεδομένη» στήριξη του συνόλου της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας προς τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, για τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μετέφερε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στον Κύπριο ομόλογό της, Μάρκο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε χτες στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αύριο ξεκινά η ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων του Προέδρου Δ. Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε τα χαρακτηριστικά μιας λύσης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και χωρίς στρατό κατοχής.

«Ηρθε η ώρα της αλήθειας»

«Ηρθε η ώρα της αλήθειας», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι θέσεις και απόψεις που ακούγονται δημόσια θα μπουν και θα δοκιμαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μπαίνουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία στη διαπραγμάτευση», είπε, και συμφωνώντας με την Ελληνίδα ομόλογό του για τη βάση και τα χαρακτηριστικά της λύσης, διαμήνυσε ότι «η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση αποτελεί τεράστια υποχώρηση από την Κύπρο». Υπενθύμισε ότι «ποτέ πριν την εισβολή δεν υπήρχε γεωγραφικός διαχωρισμός» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων» ως προς τη μορφή της λύσης.

Για το ενδεχόμενο εφαρμογής του παραδείγματος του Καυκάσου στην Κύπρο, ο Μ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν υπάρχει παραλληλισμός και η απάντηση αυτή έχει δοθεί από τη διεθνή κοινότητα. «Οσες προσπάθειες και να κάνει η Τουρκία για να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, δε θα βρουν ανταπόκριση», είπε ο αρχηγός της κυπριακής διπλωματίας.

Νωρίτερα, ο Μ. Κυπριανού έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Μ. Ταλάτ εμμένει στις απόψεις του

Συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με σημαία την παρθενογένεση και τα δύο «ομόσπονδα κρατίδια», σημειώνοντας ότι είναι απόλυτα βέβαιος για την πρόθεση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι το ερώτημα τίθεται για το ποια μορφή θα έχει αυτή η λύση και αν θα είναι αποδεκτή και από τους Τουρκοκυπρίους. Καυτό ζήτημα χαρακτήρισε το περιουσιακό, λέγοντας ότι θα επηρεαζόταν μαζικά η οικονομική ανάπτυξη εάν οι Τουρκοκύπριοι περιορίζονταν στη χρήση μόνο του 20% του εδάφους που τους ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επισήμανε ότι έστω και συμβολικός αριθμός του τουρκικού στρατού θα παραμείνει στην Κύπρο, για να καταλήξει στη θέση του περί παρθενογένεσης, λέγοντας ότι «η νέα Δημοκρατία της Κύπρου θα πρέπει να είναι μία ομοσπονδία, η οποία θα αποτελείται από ένα ομοσπονδιακό κράτος και δύο ομόσπονδα κρατίδια, μερικές αρμοδιότητες θα πρέπει να μείνουν στα χέρια των ομόσπονδων κρατιδίων».

Στο μεταξύ, τα διαπιστευτήριά του στον Κύπριο Πρόεδρο επέδωσε χτες ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Φρανκ Τσιάρλς Ούρμπαντσιτς, με «διαβεβαιώσεις» ότι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού παραμένει στις προτεραιότητες των ΗΠΑ...

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις

Συνάντηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό είχε χτες το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Μ. Κυπριανού, στα Γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.

Μετά τη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε: «Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε ενημέρωση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού. Ενημερωθήκαμε για τις τελευταίες συναντήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Το ΚΚΕ με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημερώνεται και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες που γίνονται ιδιαίτερα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια.

Για άλλη μια φορά δηλώνουμε πως το ΚΚΕ στηρίζει την κατεύθυνση επίτευξης λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, δίχως ξένες βάσεις και στρατεύματα».

Ο Μ. Κυπριανού, αφού ευχαρίστησε για τη συνάντηση, τόνισε ότι «ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο μπαίνουμε στην ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων της ουσίας του κυπριακού προβλήματος. Ενημέρωσα για το πού βρισκόμαστε και θέλησα να ακούσω σκέψεις και να συζητήσουμε τις διάφορες πτυχές τόσο για το τι γίνεται στην Κύπρο αλλά και στα γενικότερα πλαίσια των διεθνών συνθηκών που υπάρχουν σήμερα». Είμαστε σε διαρκή επαφή, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της κυβέρνησής του «για τη στήριξη που έχουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και πάντα και σταθερά από το ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ