Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΣΣΑΛΙΑ.-- Μετά από 3 βδομάδες απεργίας, άρχισαν χτες οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων των εργαζομένων στις αποβάθρες Φος και Λαβερά, του λιμανιού της Μασσαλίας, και της διεύθυνσης του λιμανιού αλλά και των τοπικών αρχών. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ζητώντας αποσαφήνιση των όρων εργασίας τους, καθώς και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να εξυπηρετήσουν και τη νέα αποβάθρα που ανήκει στη γαλλική ενεργειακή εταιρεία «Γκα-ντε-Φρανς» και θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα του 2008. Το λιμάνι της πόλης αποτελεί πύλη εισόδου πετρελαϊκών προϊόντων και υδρογονανθράκων στη χώρα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται, ήδη, προβλήματα και ελλείψεις.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Σε πραγματικό αστυνομικό φρούριο μετέτρεψε την πρωτεύουσα η κυβέρνηση της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ για λόγους ασφαλείας... Τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές για την «ημέρα του μαθητή», ένα χρόνο μετά την εξέγερση των πιγκουίνων, αλλά και ενάντια στον ταξικό χαρακτήρα του νέου συγκοινωνιακού συστήματος της πρωτεύουσας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 26 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν χτες από έκρηξη αερίου σε ορυχείο, που συνέχιζε να λειτουργεί παρά το ότι η άδειά του είχε λήξει, στη βόρεια επαρχία Σανσί της Κίνας. Ο απολογισμός των νεκρών από βιομηχανικά δυστυχήματα στον τομέα του άνθρακα το 2006 πλησίασε τους 4.500 νεκρούς, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες βελτίωσης της εργασιακής ασφάλειας.

  • Εξι εργάτες αγνοούνταν και υπήρχαν ελάχιστες ελπίδες διάσωσής τους καθώς παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους μπετό σε σήραγγα υπό κατασκευή γραμμής του μετρό του Πεκίνου που σχεδιάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ενας 57χρονος Ελβετός που δικαζόταν για «προσβολή της αξιοπρέπειας του βασιλιά» της Ταϊλάνδης διότι υπό την επήρεια αλκοόλ είχε ρίξει σπρέι σε πόστερ που απεικόνιζαν τον μονάρχη, καταδικάστηκε χτες σε κάθειρξη 10 (!) ετών. Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» που έχει διορίσει η χούντα υποσχέθηκε διενέργεια «εκλογών» το Δεκέμβρη.

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΑΜ.-- Ηγέτες της Αφρικανικής Ενωσης αποφάσισαν χτες σε συνάντησή τους στην Τανζανία να χρίσουν το Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι μεσολαβητή για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στη Ζιμπάμπουε.

ΜΠΙΣΑΟΥ.-- Την παραίτησή του ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της δυτικοαφρικανικής Γουινέας - Μπισάου, Αριστίντ Γκόμες, μετά την ψήφιση μομφής κατά της κυβέρνησής του από τη Βουλή που τον θεώρησε υπεύθυνο για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- «Πρέπει να γίνουν σημαντικές δημοκρατικές, πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις» στην ΠΓΔΜ προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος κατά την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 δήλωσε χτες στα Σκόπια ο Ντάνιελ Φάτα, Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενα 14χρονο αγόρι και μία 28χρονη πέθαναν χτες σε νοσοκομείο της Τζακάρτα μετά από μόλυνσή τους με παθογόνους ιούς της γρίπης των πτηνών.

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Παραιτήθηκε χτες ο πρωθυπουργός του Κιργιστάν Αζίζ Ισαμπέκοφ για να «διατηρηθεί η σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης. Η απόφασή του έρχεται μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Κούρμανμπεκ Μπακίγεφ, να αποδεχτεί την καθαίρεση συγκεκριμένων υπουργών, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, η οποία προγραμματίζει σημαντικές διαδηλώσεις από τις 11 Απρίλη. Ο Πρόεδρος της χώρας αποδέχτηκε την παραίτηση και διόρισε πρωθυπουργό τον Αλμάζ Αταμπάγεφ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ