Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία προχώρησε στις πρώτες δοκιμές από πλοίο του υπερηχητικού της πυραύλου «Tsirkon», ήδη από τις αρχές Γενάρη, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αμυνας που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο «TASS». Οι δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου - με εμβέλεια που ξεπερνά τα 500 χλμ. - έγιναν από πλοίο στη θάλασσα Μπάρεντς προς τα βόρεια Ουράλια.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η χήρα του Αλβανού Προέδρου Ενβέρ Χότζα, Νεζμιγιέ, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 99 ετών, 35 χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, ο οποίος είχε ηγηθεί της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας από το 1945 μέχρι το 1991.

ΡΩΜΗ.-- Ο ηγέτης της «Λέγκας» Ματέο Σαλβίνι συναντήθηκε χτες με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Κόντε και το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε επαρκώς την εξάπλωση του COVID-19. Ζήτησε ακόμα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβρη. «Εμείς θέλουμε να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της η Ιταλία και με τον Κόντε στην πρωθυπουργία αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε ο Σαλβίνι.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 33 έφτασαν οι νεκροί στο Νέο Δελχί, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που ουσιαστικά διευκολύνει την παροχή ιθαγένειας σε μη μουσουλμάνους από γειτονικές χώρες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Οι συνομιλίες ανάμεσα σε πολιτικούς αξιωματούχους των δύο εμπόλεμων πλευρών της Λιβύης ξεκίνησαν για λίγες ώρες το απόγευμα της Τετάρτης, μέχρι που η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη απαίτησε να «παγώσουν» ωσότου επιτευχθεί στην πράξη συμφωνία παύσης πυρός με τις δυνάμεις του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Κατακερματισμένες» σχέσεις μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων ενισχύουν το φάσμα απειλών που συνιστούν τα πυρηνικά οπλοστάσια, δήλωσε χτες η βοηθός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό, Ιζούμι Νακαμίτσου, υπαινισσόμενη εμμέσως πλην σαφώς τις εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας. Διαπίστωσε επίσης νέα «ποιοτική κούρσα» πυρηνικών όπλων εξαιτίας της δημιουργίας πιο γρήγορων όπλων «ακριβείας», στη διάρκεια συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Γερμανία με αφορμή την 50ή επέτειο από την Υπογραφή της Συμφωνίας Μη Διάδοσης Οπλων μαζικής καταστροφής (NNT).

ΜΑΝΤΙΣΟΝ.-- Ενοπλος 51χρονος λίγη ώρα αφότου απολύθηκε μπήκε στις εγκαταστάσεις ζυθοποιίας στο Μιλγουόκι της πολιτείας Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ, αργά προχτές βράδυ, και σκότωσε έξι άτομα, προτού δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο. Και τα πέντε θύματα ήταν υπάλληλοι της εταιρείας «Μόλσον Κουρς», από την οποία απολύθηκε.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η Βουλή της Τυνησίας ενέκρινε χτες τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ιλάις Φακχφάκχ με 129 ψήφους υπέρ και 77 κατά, που καλείται να αντιμετωπίσει υψηλή ανεργία στους νέους, υψηλό πληθωρισμό, διογκωμένο χρέος, δημόσιες υπηρεσίες σε κατάσταση παρακμής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ