ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ο Καβράκος ερμηνεύει Θεοδωράκη

«Μίκης Θεοδωράκης, ο Συμφωνικός» τιτλοφορείται η συναυλία που θα δώσει ο διεθνής Ελληνας βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος στις 10 του Σεπτέμβρη (9μμ), στο Ηρώδειο. Ο εξαιρετικός λυρικός τραγουδιστής έρχεται από τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, όπου πρωταγωνιστεί εδώ και 30 χρόνια, για να ερμηνεύσει με το δικό του μοναδικό τρόπο αποκλειστικά έργα του αγαπημένου του συνθέτη. Συμπράττουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, η σολίστ του πιάνου Τατιάνα Παπαγεωργίου και οι χορωδίες Εμπορικής Τραπέζης, Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρου Μπερή), η χορωδία Μετσόβιου Πολυτεχνείου (διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου) και η χορωδία «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης (διδασκαλία Κατερίνας Βασιλικού).

Διατηρώντας βαθιά σχέση με το έργο του κορυφαίου δημιουργού, ο Δημήτρης Καβράκος θα δώσει τη δική του ερμηνευτική προσέγγιση στην Καντάτα «Επιφάνια Αβέρωφ», σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και σε επιλεγμένες σκηνές από τη σουίτα μπαλέτου «Ζορμπάς». Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η ερμηνεία τραγουδιών του Μ. Θεοδωράκη που έχουν μεταγραφεί για βαθύφωνο και συμφωνική ορχήστρα και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε αυτή τη μορφή. «Πρόκειται για τραγούδια που αγαπώ βαθιά», αναφέρει ο Δ. Καβράκος. «Ανάμεσά τους το "Ασμα Ασμάτων", το "Χάθηκα", η "Μαρίνα", το "Αλλόκοτο φεγγάρι", οι "Δρόμοι παλιοί", το "Μάνα μου και Παναγιά", το "Χρυσοπράσινο φύλλο". Τραγούδια που αποτελούν κλασικές δημιουργίες του Μίκη, τις οποίες έχει αγαπήσει το κοινό και τώρα θα ακούσει σε εντελώς νέα διάσταση».


Κυριακή 7/9
  • Ελένη Καραΐνδρου
    Ελένη Καραΐνδρου
    Στο κηποθέατρο Παπάγου, παρουσιάζεται (9 μ.μ.) η μουσική - θεατρική παράσταση «Το Αλφαβητάρι των Αστρων». Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος «διαβάζει» κείμενα των: Ελύτη, Σεφέρη, Καβάφη, Ρίτσου, Καββαδία, Αναγνωστάκη, Μαλακάση, Ουράνη, Καρούζου κ.ά. O Τάσης Χριστογιαννόπουλος ερμηνεύει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, παίζοντας ο ίδιος στο πιάνο.
  • Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της ECM, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ Υμηττού), στις 9 μ.μ., ο πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος συμπράττει με την Anja Lechner, ενώ στις 11 μ.μ., το σεξτέτο του Stefano Battaglia ξεναγεί στον κόσμο του Παζολίνι.
  • Στο Αττικό Αλσος - αφιέρωμα στη Λίνα Νικολακοπούλου.
Δευτέρα 8/9
  • Στο κηποθέατρο Παπάγου, το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει (9 μ.μ.) τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά και σκηνοθεσία Χρίστου Καλαβρούζου. Ερμηνεύουν: Χρ. Καλαβρούζος, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Βασίλης Κολοβός, Θωμάς Βούλγαρης, Γιούλη Τάσιου κ.ά.
  • Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ ECM - Φεστιβάλ Υμηττού), στις 9 μ.μ., εμφανίζεται ο πιανίστας Stefano Bollani και στις 11 μ.μ. το κουαρτέτο του διάσημου Πολωνού τρομπετίστα Tomasz Stanko.
  • Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση (Δημοτικό κηποθέατρο Νίκαιας, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).
  • Στο Αττικό Αλσος, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει τον «Ματωμένο γάμο» του Φρ. Γκ. Λόρκα.
  • Η Γλυκερία και η Εστουδιαντίνα παρουσιάζουν τραγούδια «του έρωτα και της ξενιτιάς», σήμερα και αύριο, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής.
Τρίτη 9/9
  • Συνεχίζεται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, η έκθεση «Οι Εικαστικοί εκθέτουν για την Ειρήνη». Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Συμμετέχουν γνωστοί ζωγράφοι, γλύπτες και χαράκτες.
Τετάρτη 10/9
  • Δ. Μπάσης
    Δ. Μπάσης
    Στο «Κατράκειο» (9 μ.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νίκαιας, το «Αμφι-θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσιάζει τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
  • Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει (9.15 μ.μ.) στο κηποθέατρο Παπάγου την κωμωδία «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή, σε απόδοση - σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Με τους Παύλο Χαϊκάλη, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Παύλο Ορκόπουλο, Κατερίνα Μάντζιου, Μιχάλη Μαρκάτη κ.ά.
  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στο Αττικό Αλσος τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.
Πέμπτη 11/9
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει στο «Κατράκειο» (9 μ.μ.), τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Χρίστου Καλαβρούζου.
  • «Ορνιθες» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στο Αττικό Αλσος.
Παρασκευή 12/9
  • H Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει τη μουσική για την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου», σε παγκόσμια πρώτη, σήμερα και αύριο (9 μ.μ.), στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ Υμηττού), καθώς και άλλα έργα της. Ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη. Συμμετέχουν: «Καμεράτα» και Ελληνες και ξένοι σολίστ. Στο πιάνο, η συνθέτρια.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζουν (9 μ.μ.) στο κηποθέατρο Παπάγου το έργο «Οψόμεθα εις Φιλίππους» σε μετάφραση Κ. Καρθαίου και σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
  • Η μουσική και το τραγούδι φλαμένκο πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Mi Soledad» του Χοακίν Κορτές στο Θέατρο Γης Θεσσαλονίκης. Ο διάσημος χορευτής εμφανίζεται με τη συνοδεία 10μελούς ορχήστρας και τη συμμετοχή ταλαντούχων Ισπανών τραγουδιστών.
Σάββατο 13/9
  • «Του Κουτρούλη ο γάμος» από τη «Θεατρική Διαδρομή»
    «Του Κουτρούλη ο γάμος» από τη «Θεατρική Διαδρομή»
    Ο θρυλικός Βρετανός κιθαρίστας Gary Moore πραγματοποιεί μια μοναδική συναυλία, στις 9 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε - Κβον - Ντο).
  • Στο «Κατράκειο» του Δήμου Νίκαιας (9 μ.μ.) το Κρατικό Ρωσικό Εθνικό Χοροθέατρο παρουσιάζει την παράσταση «Ιπτάμενοι τσάροι».
  • Συναυλία (8.45 μ.μ.) της Σωτηρίας Λεονάρδου και του Πάνου Φορτούνα στο κηποθέατρο Παπάγου.

«Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης
«Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ