Παρασκευή 22 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι δύο βασικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ γεμίζουν τα ταμεία πριν την κλιμάκωση των προεκλογικών εκστρατειών. O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώθηκε πως τον Απρίλη συγκέντρωσε 16,9 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει οικονομική ρευστότητα 107,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών ανακοίνωσε επίσης πως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών, συγκέντρωσε το ίδιο διάστημα 43,7 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία. Ο τελευταίος φέρεται πως έχει προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του νυν Προέδρου ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Πάνω από 1.000 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο σε συγκρούσεις μεταξύ φυλών στο Νότιο Σουδάν. Οι συγκρούσεις καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ, μεταξύ ενόπλων της φυλής Μούρλε και μελών της φυλής Λου Νούερ, οι οποίοι είχαν προηγουμένως απαγάγει παιδιά και κλέψει βοοειδή. Η ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (UNMISS) έστειλε μια ομάδα για να διενεργήσει έρευνα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Φονικές πλημμύρες, σμήνη εκατομμυρίων ακρίδων και πανδημία πλήττουν τις τελευταίες μέρες χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έκαναν έκκληση για διεθνή βοήθεια, τονίζοντας ότι μόνο οι πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο πάνω από 300 ανθρώπων και ξεσπίτωσαν 500.000 άλλους.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Πυροβολισμοί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, που σημειώθηκαν αργά προχτές βράδυ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ κοντά στο τείχος που έχουν φτιάξει οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και ένα τετράχρονο κορίτσι που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν χτες τον Αμπντούλ Νάσερ αλ Κιρντάς, που θεωρείται νέος αρχηγός των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.

ΜΟΣΧΑ.-- Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Mi-8 συνετρίβη κοντά στη Μόσχα, ανέφεραν ρεπορτάζ προχτές το βράδυ. Το ελικόπτερο έκανε βαριά προσγείωση κοντά στο χωριό Ζαχάροβο και το πλήρωμά του σκοτώθηκε. Τα αίτια της συντριβής ερευνώνται, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πιθανόν το δυστύχημα να οφείλεται σε τεχνική βλάβη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ