ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ασφαλίτικου τύπου επίθεση στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ

Οι αντίπαλοι των εργαζομένων και το χαφιεδολόι τους ανησυχούν από τη δράση των ταξικών δυνάμεων, σημειώνει σε δελτίο Τύπου η Εκτελεστική Γραμματεία

Ηλεκτρονική επίθεση με ασφαλίτικες μεθόδους δέχτηκε την Κυριακή η ιστοσελίδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, καθώς κάποιοι που φέρουν την υπογραφή «Τα λούμπεν μαύρα πλάσματα» εισήλθαν και ανάρτησαν ανακοίνωση που εκτοξεύει απειλές ενάντια στο ΠΑΜΕ.

«Γεγονός είναι ότι οι αντίπαλοι των εργαζομένων και το κάθε λογής χαφιεδολόι και μηχανισμοί ανησυχούν, αντιδρούν και ενοχλούνται από την πλούσια δράση, την αποφασιστική του στάση, τον προσανατολισμό του ΠΑΜΕ, το δυνάμωμά του, το δυνάμωμα των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που ανήκουν στη δύναμή του» σημειώνει το ΠΑΜΕ σε σχετικό του σχόλιο και συνεχίζει: «Ενοχλήθηκαν γιατί δεν πέρασε η καθοδηγούμενη και αποτυχημένη προσπάθειά τους να χτυπήσουν τη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ το Σάββατο 6/9/08 στην πλατεία ΧΑΝΘ».

«Η προσπάθεια του ΠΑΜΕ να δυναμώσει και με νέα συνδικάτα και συνδικαλιστές θα συνεχιστεί» ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και προειδοποιεί: «Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι στο ΠΑΜΕ, στα Συνδικάτα δεν πιάνουν απειλές. Αυτοί που εκτοξεύουν τις οποιεσδήποτε απειλές να είναι σίγουροι ότι εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζικοποίησης των σωματείων, την προσπάθεια οργάνωσης της εργατικής τάξης, την προσπάθεια ανάπτυξης των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την περιφρούρηση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων έξω από τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, την πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εκεί βέβαια δε χωρούν όλοι αυτοί οι μηχανισμοί και χαφιέδες και οι κάθε λογής "επαναστάτες" γιατί είναι αντίπαλοι, εχθροί της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της».


ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απόφαση - πιλότος για την αργία της Κυριακής

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ του να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα όλη τη βδομάδα

Η κατάπτυστη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανω Λιοσίων στις 4 του Ιούνη
Η κατάπτυστη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανω Λιοσίων στις 4 του Ιούνη
Την «κερκόπορτα» για την κατάργηση της κυριακάτικης - και όχι μόνο - αργίας ανοίγουν σε αγαστή συνεργασία ο «γαλάζιος» Δήμος Ανω Λιοσίων και η «πράσινη» Νομαρχία Δυτικής Αττικής, αποφασίζοντας από κοινού να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα του δήμου τις Κυριακές. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν την προκλητική δικαιολογία περί «ανάγκης στήριξης των επαγγελματιών που πληγήκανε από τους σεισμούς», επικαλούμενοι σχετικό αίτημα του τοπικού Συλλόγου των ΕΒΕ, ο οποίος όμως είναι ανενεργός από το 2002! Η επικίνδυνη αυτή απόφαση, που βάζει θηλιά στους μαγαζάτορες και χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων της πόλης, ανοίγει την πόρτα για να γενικευτεί το μέτρο.

Η δημοτική αρχή Ανω Λιοσίων έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 του Ιούνη. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτής που στηρίζει ο ΣΥΝ. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε, στα τέλη Ιούλη, η «πράσινη» διοίκηση της Νομαρχίας, η οποία, μαζί με τις ψήφους της παράταξης της ΝΔ, έκανε δεκτό το αίτημα του δήμου. Και μπορεί να εξαίρεσαν από την απόφαση τα σούπερ μάρκετ, τίποτα όμως δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι στη συνέχεια το μέτρο δε θα επεκταθεί σε κάθε εμπορική επιχείρηση. Η απόφαση αποτελεί «πιλότο» και για τους υπόλοιπους δήμους, που με παρόμοιες δικαιολογίες μεθοδεύουν την κατάργηση κάθε αργίας!

Το ΚΚΕ

Πρώτη απάντηση στην προκλητική αυτή απόφαση έστειλαν οι Κομματικές Οργανώσεις Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ με ανακοίνωση - καταγγελία, στην οποία σημειώνουν: «Με αυτή την απόφαση έρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν το "μακρύ χέρι της εξουσίας", να περάσει κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, υπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων καταστημάτων - αλυσίδων στο εμπόριο. Η πολιτική τους είναι επικίνδυνη γιατί ανοίγει δρόμους πανελλαδικά για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων». «Είναι πρόκληση - συνεχίζει το ΚΚΕ - ότι κόπτονται για ΕΒΕ και εργαζόμενους, όταν η πολιτική των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που πλήττει τα μεροκάματα και ξεδιπλώνει τη νέα φοροεπιδρομή».

«Οι ΕΒΕ και η εργατική τάξη πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα», καταλήγουν στην ανακοίνωση οι Κομματικές Οργανώσεις, και συμπληρώνουν: «Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είτε στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υλοποιούν τις πολιτικές που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης και την εξόντωση των μικρομεσαίων. Μόνο με την ενωμένη πάλη θα εμποδίσουμε την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το χτύπημα ΕΒΕ και εργαζομένων».


ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Με πλάτες ΥΕΝ - ΠΝΟ δένουν παράνομα τα πλοία

Από την 1η Σεπτέμβρη έχουν ακινητοποιηθεί 9 καράβια και πάνω από 500 ναυτεργάτες έχουν χάσει τη δουλειά τους

Στο έλεος των ακτοπλόων εφοπλιστών έχει παραδώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και η υποταγμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες. Από την 1η Σεπτέμβρη μέχρι και χτες οι εφοπλιστές έχουν δέσει παράνομα 9 πλοία, έχουν πετάξει στην ανεργία περίπου 500 ναυτεργάτες και μάλιστα απλήρωτους, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα δεκάδες νησιά στην τύχη τους! Στο πλευρό των εφοπλιστών βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ - της ΠΝΟ. Στα πλαίσια της μόνιμης συνδιαλλαγής της με τους εφοπλιστές και το ΥΕΝ, η πλειοψηφία σπεύδει να υπονομεύσει κάθε μορφής αγωνιστική κινητοποίηση που αναπτύσσεται.

Χτες ο εφοπλιστής Αγούδημος έδεσε το «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» απολύοντας κατ' αρχήν 15 ναυτεργάτες, ενώ το περασμένο Σάββατο έδεσε το «ΜΑΡΙΝΑ» απολύοντας όλο το πλήρωμα, δηλαδή περίπου 50 ναυτεργάτες. Τα πλοία αυτά, που είναι και επιδοτούμενα, είχαν δρομολογηθεί το Μάρτη. Δηλαδή, η ακινητοποίησή τους παραβιάζει το νόμο για τη 10μηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων. Επιπλέον οι ναυτεργάτες και των δύο πλοίων απολύθηκαν χωρίς να τους έχουν καταβληθεί τα ελάχιστα από αυτά που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2008!

Η εξήγηση που δόθηκε από το ΥΕΝ ήταν, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου Αντρέα Θεοφίλου, ότι τα πλοία δεν είναι ακινητοποιημένα. Απλώς από τη Διεύθυνση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών «εγκρίθηκε η αποδρομολόγησή τους στις γραμμές που εκτελούσαν δρομολόγια», επειδή «οι γραμμές αυτές καλύπτονται από άλλα πλοία». Τα δύο πλοία του Αγούδημου «παραμένουν εν ενεργεία», για να καλύψουν άλλες γραμμές.

Ωστόσο το «ΜΑΡΙΝΑ» 100 μέτρα από το ΥΕΝ δεν έχει «ψυχή» και από το «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» λείπουν 15 ναυτεργάτες, παρά και ενάντια σε ότι προβλέπει ακόμα και η ισχύουσα νομοθεσία. Εκτός από τον Αγούδημο, 7 από τα 11 πλοία της έχει ακινητοποιήσει αυθαίρετα η εταιρεία ΣΑΟΣ του εφοπλιστή Μανούση, απολύοντας μαζικά τους ναυτεργάτες χωρίς να τους έχουν καταβληθεί όλα τα δεδουλευμένα.

Οσο για την πλειοψηφία της ΠΝΟ, από τις 22 Αυγούστου τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν στείλει αίτημα, σύμφωνα με το καταστατικό, για άμεση σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες. Χτες οργάνωσαν δυναμική παρέμβαση του πληρώματος του «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και σήμερα.


Πανελλαδική απεργία των φαρμακοποιών

Ομόφωνη απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο με αίτημα την απόσυρση του άρθρου 35 στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου ενσωματώθηκε προσθήκη με την οποία μετακυλίεται στους φαρμακοποιούς μια μείωση της λιανικής τιμής κατά 3% ως επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία πήρε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Με την τροπολογία αυτή αίρεται στην ουσία παλιότερη απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει η φαρμακοβιομηχανία στα ασφαλιστικά ταμεία 4% με βάση τη χοντρική τιμή των φαρμάκων. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να απαμβλύνει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος που με δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν αφορά τους φαρμακοποιούς.

Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, το προεδρείο του ΠΦΣ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γίνει νέα συνεδρίαση του ΔΣ το οποίο θα εκτιμήσει τις εξελίξεις. Ο εκλεγμένος σύμβουλος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών» στο ΔΣ του ΠΦΣ, Γιάννης Καβαλάρης, δήλωσε στο «Ρ»: «Η ομόφωνη απόφαση προβλέπει συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη και όχι αύριο (σσ σήμερα) στην οποία θα γίνει εκτίμηση της απεργιακής κινητοποίησης. Προφανώς υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση κατά της απεργίας και η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία στο ΔΣ εμφανίζεται πρόθυμη για αυτή. Καλούμε τους φαρμακοποιούς να πλαισιώσουν τους τοπικούς συλλόγους και να οργανώσουν την επιτυχία της απεργίας. Να είναι έτοιμοι για Γενικές Συνελεύσεις και κλιμάκωση του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ