Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14184

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αρχίζει την Παρασκευή στον Περισσό

Στολισμένη με το σύνθημα του Συνεδρίου η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  21
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να ξεκουμπιστούν από όλη τη χώρα οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί!

Μαζικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο, ενάντια στην παρουσία του αεροπλανοφόρου «George W. Bush»


ΣΕΛ.  3

«Χαριστική βολή» στα νοικοκυριά για τα κέρδη τραπεζών και ομίλων

Σχεδόν ενάμιση μισθό τον χρόνο χάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά με στεγαστικό δάνειο από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων στο όνομα του να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός | Με τους νόμους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ τα «κοράκια» περιμένουν στη γωνία για νέους πλειστηριασμούς | Επιβεβαιώνεται η κοροϊδία των δήθεν μέτρων που συμφώνησαν κυβέρνηση - τραπεζίτες | Εδώ και τώρα να υπάρξει ουσιαστική προστασία της λαϊκής κατοικίας, όπως διεκδικεί το ΚΚΕ | Μόνο ο λαός θα σώσει τα σπίτια του λαού!

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κολλημένοι

Εχουν ...κόλλημα στον ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) να αναμασούν συκοφαντίες περί «κολλημένου» ΚΚΕ, νομίζοντας ότι με τέτοιες πονηριές θα «ξεκολλήσουν» την προσοχή του λαού από το πόσο ...σιαμαία είναι η αντιλαϊκή πολιτική τους με εκείνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τι θεωρούν όμως «κόλλημα» όλοι αυτοί;

«Κόλλημα» είναι η υπεράσπιση του 8ωρου και των Συλλογικών Συμβάσεων, το αίτημα για μείωση του εργάσιμου χρόνου, η πάλη για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, να μη χαριστεί στα αφεντικά το δικαίωμα στην απεργία.

Ολα αυτά δηλαδή που οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ διέλυσαν μαζί και εναλλάξ με τους νόμους τους, στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», των «αντοχών της οικονομίας» και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

«Κόλλημα» είναι οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες που αντιπαλεύουν με συνέπεια την αυθαιρεσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, του κρατικού μηχανισμού.

Είναι αναμενόμενο να το βλέπουν έτσι εκείνοι που πρωταγωνιστούν σε αντιαπεργιακούς νόμους και διατάξεις περιστολής των διαδηλώσεων. Που θωρακίζουν τους μηχανισμούς καταστολής και παρακολουθήσεων σε βάρος του «εχθρού λαού». Οσοι αντιμετωπίζουν την απεργία ως «ξεπερασμένη» και καλούν τον λαό να κάτσει στ' αυγά του μέχρι τις επόμενες εκλογές!

«Κόλλημα» είναι η αποκάλυψη των κινδύνων από την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό. Ο αγώνας να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από τα σφαγεία του ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις που σκορπάνε θάνατο. Οι διαδηλώσεις ενάντια στην παρουσία των ΝΑΤΟικών που βρωμίζουν τον Πειραιά και τα άλλα λιμάνια.

Φυσικό να αισθάνονται έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η υπόλοιπη ευρωατλαντική «χορωδία», που έχουν κάνει τη χώρα ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, σπρώχνουν τον λαό σε μεγάλους κινδύνους και τον μετατρέπουν σε στόχο.

Ολοι αυτοί δεν έχουν κανένα «κόλλημα» να μεταλλάσσονται από «αντιμνημονιακοί» σε «μνημονιακούς» και τούμπαλιν, όταν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ούτε να απορρίπτουν με ένα στόμα στη Βουλή τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια και τα «κόκκινα» δάνεια. Ούτε βέβαια να ψηφίζουν από κοινού τα μισά και πλέον νομοσχέδια που έφερε την περασμένη τετραετία στη Βουλή η ΝΔ.

Δεν έχουν κανένα «κόλλημα» να χειροκροτούν τους φασίστες του τάγματος Αζόφ στη Βουλή ως «μαχητές της δημοκρατίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό»! Ούτε να συναντιούνται με ακροδεξιούς στην Καστοριά, αναζητώντας εκλογική πελατεία.

Κι όχι μόνο αυτό: Η «βελόνα» τους παραμένει τόσα χρόνια κολλημένη στα ίδια και τα ίδια παραμύθια, που καταρρέουν με πάταγο: Για «δικαιοσύνη» στο άδικο σύστημα, που δεν γιατρεύεται με κανένα σοσιαλδημοκρατικό γιατροσόφι. Για «αρμονική συνύπαρξη» των αναγκών του λαού με την καπιταλιστική κερδοφορία που τις τσακίζει. Για καπιταλιστική ανάπτυξη που θα ωφελεί τάχα «όλους», ενώ έχει για προϋπόθεση την άγρια εκμετάλλευση του λαού.

Αφού λοιπόν αναδείχτηκαν σε «πρωταθλητές» των αντιλαϊκών μέτρων, στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και της εμπλοκής, έκλεισαν «ντιλ» μέχρι και με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και γέμισαν την Ελλάδα αμερικανικές βάσεις, ματώνοντας τον λαό για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Και αφού συγκυβέρνησαν με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και ψήφισαν μνημόνια με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., τώρα, χωρίς κανένα «κόλλημα», αφήνουν ανοιχτό μετεκλογικά το ενδεχόμενο ακόμα και μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», που θα τους χωράει όλους, αρκεί να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης!

Χωρίς κανένα «κόλλημα», λοιπόν, ο λαός να τους απαντήσει με τον αγώνα και την ψήφο του, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ! Γιατί οι θέσεις, οι προτάσεις και η πρωτοπόρα δράση του είναι ελπίδα και προοπτική. Γιατί φωτίζει με το ανατρεπτικό του Πρόγραμμα ότι υπάρχει διέξοδος και εναλλακτική λύση για τον λαό.

Γιατί παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να ξεκολλήσει ο λαός από τη λάσπη της φτώχειας, της αθλιότητας, της μισοδουλειάς - μισοζωής, όπου τον θέλουν κολλημένο οι ...αυτοκόλλητοι των μεγάλων συμφερόντων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ!


Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ το «φτάνει πια» στην υποβάθμιση της ζωής μας

Σε σύσκεψη φορέων μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  10   -   11

Copyright 2023 The Associated

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Χιλιάδες νεκροί, ακόμα περισσότεροι εγκλωβισμένοι σε κτίρια - ερείπια

Νεκροί και στη Β. Συρία | Δήλωση αλληλεγγύης προς τον τουρκικό λαό από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των πληγέντων το ΚΚ Τουρκίας | Βοήθεια συγκεντρώνουν το ΠΑΜΕ και συνδικάτα


ΣΕΛ.  24   -   25


ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
«Κλειστείτε μέσα» το ... σχέδιο προστασίας του λαού!

«Εμφραγμα» παντού, χωρίς να επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις για βαριά χιονόπτωση


ΣΕΛ.  16   -   17
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Παραμένουν στους δρόμους του δίκαιου αγώνα

ΣΕΛ.  14   -   15
ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Εγκληματικές ευθύνες για ένα ακόμα φονικό

ΣΕΛ.  23


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org