ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Σχεδιάζει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η Επιτροπή και ανακοίνωσε τη διοργάνωση ημερίδας μέχρι τέλος του μήνα

«Ενα χρόνο μετά τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές τα προβλήματα των πυρόπληκτων του νομού μας παραμένουν σε τέλμα. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και προχωράει στην υλοποίησή τους ούτε στο ελάχιστο δεν καλύπτουν τις στοιχειώδες ανάγκες όλων αυτών που επλήγησαν από τις φωτιές. Αντίθετα, μια σειρά αποφάσεις της λειτουργούν προς όφελος του μεγάλου κατασκευαστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου».

Αυτό τόνισαν χτες το βράδυ μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, ενώ ανακοίνωσαν και τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους για έναν καλύτερο συντονισμό των πυρόπληκτων, καθώς και την οργάνωση ημερίδας στο νομό μέχρι τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά, ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, επισήμανε πως «χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών για να υλοποιηθούν πιο γρήγορα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην Αγροτική Οικονομία με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».

Ο Γιώργος Καραπάνος, Νομαρχιακός Σύμβουλος με τη ΝΑΣ, υπογράμμισε πως «για την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης σημαντικό χέρι βοηθείας βάζει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με τελευταίο παράδειγμα την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, αλλά και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε Νομαρχία και Δήμους που το μόνο που διεκδικούν είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, δηλαδή το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Εργαζόμενοι «σε ομηρία» και ακατάλληλα κτίρια

Τα προβλήματα που αποκαλύπτονται καθημερινά μέσα από τις περιοδείες μελών και στελεχών του ΚΚΕ στους παιδικούς σταθμούς που ήδη λειτουργούν εδώ και μια βδομάδα, δείχνουν με τρόπο ανάγλυφο το αδιέξοδο που βιώνουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και νέα ζευγάρια.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τις ελλείψεις, τον αποκλεισμό παιδιών και το υπέρογκο κόστος, αλλά και τον τρόπο και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες τα παιδιά που τελικά καταφέρνουν να γίνουν δεκτά σε κάποιον σταθμό, διαπαιδαγωγούνται.

Συγκεκριμένα:

  • Στον Αγιο Δημήτριο στους 5 παιδικούς σταθμούς οι 4 από τους 5 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στεγάζονται σε παλιά (30ετίας) ενοικιαζόμενα κτίρια με μικρούς εσωτερικούς χώρους και χωρίς προαύλιο. Αλλά και ένας υπό ίδρυση σταθμός, θα λειτουργήσει επίσης σε ακατάλληλο κτίριο, ανήλιαγο, χωρίς προαύλιο και απέναντι από βενζινάδικο.

Οι 3 από τους 5 λειτουργούν με 3 παιδαγωγούς ο καθένας. Εχουν από 75 παιδάκια, δηλαδή λειτουργούν τμήματα των 25 παιδιών για κάθε παιδαγωγό.

  • Στην Ηλιούπολη σε παιδικό σταθμό από τις 220 νέες αιτήσεις δεκτές έγιναν οι 35, ενώ από τους περίπου 30 εργαζόμενους μόνο οι 7 είναι μόνιμοι. Σε άλλον σταθμό τα παιδιά στοιβάζονται σε μικρά σκοτεινά δωμάτια, ενώ εξαιτίας αυτού επικρατεί μια κατάσταση φοβερής έντασης.

Δε λειτουργούν ακόμη όλα τα τμήματα, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

  • Στη Γλυφάδα φέτος θα μείνουν περίπου 300 παιδιά εκτός. Στους 5 σταθμούς του δήμου φιλοξενούνται 600 - 650 παιδιά, ενώ μέχρι πέρυσι το προσωπικό αποτελούνταν από 19 μόνιμους και 85 συμβασιούχους. Φέτος, εκκρεμεί η πρόσληψη 35 από τους 85 συμβασιούχους, καθώς η Περιφέρεια ενέκρινε την πρόσληψη μόνο 50.

Τι επίπτωση όμως έχουν όλα αυτά στον τρόπο που διαπαιδαγωγούνται και κοινωνικοποιούνται τα μικρά παιδιά; Οταν ένας παιδαγωγός είναι υποχρεωμένος να έρθει σε επαφή με 30, 40 παιδιά ή και παραπάνω, είναι προφανές ότι δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης του ανθρώπου και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη ηλικία που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα. Μια στοιχειώδης προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει για την ποιοτική λειτουργία των σταθμών είναι:

  • Μία παιδαγωγός και μία βοηθός να έχει έως 25 νήπια, δύο παιδαγωγοί και μία βοηθός να έχουν έως 12 βρέφη.
  • Η αίθουσα απασχόλησης των παιδιών να είναι τουλάχιστον 1,8 τ.μ. ανά νήπιο ή 2 τ.μ. όταν χρησιμοποιείται και σαν τραπεζαρία.
  • Η μόνιμη πλήρης σταθερή εργασία του προσωπικού. Το άγχος και η εργασιακή ανασφάλεια μεταφέρονται από τον παιδαγωγό στο παιδί.

Σήμερα Τρίτη, περιοδείες θα γίνουν σε παιδικούς σταθμούς στις εξής περιοχές: Νέος Κόσμος, Πετρούπολη, Παγκράτι, Πατήσια. Η «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας» θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Καλλιθέας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
«Να αντιδράσουμε πριν είναι αργά!»

Σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή στο δημαρχείο Αχαρνών

Πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής για την προστασία της Πάρνηθας πήραν 20 στελέχη μαζικών, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων των όμορων με τον Εθνικό Δρυμό δήμων, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την έγκριση του τροποποιημένου Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον «καθορισμό ζωνών προστασίας της Πάρνηθας». Ταυτόχρονα, οι παραπάνω θεωρώντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος όλων των κατοίκων της Αττικής, διοργανώνουν σύσκεψη την Κυριακή 14 του Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί στο δημαρχείο Αχαρνών (Μενίδι), με στόχο τη διεύρυνση της Επιτροπής και το συντονισμό της δράσης.

Σε ανακοίνωση - διακήρυξη που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι πήραν την πρωτοβουλία καθώς:

«Ενα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νέο ΠΔ τροποποιητικό του προηγούμενου του Σουφλιά του 2007, προκειμένου να περάσει τα σχέδια εμπορευματοποίησης της γης μέσα στον ορεινό όγκο και να ανοίξει το δρόμο τσιμεντοποίησης του βουνού». Ετσι, όπως σημειώνεται, το τροποποιημένο ΠΔ που ενέκρινε το ΣτΕ προβλέπει:

  • Ιδρυση Τεχνολογικού Πάρκου, «Τεχνόπολις», μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν βιομηχανικές μονάδες και επιχειρηματικές δραστηριότητες, δίπλα στα καμένα.
  • Δημιουργία κατασκηνώσεων με λειτουργία εστιατορίου, ιατρείου, πάρκινγκ, διοικητικών γραφείων, κ.ά.
  • Συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του Κτήματος Τατοΐου (κτιρίων και δάσους), ανοίγοντας το δρόμο για δημιουργία αναψυκτηρίων, ιππικές εγκαταστάσεις, εκθεσιακούς χώρους, πάρκινγκ, κ.ά.

«Ετσι, ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με το ΠΔ του 2007 για τη δήθεν προστασία της Πάρνηθας, παραδίδει τον τελευταίο πνεύμονα του Λεκανοπεδίου στην καταστροφή. Γι' αυτό αν δεν αντιδράσουμε τώρα αύριο θα είναι αργά», τονίζουν στην ανακοίνωση τα μέλη της Επιτροπής, και καλούν «κάθε φορέα και πολίτη του Λεκανοπεδίου, που αισθάνεται ότι βλάπτεται από την αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα του περιβάλλοντος και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και υγείας, να αντιδράσει συνολικά σ' αυτή την πολιτική και να ανατρέψει τα νέα σχέδια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ».

Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι: Χρήστος Κολοβός και Κώστας Παπαπολυχρονίου, νομαρχιακοί σύμβουλοι Δυτικής Αττικής. Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος και Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακοί σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής. Αντώνης Θεοχάρης, δασολόγος Δασαρχείου Πάρνηθας. Βασίλης Τοπαλιανίδης και Θάνος Τραβασάρος, δημοτικοί σύμβουλοι Αχαρνών. Αλέκος Κατσούλης, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου. Θανάσης Ευθυμίου, πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων «Ο Σωκράτης». Γιώργος Ταϊρίδης, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μενιδίου. Αγγελική Παπαδάτου, δημοτική σύμβουλος Ανω Λιοσίων. Στέργιος Πανάγος, πρώην δήμαρχος Ανω Λιοσίων. Γιάννης Παπαναής, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμων Ανω Λιοσίων - Πετρούπολης - Καματερού - Φυλής. Βασίλης Πάντος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής. Δημήτρης Τσιουμπρής και Σταύρος Λιάρος, δημοτικοί σύμβουλοι Ζεφυρίου. Θόδωρος Χαμαλίδης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ζεφυρίου. Αποστόλης Χάλαρης, κοινοτικός σύμβουλος Κρυονερίου. Σπύρος Ηλίας, κοινοτικός σύμβουλος Βαρνάβα. Βαγγέλης Κορρές, τοπογράφος μηχανικός.

Νεκρό κοριτσάκι σε παιδικό σταθμό

Χτες το μεσημέρι βρέθηκε νεκρό κοριτσάκι ενός έτους σε κέντρο προσχολικής αγωγής στην οδό Πολυλά 28 στα Ανω Πατήσια. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» με πιθανή αιτία θανάτου την αναρρόφηση.

Ξυλοδαρμός μετανάστη

Τον άγριο ξυλοδαρμό Αφγανού μετανάστη από λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας, καταγγέλλουν ομοεθνείς του. Χτες το μεσημέρι, Αφγανοί τον είδαν αιμόφυρτο και συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Από το Λιμενικό έκαναν λόγο για επεισόδιο ανάμεσα σε οδηγό φορτηγού και τον Αφγανό, όταν ο πρώτος διαπίστωσε ότι έχει μπει λαθραία στο όχημα για να «περάσει» στην Ιταλία. Η κατάσταση στο λιμάνι μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν τεταμένη και δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν επιστρατευτεί για να καταστείλουν κινητοποίηση των Αφγανών, με αφορμή το περιστατικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ