Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Μεγάλος νικητής των τοπικών εκλογών της Κυριακής στη Νικαράγουα ήταν το κυβερνών Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN). Σύμφωνα με τα επίσημα αλλά μερικά αποτελέσματα, το FSLN και οι συνεργαζόμενες με αυτό δυνάμεις εκλέγουν 134 δημάρχους σε σύνολο 153 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο «Telesur». Η συμμετοχή ήταν 57,7%, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία. Σε διάφορα βίαια επεισόδια στη χώρα, 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία έκαναν βουτιά 3,3% το μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που αναφέρει πως τα στοιχεία είναι πολύ χειρότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν κατά μέσο όρο μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 0,5%. Ειδικότερα, οι παραγγελίες από το εξωτερικό συρρικνώθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι παραγγελίες από άλλες χώρες της Ευρωζώνης βούλιαξαν κατά 9,6%. Κατά το πρακτορείο, πρόκειται για ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και το συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Το Κίνημα για τη Νέα Δημοκρατία (MNR), στην Παραγουάη, ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στο Μέτωπο Γκουασού, που απαρτίζεται κυρίως από οργανώσεις και συνδικάτα του αριστερού φάσματος. Η βάση του MNR είναι κατά κύριο λόγο αγροτική, ενώ έχει οργανώσεις κυρίως στις επαρχίες Κονσεπσιόν και Σαν Πέδρο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις Βρυξέλλες συναντιούνται σήμερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, στο πλαίσιο «διαλόγου» που επιβάλλει η ΕΕ. Στο Βελιγράδι εξελίσσονται οι έρευνες αφενός για την υπόθεση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών του Προέδρου της Σερβίας και του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας και αφετέρου για το επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής, όταν αστυνομικό όχημα παρεμπόδισε τη διέλευση της αυτοκινητοπομπής του Προέδρου στην πόλη Σμεντέρεβο.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αντιμέτωπο με τη φτώχεια βρίσκεται το 27,3% των πολιτών της ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της περσινής χρονιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ