Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Το κανόνι και τ' αηδόνι...

«Ο αληθινός φασισμός»
«Ο αληθινός φασισμός»
Κινηματογραφική βδομάδα με λίγες νέες διανομές στις αίθουσες, αλλά πολλές αξιόλογες προβολές και ένα μοναδικό αφιέρωμα στην «Ταινιοθήκη».

Η επανέκδοση της βδομάδας είναι μια σκληρή ιστορία μοναξιάς, αυτοκαταστροφής αλλά και αγάπης άνευ όρων. Ο Μπεν, στο «Αφήνοντας το Λας Βέγκας» του Μάικ Φίγκις, είναι ένας αλκοολικός που έχει παραιτηθεί από τη ζωή και πηγαίνει στο Λας Βέγκας με απώτερο στόχο να αυτοκτονήσει πίνοντας αλκοόλ, μέσα σε τέσσερις βδομάδες... όταν γνωρίζει την Σέρα που τον αποδέχεται και τον αγαπάει όπως ακριβώς είναι... Η ταινία στηρίχτηκε στη νουβέλα του Τζον Ο' Μπράιεν και έδωσε στον Νίκολας Κέιτζ το Οσκαρ ερμηνείας εκείνης της χρονιάς, γιατί είναι απλά συγκλονιστικός.

Στην «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μια ομάδα οφειλετών, που έρχεται αντιμέτωπη με τους μπράβους ενός επαρχιακού τοκογλύφου και πραγματεύεται κύρια τη «συνοχή» ή όχι της ομάδας μπροστά στη δύσκολη συγκυρία. Με προφανή τα στοιχεία νεο-γουέστερν, θέτει το ερώτημα εάν η «αγέλη» των οφειλετών αποτελείται από «πρόβατα» ή από «λύκους». Εκεί όμως δυστυχώς εξαντλείται και το διακύβευμά της... Από το καστ ξεχωρίζει ο Δ. Λάλος, ενώ είναι αξιόλογη δουλειά τόσο σκηνοθετικά (είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Κανελλόπουλου) όσο και τεχνικά.

***


Στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Ετους 2022 Ιάκωβος Καμπανέλλης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Ιάκωβο Καμπανέλλη, προβάλλοντας ταινίες που είτε σκηνοθέτησε, είτε έγραψε το σενάριο, είτε στηρίχτηκαν σε προηγούμενο έργο του. Στο πλαίσιο του αφιερώματος που ξεκινά σήμερα 23/6 και τελειώνει στις 28/6, θα προβληθούν οι ταινίες «Το κανόνι και τ' αηδόνι» (1968), που σκηνοθέτησε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Καμπανέλλη, «Στέλλα» (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»), «Η αρπαγή της Περσεφόνης» (1956) του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Οι άσσοι του γηπέδου - Κυριακάτικοι ήρωες» (1956) του Βασίλη Γεωργιάδη, «Το αμαξάκι» (1957) του Ντίνου Δημόπουλου, «Η λίμνη των πόθων» (1958) του Γιώργου Ζερβού, «Το ποτάμι» (1959) του Νίκου Κούνδουρου, «H έβδομη μέρα της δημιουργίας» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη (βασισμένο στο θεατρικό του έργο), «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) του Πάνου Γλυκοφρύδη και το ντοκιμαντέρ «Το μονόγραμμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης» σε σκηνοθεσία της Ηρώς Σγουράκη. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αφιέρωμα, τις μέρες και ώρες προβολών στην ιστοσελίδα της «Ταινιοθήκης» (http://www.tainiothiki.gr/el/ekdiloseis/arxeio-ekdiloseon/1193-o-kinimatografiko-kampanellis).

***

Στον κινηματογράφο «Ριβιέρα» θα προβληθούν 4 σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα. Ετσι αυτήν τη Δευτέρα 27/6 θα προβληθεί το «Μπάρι Λίντον» (1975) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η ταινία βασίζεται στην κλασική νουβέλα του Ουίλιαμ Θάκερι και μας μεταφέρει στο 18ο αιώνα, σκιαγραφώντας το ψυχολογικό πορτρέτο του Μπάρι Λίντον, ενός Ιρλανδού καιροσκόπου, που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ένταξή του στους κόλπους της αγγλικής αριστοκρατίας.

Με αφορμή την ιστορική επέτειο συμπλήρωσης 81 χρόνων από την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα, ο κινηματογράφος «STUDIO new star art cinema» θα προβάλει, από σήμερα Πέμπτη έως και την Τετάρτη 29 Ιούνη, 7 σπουδαίες ταινίες του σοβιετικού κινηματογράφου. «Το Φρούριο Μπρεστ» του Αλεξάντερ Κοττ, «Οταν περνούν οι γερανοί» του Μιχαήλ Καλατόζοφ, «Η Μπαλάντα του Στρατιώτη» του Γκριγκόρι Τσουχράι, «Ελα να Δεις» του Ελεμ Κλίμοφ, «Ο Πατέρας του Στρατιώτη» του Ρέζο Σκέιντζε, «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Αντρέι Ταρκόφσκι και «Ο Αληθινός Φασισμός» του Μιχαήλ Ρομ.

Ενώ για τους σινεφίλ της Θεσσαλονίκης το Σινεμά με Θέα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει για 8η χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 27-28-29/6 θα προβληθεί η υπέροχη ταινία «Ενας θρίαμβος» του Εμανουέλ Κρουκόλ στην οροφή του κτιρίου Μ2. Ο Ετιέν, ένας άνεργος ηθοποιός, δουλεύει ως υπεύθυνος ενός θεατρικού εργαστηρίου σε μια φυλακή, όπου μαζεύει έναν ασυνήθιστο θίασο από κατάδικους, για να ανεβάσουν το διάσημο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό». Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Σουηδού ηθοποιού και σκηνοθέτη Jan Jοnson το 1985.

O Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος Πάτρας πραγματοποιεί κινηματογραφικές προβολές για παιδιά και νέους σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για νέους και παιδιά με πολύ αξιόλογες ταινίες. Το «ταξίδι» συνεχίζεται στις γειτονιές της Πάτρας για 6η συνεχή χρονιά, στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και στο Νότιο Πάρκο. Σήμερα Πέμπτη, στις 21.30 στον χώρο της «Ιχθυόσκαλας» στο Νότιο Πάρκο θα προβληθεί η ταινία του Ολλανδού Γιόχαν Τίμερς, «Fight Girl», ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί η ταινία «Οσκαρ και Λίλι» του Αρας Ριαχί την Τρίτη 28/6 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στις 21.30 και την ίδια ώρα την Κυριακή 3/7 στο Νότιο Πάρκο - «Ιχθυόσκαλα».


Π. Α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ