ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συντονισμός του αγώνα ενάντια στον «Καποδίστρια 2»

Ο αγώνας πρέπει να απλωθεί σε κάθε δήμο, νομό και περιφέρεια και να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων

Ο συντονισμός του αγώνα ενάντια στη διοικητική μεταρρύθμιση, συζητήθηκε σε συγκέντρωση αιρετών της Αυτοδιοίκησης - δημάρχων, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων - από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, που διοργάνωσε, χτες βράδυ, στη Λάρισα, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για το Συντονισμό του Αγώνα ενάντια στη Διοικητική Μεταρρύθμιση («Καποδίστριας 2»), που συγκροτήθηκε στη Θεσσαλία.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι ο συντονισμένος αγώνας πρέπει να απλωθεί σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια και να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, καθώς τους αφορά άμεσα.

Στην ομιλία του, ο Χρήστος Τέγος, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, πρώην δήμαρχος, σημείωσε ότι η αναγκαιότητα της αλλαγής στη διοικητική διαίρεση της χώρας που επικαλείται η κυβέρνηση και συμφωνούν ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ δεν είναι ευκαιριακή, δεν είναι απλά ένα λειτουργικό, διαχειριστικό, διοικητικό μέτρο, είναι μια σημαντικότατη πολιτική πράξη καθοριστικής σημασίας για το πολιτικό σύστημα. Αποτελεί τη συνέχεια άλλων αντιδραστικών ρυθμίσεων που έγιναν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αρχικά και συνεχίζονται τώρα από τη ΝΔ.

Αναφερόμενος στο στόχο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, επισήμανε ότι είναι η καλύτερη εξασφάλιση και προώθηση της οικονομικής πολιτικής που ήδη εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα μεγαλύτερα ευνοϊκότερα πλαίσια δράσης του κεφαλαίου. Για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις νέες προτεραιότητες, τις νέες πολιτικές, απαιτούνται νέες δομές και νέοι ρόλοι σε όργανα σε όλη την έκταση του κράτους.

Υπόθεση όλων

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση - υπογράμμισε ο Χρ. Τέγος - και τόνισε: Στην κατάσταση που διαμορφώνεται χρειάζεται να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση, να υπάρξουν διαμαρτυρίες με σωστή στόχευση τόσο στα αιτήματα όσο και στις μορφές αγώνα. Να γίνει συντονισμένος αγώνας σε κάθε Δήμο, σε κάθε Νομό και σε κάθε Περιφέρεια. Να γίνει ο αγώνας αυτός υπόθεση όχι μόνο των αιρετών αλλά όλων των εργαζομένων, γιατί τους αφορά άμεσα.

Καλούμε κάθε εκλεγμένο στην Τοπική και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά προβλήματα, τις λαϊκές ανάγκες, να απορρίψει την αντιλαϊκή πολιτική που θα εξυπηρετήσουν οι διάφορες παραλλαγές της διοικητικής μεταρρύθμισης που θα προβληθούν το επόμενο διάστημα. Να απαιτήσει μαζί μας, ν' αγωνιστεί για αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα στους βασικούς τομείς Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Το πλαίσιο διεκδίκησης περιλαμβάνει αιτήματα όπως: Οικονομική επάρκεια Νομαρχιών και Δήμων με συγκεκριμένο ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθούν: οι κάθε είδους τοπικές φορολογίες, οι ρυθμίσεις που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα, να γίνει εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της ΤΑ. Να καταργηθούν οι ονομαζόμενες «ευέλικτες σχέσεις» εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις κ.ά. «Μόνο αιτήματα όπως τα παραπάνω μπορούν να χτυπήσουν στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής που οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά», τόνισε ο Χρ. Τέγος.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν και μίλησαν οι δήμαρχοι Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, Μητρόπολης Καρδίτσας Γ. Γιοβάνης και Φύλλου Καρδίτσας Δ. Αγγέλου πολλοί αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

ΑΧΑΪΑ
«Χαμπέρι στον χωροφύλακα»

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με αφορμή το αίτημα βουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερη αστυνόμευση

Περισσότερη αστυνόμευση στην Αχαΐα ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του, Ν. Τσούκαλης. Ο βουλευτής ζητά τη σύσταση αστυνομικής επιτροπής στο νομό. Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, ο οπορτουνισμός είναι «υποχρεωμένος " και στο ληστή να δίνει ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι". Δε γίνεται, όμως, να είσαι και με τα κινήματα και με την "αστυνόμευση" και την "τάξη"».

Η ανακοίνωση αναφέρει: «αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είχε κατά νου το κοινό έγκλημα και τη δίωξή του, θα το ονομάτιζε συγκεκριμένα και δε θα μιλούσε γενικά και αόριστα για "απασχόληση της ΕΛ.ΑΣ με ξένα προς την αποστολή της καθήκοντα". Θα έκανε αναφορά στις αιτίες και στις ρίζες του φαινομένου και, επομένως, στους όρους υπό τους οποίους αυτό θα εξαλειφθεί οριστικά. Θα ζητούσε τον προσανατολισμό της Αστυνομίας στη δίωξή του, πράγμα που δε συμβαίνει σήμερα, αφού η Αστυνομία είναι προσανατολισμένη στην καταστολή του λαϊκού κινήματος, του "εχθρού λαού". Το έγκλημα, η πορνεία, τα ναρκωτικά, δεν αντιμετωπίζονται με επιτροπές. Απαιτείται σύγκρουση με τις αιτίες που τα γεννούν και ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Αλλιώς καλλιεργούνται ουτοπικές αντιλήψεις και ψευδαισθήσεις και, φυσικά, επικίνδυνες πρακτικές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, την ενεργοποίηση του οποίου ζητά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στη σύνθεση των αστυνομικών επιτροπών περιλαμβάνονται εισαγγελείς, αστυνομικοί διευθυντές και εκπρόσωποι της κρατικής - τοπικής διοίκησης. Λαμβάνουν μέτρα σε «ιδιαίτερα σημαντικές περιπτώσεις διατάραξης ή κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης». Η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως «τέτοιους "αριστερούς" θεσμούς θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Κι όλα αυτά σε συνθήκες όξυνσης των προβλημάτων του λαού και της νεολαίας, όπου η λαϊκή πάλη πρέπει να δυναμώνει και να στηρίζεται αποφασιστικά».

ΟΣΕ
Αλλο ένα θανατηφόρο ατύχημα στη Λάρισα

Eurokinissi

Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα - Βόλος, συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο που μετέφερε βιομηχανική ντομάτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οδηγός του τρένου, Δ. Φυλακτός, 52 ετών, καθώς και ο οδηγός του φορτηγού, Γ. Σταβάρας, 39 ετών, ενώ μια 51χρονη επιβάτης του τρένου, στο οποίο επέβαιναν 32 άτομα, τραυματίστηκε ελαφρά. Το τραγικό δυστύχημα - που, ας σημειωθεί είναι ένα από τα πολλά που έχουν γίνει, κατά καιρούς, σ' αυτή τη σιδηροδρομική γραμμή, στην οποία υπάρχουν αφύλακτες διαβάσεις - έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν το ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο, κινούμενο σε αγροτικό δρόμο, επιχείρησε να διασχίσει την αφύλακτη διάβαση κοντά το δημοτικό διαμέρισμα Χάλκης, έξω από τη Λάρισα.

Οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κήρυξαν χτες 3ωρη στάση εργασίας (4 μ.μ. - 7 μ.μ.) προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του συναδέλφου τους. Σημειώνεται ότι οι 1.213 αφύλακτες σιδηροδρομικές διαβάσεις του ΟΣΕ είναι παγίδες κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουν συμβεί περισσότερα από 20 σιδηροδρομικά ατυχήματα, με πέντε νεκρούς και 50 τραυματίες.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αυξάνονται οι οφειλές...

... θα αυξηθεί και η φορολογία στους εργαζόμενους

Μια σχεδόν ιδανική εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου Αθήνας, επιχείρησε να παρουσιάσει στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση του δήμου, κατά τη συζήτηση του θέματος «Προέλεγχος Απολογισμού - Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως του Δήμου, οικονομικού έτους 2007». Στενά προσηλωμένη στις αρχές της ΕΕ, αντιμετώπισε τον απολογισμό του έτους, με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, χαρακτηρίζοντας ως θετικό το γεγονός της υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», δήλωσε πως η παράταξη θα καταψηφίσει τον προέλεγχο, τονίζοντας πως σε αυτόν «αποτυπώνονται οικονομικά έργα και διοικητικές πράξεις που έχουμε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας, όπως η Διπλή Ανάπλαση, προσλήψεις με συμβάσεις έργου, ανταποδοτικότητα υπηρεσιών κλπ.».

Επισήμανε, δε, πως οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου έχουν αυξηθεί κατά 17,4% σε σχέση με πέρσι, ενώ οι βραχυπρόθεσμες κατά 14,63%. Το γεγονός αυτό, σημείωσε, θα οδηγήσει σε παραπέρα «άρμεγμα» των εργαζομένων, αφού μέσω της αύξησης της φορολογίας, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα, τέλη. Πόσο μάλλον - συμπλήρωσε - που η διοίκηση του δήμου, δεν έχει ως πολιτική προτεραιότητα την αγωνιστική διεκδίκηση των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων, από το κεντρικό κράτος. Οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, καταψήφισαν.

Απεργία στα Κέντρα Πρόληψης

Σαρανταοχτάωρη προειδοποιητική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 11 και 12 Σεπτέμβρη, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης, διαμαρτυρόμενοι γιατί οι εργαζόμενοι πάρα πολλών κέντρων παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και διεκδικώντας άμεσες λύσεις για την επιβίωση των ΚΠ. Σε ανακοίνωση του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης τονίζεται ότι απλήρωτοι για μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Δωδεκανήσου, Βοιωτίας, Αιγάλεω, Αργυρούπολης, Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας, Αγίας Βαρβάρας - Χαϊδαρίου, Χανίων, Ξάνθης και οι εργαζόμενοι των τεσσάρων Κέντρων Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού ξεκινούν από αύριο επίσχεση εργασίας. Το Σωματείο καλεί τις διοικήσεις των Κέντρων να διεκδικήσουν εντονότερα τα ποσά που προκύπτουν από προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια. Αλλά και την έγκαιρη καταβολή του ποσού των 5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης για το 2008.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ