Τετάρτη 28 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ._ Επί ώρες έκλεισε ο σταθμός - κόμβος του μετρό Γκαρ ντι Νορ, στο βορειοανατολικό Παρίσι, όπου καταλήγουν επίσης τα τρένα που συνδέουν το κέντρο με ορισμένα προάστια, εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ νεαρών και αστυνομικών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν νεαρός που δεν είχε εισιτήριο γρονθοκόπησε 2 ελεγκτές. Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και επισήμως έγιναν 7 συλλήψεις.

ΚΑΡΑΚΑΣ._ Σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα, ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν χτες η Κίνα και η Βενεζουέλα. Οι συμφωνίες αφορούν τη σύσταση κοινής ενεργειακής εταιρείας, της Petrozumano όπου θα συμμετέχει η Βενεζουέλα με 60% και η Κίνα με 40%. Επίσης συμφωνήθηκε η κατασκευή του δορυφόρου της Νοτίου Αμερικής να είναι κινεζικής κατασκευής καθώς και η δημιουργία κινεζικού εργοστασίου κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς στη Βενεζουέλα.

ΜΕΞΙΚΟ._ Εθνική μέρα δράσης ενάντια στο νόμο αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος - (ISSSTE) - η χτεσινή, όπως ανακήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα της χώρας. Οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις που αναμένονταν ν' αρχίσουν χτες, ήταν προγραμματισμένες να συμπέσουν με την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Γερουσία.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ._ Με μοναδικό αντικείμενο τη συμφωνία ALBA στην οποία πλέον συμμετέχει και η Νικαράγουα από κοινού με την Κούβα και τη Βενεζουέλα, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο που άρχισε χτες.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ._ Η παρουσία και η φωνή των αυτόχθονων λαών είναι ισχυρότερη στα κέντρα εξουσίας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι η παρουσία του Εβο Μοράλες στην προεδρία της Βολιβίας, διαπιστώθηκε κατά το κλείσιμο της πρώτης μέρας της 3ης Συνόδου των Ινδιάνικων Λαών και Κοινοτήτων.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ._ Με εξαιρετικά βίαιο τρόπο η αστυνομία της Ονδούρας κατέστειλε λαϊκή κινητοποίηση κατοίκων στα ανατολικά της χώρας που προσπάθησαν να κλείσουν κεντρικό αυτοκινητόδρομο διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._ Ακόμη ένας κρατούμενος στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο «παραδέχτηκε» την ενοχή του. Πρόκειται για τον Αυστραλό Ντέιβιντ Χικς, που «παραδέχτηκε» ότι πολεμούσε στο πλευρό της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν το 2001 και κατά πάσα πιθανότητα θα εκδοθεί στην Αυστραλία για να εκτίσει την ποινή του.

ΠΕΚΙΝΟ._ Συνομιλίες με Βορειοκορεάτες και Κινέζους αξιωματούχους είχε χτες στο Πεκίνο ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων Ντάνιελ Γκλάσιερ, με στόχο, όπως δήλωσε, την «το συντομότερο το δυνατόν» επίλυση των προβλημάτων γύρω απ' το «ξεπάγωμα» εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν οι αρχές της ΛΔ Κορέας σε τράπεζα του Μακάο.

ΣΕΟΥΛ._ Τρεις Νοτιοκορεάτες βουλευτές ξεκίνησαν από χτες απεργία πείνας έξω απ' τη Βουλή στη Σεούλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προτεινόμενη υπογραφή συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα υποστηρίζοντας ότι στην ουσία πρόκειται για «ληστρική οικονομική εισβολή της Αμερικής στη Νότια Κορέα»... Λίγες μέρες πριν (Κυριακή) πάνω από 7.000 διαδηλωτές είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της Σεούλ διαμαρτυρόμενοι για την πιθανή υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ._ Νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων κρούει τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον πολλών εκ των παράκτιων μεγαλουπόλεων του πλανήτη (ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, η Σανγκάι, η Τζακάρτα) προβλέποντας πως τα επόμενα χρόνια θα «σαρωθούν» από πλημμύρες και σφοδρές καταιγίδες εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ