Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2023 - αριθ. φύλλου: 14261

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Στο «φουλ» οι μηχανές για να μη χαθεί ψήφος, να γεμίσουν οι κάλπες με ακόμα περισσότερα «κόκκινα» ψηφοδέλτια!

ΣΕΛ.  6   -   7

Συγκλονίζει το μήνυμα της απεργίας: «`Η τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας!»

  • Με δεύτερη 24ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή, που θρηνούν έναν ακόμα συνάδελφο | Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή
  • Καθολική η χτεσινή απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Ζώνη, Πέραμα και υπουργείο Ναυτιλίας
  • Υπόλογες οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών, που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία με εντατικοποίηση της δουλειάς και έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας
  • Κύμα αλληλεγγύης από δεκάδες σωματεία και φορείς | Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη ώρα το ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

RIZOSPASTIS

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το καλημέρα...

Λίγα 24ωρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιούνη, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αυτοδύναμη ή με όποιο συμπλήρωμα χρειαστεί, θα συμμετάσχει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ πριν το καλοκαίρι, με ατζέντα τις «αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας» και την «προετοιμασία της Ευρώπης για έναν νέο χειμώνα».

Θα συζητηθεί δηλαδή ο νέος χαλκάς που ετοιμάζουν στους λαούς της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, με ματωμένα πλεονάσματα και νέο γύρο λιτότητας και περικοπών.

Κανείς βέβαια δεν έχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα πάει στη Σύνοδο με «εποικοδομητικές προτάσεις», που με το «καλημέρα» κλιμακώνουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Ολα άλλωστε είναι γραμμένα «χαρτί και καλαμάρι» στις πρόσφατες «συστάσεις» της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, τις οποίες η κυβέρνηση ενσωματώνει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε, στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Τι ακριβώς υπάρχει μέσα σ' αυτό το πρόγραμμα:

Η επαναφορά σε πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος, με «βατήρα» τη φοροληστεία από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Τα πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και οι «μεταρρυθμίσεις» για το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πιο αποφασιστική προώθηση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», που για τον λαό σημαίνει ακριβότερο ρεύμα, εμπορεύματα, στέγη και μετακινήσεις.

Ο λογαριασμός για τα διάφορα voucher και pass που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ως «βοήθεια» τάχα στον λαό για την ακρίβεια και το κόστος της Ενέργειας, στην πραγματικότητα ως ενίσχυση στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και του λιανεμπορίου.

Κανείς δεν έχει αμφιβολία όμως και για τη συναίνεση που θα δώσουν σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που εκείνες τις μέρες θα «περιοδεύουν» ως ...«αντιπολίτευση» στις συνόδους των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι το «προοδευτικό» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει την έγκριση και τις ευλογίες της γερμανικής κυβέρνησης Σολτς, ενός δηλαδή από τους βασικούς εισηγητές του νέου «Συμφώνου Σταθερότητας», για το οποίο θα αποφασίσουν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής.

Και δεν είναι μόνο αυτό... Στις 11-12 Ιούλη, τρεις βδομάδες μετά τις εκλογές, η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα κάνει την «παγκόσμια πρώτη» της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Εν μέσω κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σύνοδος θα εγκρίνει νέο γύρο στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση Ζελένσκι και θα ανοίξει τον δρόμο για ένα «ειδικό καθεστώς» ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μέσω διμερών συμφωνιών με τα κράτη - μέλη, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος.

Το τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ σ' αυτήν τη Σύνοδο μόνο ερώτημα δεν θέλει, αφού το προηγούμενο διάστημα, με τη συναίνεση και των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αναβάθμισε την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, μετατρέποντάς την σε προγεφύρωμα για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία.

Στη Σύνοδο ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα, έχοντας «ζεστή την πλάτη» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την πολιτική και τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενα νέο, ακόμα πιο επικίνδυνο κεφάλαιο ανοίγει για τον λαό, με τη σφραγίδα του κοινού τους προγράμματος και στην εξωτερική πολιτική.

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, όπου θα πρωτοστατεί η ΝΔ, με τα «συνθέσιμα» προγράμματα και τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, μοναδικός τους αντίπαλος, αποκούμπι για τον λαό και δύναμη αντεπίθεσης είναι το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι η γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση σ' αυτήν την πολιτική, επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Γι' αυτό θα βρίσκεται και την επόμενη μέρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των επαγγελματιών και φτωχών αγροτών, της νεολαίας.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ δεν τις «ζυγίζει» με τη ζυγαριά των «αντοχών» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, δείχνει τον δρόμο για την ικανοποίησή τους σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματα και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους.

Οσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, λοιπόν, τόσο πιο ισχυρός ο λαός! Τόσο λιγότερο σίγουρα θα πατάνε όλοι αυτοί και τόσο μεγαλύτερη σιγουριά θα αισθάνεται ο λαός, ότι δεν είναι πανίσχυροι, δεν είναι ανίκητοι!


Η γειτονιά στο πόδι για να σωθεί το μικρομάγαζο
Η γειτονιά στο πόδι για να σωθεί το μικρομάγαζο
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Επεσε σε τείχος η προσπάθεια έξωσης μικροκαταστηματάρχισσας!

Σωματεία και φορείς, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, εμπόδισαν τον κλητήρα να πετάξει έξω την νοικάρισσα καταστήματος! | Νέες κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια σε πλειστηριασμούς


ΣΕΛ.  11


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
Υπερασπίζονται το Σωματείο και τον αγώνα τους

ΣΕΛ.  12
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ
Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  8
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα τα εγκαίνια του Χώρου Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου»

ΣΕΛ.  23


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org