Κυριακή 9 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Πτώματα με σωτήριο πτυχίο...

Αυτός ο «δυτικός πολιτισμός», το αποστειρωμένο κι απάνθρωπο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα αξιών και ζωής - για εργασία - δουλεία, δε συζητάμε - πνέει τα λοίσθια. Κοινώς τα τινάζει. Κι όσο πιο κοντά στο θάνατό του είναι το ανθρώπινο κτήνος (γιατί τα δυνατά και μεγάλα ζώα άμα τ' αφήσεις στην ησυχία τους πεθαίνουν με αξιοπρέπεια...) τόσο πιο ανθρωποφάγο γίνεται. Στις επικοινωνιακές, όμως, επικές μέρες που ζούμε, οπότε τις Ιλιάδες και τις Οδύσσειες τις γράφουν οι καναπέδες και τα πορτοπαράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών, ακόμα κι αυτός ο πόλεμος της καθημερινότητας, ο καθαρά ταξικός έχει χάσει αυτήν καθαυτήν την επαφή του με τη λογική. Για ...αισθητική ούτε λόγος να γίνεται.

Δεν είναι τυχαία, σύντροφοι, αυτή η επιλογή μέσων και όπλων από την κυρίαρχη, και στα ΜΜΕ, τάξη. Στόχος της είναι η επιβολή κλίματος παραλυτικής τρομοκρατίας. Η χαοτική χρήση εννοιών και λέξεων, ώστε οι μάζες να χάνουν πολύτιμο από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, προσπαθώντας να καταλάβουν «τι θέλει να πει ο ...ποιητής». Κι έτσι καταλήγουμε σε μια πολιτισμική εικονογράφηση που μοιάζει με κακότεχνο καρτούν. Θετικές κι εξ ορισμού αγαθές ιδέες, έννοιες, σήματα, μπλέκονται περισπούδαστα με φρικαλέες. Το μείγμα περιβάλλεται την επισημότητα που εξασφαλίζει η σκηνοθετημένη δημοσιότητα. Το όλο αυτό επικοινωνιακό κατασκεύασμα μπαίνει στο κάδρο «φόρα παρτίδα», δηλαδή υπερπροβάλλεται κυνικότατα και καθηλώνει τη σκέψη στο επίπεδο της άγνοιας.

Χιλιάδες τα παραδείγματα. Φρέσκα σα σφαχτάρια του νου που σαπίζουν πριν σιτέψουν. Η ΓΣΕΕ λόγου χάρη (του Πολυζωγόπουλου και του Πουπάκη, κυρίων με μέλλον λαμπρό!) φτιάχνει Ακαδημία. Τύφλα να 'χει ο Πλάτωνας. Να βγαίνουν επιστάτες των συμφερόντων των αφεντικών με ...πτυχία. Ακούει ο άλλος, ο εργάτης που δεν μπόρεσε να μπει στον αστικό εκπαιδευτικό μύλο, Ακαδημία και σεμνύνεται. Νοιάζεται για τα κοινά, έχει και τσαγανό να παλέψει και για κάτι πέρα από το μεροκάματο, πλέει και σε μια κουλτούρα που λέει «άρπαξε την ευκαιρία να μην πνιγείς κι αν γίνεις κι οπορτουνιστής δεν πειράζει» και μπαίνει ευκολότερα στον πειρασμό να ...σπουδάσει τον εγκεκριμένο και καταξιωμένο εργατοπατερισμό.

Απ' την άλλη, ξεφυτρώνουν οι ...αλτρουιστές με το τσουβάλι. Σωτήρες των «κατώτερων» συναδέλφων τους σε όλους τους τομείς, εμφανίζονται και προτείνουν επιχειρηματικές λύσεις (!) για τα ...«φυσικά φαινόμενα» όπως είναι η ανεργία. Ποιος θα φανταζόταν, σήμερα, δημοσιογράφος λόγου χάριν (όταν φώναζα κι έγραφα ότι εκείνο το διανοητικό ξεπέταγμα της μεταπολιτευτικής Γώγου «Τρία κλικ αριστερά» δεν έχει καμιά σχέση με το «Κλικ» περιοδικό που είχε σλόγκαν ότι «η ζωή είναι πολύ μικρή για να την παίρνεις στα σοβαρά» ήμουν μαύρο συναδελφικό πρόβατο, επί σφαγήν μάλιστα, που έπρεπε να απαντάει σε τεχνητά ταξικά διλήμματα) πως για να μην κλείσει ένας ιδιωτικός ραδιοσταθμός και για να μη χρωστάνε οι εργοδότες 5 εκατομμύρια ευρώ, θα φαινόταν λογικό το σύνθημα «ο σταθμός στους εργαζόμενους». Λες κι έγιναν όλοι, ξαφνικά, φανατικοί οπαδοί μιας ιδιότυπης μοντέρνας τάχαμου δήθεν κομμούνας. Ωραίο ακούγεται, ε; Χωρίς ανάλυση των προϋποθέσεων και με πολιτική κάλυψη. Σβήνονται τα χρέη, λέει το σενάριο, και μετά οι επώνυμοι που πληρώνονται από άλλους εργοδότες, έρχονται «αμισθί» και βοηθούν τους άνεργους να κρατήσουν τις δουλιές τους, να κεφαλαιοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, να ξεχάσουν τις αποζημιώσεις τους, να συνεχίσουν να δουλεύουν για ν' ακούγονται οι πρώτες φίρμες για το καλό της ενημέρωσης... Τρία φλας δεξιά κι όσο γίνεται πιο απολίτικα. Να διασπάται το μέτωπο των απελπισμένων εργαζομένων με το σκεπτικό ότι ο εργάτης είναι πιο εύκολο να «αισθάνεται» αφεντικό άμα παράγει «πληροφορία» παρά άμα παράγει αυγά, βρακιά, παντόφλες, σιδεροσωλήνες, παπούτσια ή σιτάρι και μπαμπάκι...

Θα έγραφα είκοσι εφημερίδες για τα σκιάχτρα - παραδείγματα της ελεύθερης αγοράς πτωμάτων και της παγκοσμιοποιημένης εξαθλίωσης των κεκτημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρώτο και πιο πολιτικό όλων την ελευθερία. Αλλά ο χώρος δεν υπάρχει και το πεζοδρόμιο περιμένει με την οργή και τις βρισιές και τις αλήθειες του. Αμα περιμένεις οδηγίες απ' τον Αλμούνια, τότε όλες οι ακαδημίες σωτήρων οδηγούν στην ίδια βρισιά που τη λέτε χωρίς, ευτυχώς, πτυχίο...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ