Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κίνας - Βραζιλίας αποφάσισαν στο περιθώριο της συνόδου Ρίο -20 ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο και η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους αποφάσισαν στρατηγική συνεργασία και υπέγραψαν συμφωνίες δεκαετούς συνεργασίας που αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, του εμπορίου, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της τεχνολογίας και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε σύμβαση ανταλλαγής (currency swap) ύψους 30 δισ. δολαρίων για τις συναλλαγές τους με τρίτες χώρες.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκατέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 106 τραυματίες, σχεδόν όλοι άμαχοι, είναι ο απολογισμός διπλής βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε με διαφορά λίγης ώρας στην ανοιχτή αγορά λαχανικών της σιιτικής συνοικίας Χουσεϊνίγια στα βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Πρόκειται για το πολλοστό αιματηρό πλήγμα, τις τελευταίες βδομάδες, με στόχο σιίτες πολίτες (περισσότεροι από 130 έχουν χάσει τη ζωή τους), γεγονός που αποδεικνύει ότι οι δράστες των επιθέσεων στόχο έχουν την αναμόχλευση του θρησκευτικού διχασμού, την ώρα που νέα διαπάλη εξουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη με σύσσωμη την αντιπολίτευση - Κούρδους, σουνίτες και άλλες πολιτικές δυνάμεις - να εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης κοινής μομφής και αιτήματος απόσυρσης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Μάλικι.

ΚΑΪΡΟ.-- Μεγάλη διαδήλωση κατά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχρίρ, την οποία κάλεσαν οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και οι πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα νεολαίας που πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες που οδήγησαν στην ανατροπή Μουμπάρακ. Την οργή των διαδηλωτών έχουν προκαλέσει οι κινήσεις του στρατού - διάλυση Κοινοβουλίου με πρόταγμα την παράνομη πλήρωση του 1/3 των εδρών, ανάκτηση νομοθετικού ρόλου, διατήρηση ελέγχου επί του προϋπολογισμού και επί της εκπόνησης του Συντάγματος - με τις οποίες καθιστά, ουσιαστικά, σαφές ότι δεν προτίθεται εύκολα να αφήσει την εξουσία.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τρία αυτοκίνητα που μετέφεραν παράνομο εξοπλισμό έπληξαν τυνησιακά μαχητικά κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, όταν δέχτηκαν, κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας, πυρά. Οπως αποδείχτηκε επρόκειτο για ένα φορτίο λαθρεμπορίου όπλων, μια δραστηριότητα που έχει «ανθίσει» ιδιαιτέρως στα σύνορα με τη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και την επικράτηση των συμμάχων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επενέβησαν και στη χώρα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τα συνδικάτα των οδηγών 17 εταιρειών λεωφορείων της βρετανικής πρωτεύουσας πραγματοποίησαν χτες απεργιακή κινητοποίηση, απαιτώντας επιπλέον αμοιβή 500 στερλινών (780 δολάρια) για τα μέλη τους, ως αποζημίωση για τον πρόσθετο φόρτο εργασίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που αρχίζουν στα τέλη Ιούλη.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια, από τις 19 έως τις 26 Ιούλη.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Εναν νεκρό και δύο τραυματίες προκάλεσε η νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αργά το απόγευμα χτες που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχε στόχο έναν μαχητή που προσπαθούσε να εκτοξεύσει νέα ρουκέτα. Το θύμα φέρεται να είναι μέλος της σαλαφιστικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Συμβουλίου της Σούρας των Ιερών Τόπων» που ανέλαβε την ευθύνη και για την εισβολή στο ισραηλινό έδαφος ενόπλων τη Δευτέρα από το αιγυπτιακό Σινά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ