Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αγωνιζόμαστε για την υγεία του λαού

Και ενώ το τρίτο κύμα χτυπά ήδη δυνατά τους «κυματοθραύστες» του ΕΣΥ, που δεν είναι άλλοι από τους υγειονομικούς του, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid αγγίζει το 100%.

Στόχος της κυβέρνησης, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των 1.200 κλινών ΜΕΘ, ο οποίος όμως είναι κάτω από το 50% των κλινών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, δηλαδή 3.500 κλίνες ΜΕΘ!

Εν μέσω πανδημίας, ακόμα και στο «και πέντε», η κυβέρνηση μειώνει κατά 572 εκατομμύρια τη χρηματοδότηση για την Υγεία και μεταβιβάζει την κρατική ευθύνη για επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ ...στην ατομική ευθύνη του καθενός, αλλά και σε «φιλάνθρωπους» ιδιώτες, που υποκαθιστούν το κράτος (π.χ. σε προμήθεια βασικών μέσων προστασίας, σε εξοπλισμό και κλίνες) και διαφεντεύουν τα νοσοκομεία. Ο δρόμος για την κυριαρχία των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα είναι στρωμένος.

* * *

Η αναλογία στο νοσηλευτικό προσωπικό όσον αφορά τις κλίνες ΜΕΘ είναι λιγότερο από 2 νοσηλευτές ανά κλίνη, όταν η Παγκόσμια Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας ορίζει 4 νοσηλευτές ανά κλίνη σε συνθήκες μη Covid. Φτάσαμε πλέον σε ΜΕΘ Covid να νοσηλεύουμε μη Covid περιστατικά, στην προσπάθεια αποδέσμευσης κρεβατιών Γενικής - ΜΕΘ, αντί για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Οσο δε για τους γιατρούς, ένας για 20 διασωληνωμένους (!), γεγονός που κάνει αδύνατη ακόμα και μια απλή διακομιδή.

Στην αρχή μας χτύπησαν παλαμάκια, ύστερα μας είπαν ήρωες. Μετά μας έστειλαν δωροεπιταγές, πατατάκια που λήγουν, χάντρες και καθρεφτάκια. Εμείς όμως εδώ, καθημερινά να παλεύουμε αδιάλειπτα για τη ζωή του λαού, τη δική μας, τη δική τους.

Και στη συνέχεια να εισπράττουμε χλεύη και κοροϊδία, να μας περνούν ΕΔΕ που αρρωστήσαμε. Ομως εμείς δεν τους μοιάζουμε! Κι ούτε είμαστε συντεχνία. Συνεχίζουμε με αυταπάρνηση παρά τα κενά, την κόπωση, τις απαράδεκτες - πολλές φορές και επικίνδυνες - συνθήκες, να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Το τελευταίο διάστημα κάθε βδομάδα 60 - 80 υγειονομικοί σταθερά θετικοί, με τις στολές προστασίας να τελειώνουν, να αναγκαζόμαστε να παζαρεύουμε κάθε μέρα το υλικό (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες, γάντια), να μη φτάνουμε να καλύψουμε τις βάρδιες. Με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις να ανεβαίνουν απειλητικά, φάρμακα να μην υπάρχουν.

Το 80% των ΜΕΘ να δουλεύει με επικουρικό προσωπικό και με μετακινήσεις συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία, να είναι εξαντλημένο και θυμωμένο, χωρίς ξεκούραση και ρεπό, χωρίς άδειες, όμως με έναν «όρκο» δοσμένο: Να διαφυλάττει τη ζωή και την υγεία του λαού!

* * *

Συνάδελφε, συμπολίτη! Σου είπαν ότι για το χάλι του ΕΣΥ φταις εσύ! Πού είναι η δική τους ευθύνη; Της κυβέρνησης και όσων υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία; Οι ΜΕΘ ανοίγουν και λειτουργούν με υγειονομικούς και όχι με δωρεές και χορηγούς. Ολα αυτά «αγιοποιούνται» από το αστικό κράτος, ώστε να καλλιεργείται και να εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες που αφορούν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες μας είναι «προσφορά» ευεργετών - ιδιωτών, αντί να είναι κρατική ευθύνη.

ΟΧΙ! Οι ΜΕΘ είναι λειψές, οι ΜΕΘ στενάζουν και η ευθύνη είναι ολοκληρωτικά δική τους. Οι υγειονομικοί παλεύουν για τα αυτονόητα και δεν θα σταματήσουν μέχρι η Υγεία να βρει «την υγειά της»! Είμαστε οι νοσηλευτές και οι γιατροί του λαού. Αυτή είναι η απόγνωσή τους! Οτι δεν θα μας φτάσουν ποτέ!


Αννα ΚAΛΟΥΡΗ
Νοσηλεύτρια ΜΕΘ 1 Covid «Ευαγγελισμού»
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org