Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τρέχει

Την ώρα που θα έπρεπε να απολαμβάνει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, την ώρα που θα έπρεπε να παίζει με τα εγγόνια του, να χαίρεται και να γελά, να διηγείται ιστορίες απ' τα περασμένα, να κάνει ό,τι δεν μπόρεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δούλευε. Ποιος, αλήθεια, επιλέγει να δουλεύει σε μια οικοδομή, στα 75 του χρόνια; Κανείς. Ο εργάτης που έχασε τη ζωή του την περασμένη βδομάδα, σε μια οικοδομή στην Αθήνα, δεν είχε τη δυνατότητα να επιλέξει. «Απλά», έπρεπε να ζήσει.

Τέτοιες στιγμές, οι λαλίστατοι «υπεύθυνοι» και ανεύθυνοι δε βρίσκουν ούτε λέξη να ξεστομίσουν. Σα να μην συνέβη τίποτα, σα να 'ναι αυτός ο θάνατος ένα «μεμονωμένο περιστατικό». Σιωπή. Χάθηκε χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση, χωρίς καμία αναφορά απ' τους καθημερινούς σχολιαστές της επικαιρότητας, χωρίς λίγες γραμμές στις «εμβριθείς» αναλύσεις στις στήλες των εφημερίδων, χωρίς λίγα λεπτά στα δακρύβρεχτα και «ευαίσθητα» «κοινωνικά» ρεπορτάζ, χωρίς «αποκλειστικές πληροφορίες». Πήγε «έτσι» ο 75χρονος οικοδόμος. Προστέθηκε το όνομά του στον κατάλογο του 2009 για τους θανάτους από εργατικά «ατυχήματα» και η ζωή συνεχίζεται...

Κι όμως, για πολλούς που έμαθαν την είδηση, η ζωή δε συνεχίζεται όπως πριν. Δεν μπορεί να ακούς ότι ένας 75χρονος σκοτώθηκε σε αυτές τις συνθήκες και να μην κουνιέται φύλλο μέσα σου. Ας μην έδωσαν δημοσιότητα τα κανάλια τους, ας μην το θεωρούν σημαντικό γεγονός όλοι αυτοί που «καίγονται» για την «τύχη του τόπου» και ανακοινώνουν «μεγάλα» σχέδια για το μέλλον. Δεν μπορεί, ακόμη και εάν δεν αντιδράς σήμερα, θα αντιδράσεις αύριο.

Δεν μπορεί ν' ανεχθούμε για πολύ να μας λένε ότι η «κοινωνία τρέχει» και δεν μπορεί να περιμένει. Δεν μπορεί να περιμένει τον κουρασμένο 75χρονο, ο οποίος με αργές κινήσεις προσπαθεί να δουλέψει. Η «κοινωνία» τους δεν έχει καθόλου χρόνο, και ακόμα και όταν σκοτώνεται κάποιος, τον προσπερνάει. Η μεγάλη αντίφαση, όμως, είναι ότι η «κοινωνία» τρέχει με τα πόδια των πολλών. Μα, αυτοί αδυνατούν να περπατήσουν και κάθε τόσο θρηνούν δικούς τους ανθρώπους.

Ετρεχε με τα πόδια του 75χρονου, τρέχει με τα πόδια εκατομμυρίων εργαζομένων, οι οποίοι, όμως, δεν απολαμβάνουν τίποτα απ' αυτό το «τρεχαλητό». Μονάχα αγκομαχούν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της επόμενης μέρας. Την ίδια στιγμή, κάποιοι εισπράττουν και εισπράττουν και εισπράττουν.

Τα έχουμε, αλήθεια, ξανακούσει όλα αυτά, δεν είναι καινούρια συμπεράσματα. Είναι, όμως, οι σκέψεις που 'ρχονται και ξανάρχονται, όταν η βαρβαρότητα της «σύγχρονης κοινωνίας» (καπιταλισμός λέγεται!) εμφανίζει το πιο αποτρόπαιο πρόσωπό της, το πραγματικό της πρόσωπο. Και ακολουθούν οι σκέψεις για την «κοινωνία» «τους», αυτών που έχουν και κατέχουν, και την «κοινωνία» «μας», των πολλών που τρέχουν και κάθε στιγμή μπορεί να σακατευτούν με κάθε τρόπο. Ας ονομάζουν «κοινωνία που τρέχει» τα κέρδη των λίγων, που εκτοξεύονται πάνω στη δική μας ζωή. Η σκέψη τρέχει, μπορεί να γίνει πράξη και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ