Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Τηλεφωνική συνομιλία είχαν, χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Ιρακινός πρωθυπουργός, με τον πρώτο να εκφράζει την εμπιστοσύνη στο δεύτερο, αλλά και να ασκεί πιέσεις για συγκεκριμενοποίηση «των μεταρρυθμίσεων που η ιρακινή ηγεσία σχεδιάζει, προκειμένου να υπάρξει η απολύτως αναγκαία πολιτική πρόοδος». Κατά τα άλλα, σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σκοτώθηκαν, χθες, 13 Ιρακινοί πολίτες (ένας δημοσιογράφος μεταξύ αυτών που είχε απαχθεί) και την Κυριακή σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί στρατιώτες.

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Το 63% των Φινλανδών τάσσεται κατά της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «TNS Gallup», που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Turun Sanomat», ενώ μόνο το 27% υποστηρίζει την ένταξη στη Συμμαχία.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν χτες οι γιατροί στην Πολωνία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς κατά 100% και καταγγέλλοντας ότι το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας είναι ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενο, ενώ οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται πολλές υπερωρίες.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Πάνω από 750 Αφρικανούς λαθρομετανάστες, συμπεριλαμβανομένων και 30 παιδιών, κυρίως από τη Σενεγάλη, απέλασε από την Ισπανία η κυβέρνηση της χώρας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι όλοι οι λαθρομετανάστες θα απελαύνονται.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Στο σύνολο των 98% των καταμετρημένων ψήφων, το 74,3% των Ρουμάνων πολιτών ψήφισε κατά της καθαίρεσης του Προέδρου Τράιαν Μπασέσκου στο σχετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, ενώ το 24,9% υποστήριξε την παραπομπή του, με τη συμμετοχή συνολικά να φτάνει το 44%.

ΚΙΤΟ.- Σχέδιο για την προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τις συνεχώς αυξανόμενες δολιοφθορές και κλοπές, που προβλέπει ότι την ασφάλεια αναλαμβάνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε η η κρατική εταιρεία «Petroecuador» σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, σύμφωνα με την κινεζική «Λαϊκή Ημερησία».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Η αύξηση των κρουσμάτων πειρατείας ανοιχτά των σομαλικών αρχών είχε χτες ως αποτέλεσμα να μην αποπλεύσει από λιμάνι της Κένυας πλοίο που μετέφερε 850 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ με προορισμό τη Σομαλία. Παράλληλα, χτες, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, όταν αυτοκινητοπομπή του αιθιοπικού στρατού πάτησε νάρκη σε περιοχή του Μογκαντίσου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.- «ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη δημιουργία μίας κεντρικής, ισχυρής κυβέρνησης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», είπε χτες ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για τη δημιουργία μίας χαλαρής ένωσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Στελέχη του «Σουδανικού Απελευθερωτικού Κινήματος» στο Νταρφούρ του Σουδάν κατήγγειλαν τη σουδανική κυβέρνηση πως διέταξε το βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών του δυτικού Νταρφούρ, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε αμάχων.

ΑΓΚΥΡΑ.- Ενας Τούρκος στρατιώτης και ένας μαχητής του ΡΚΚ σκοτώθηκαν το Σάββατο στην Ανατολία σε μάχη στην επαρχία Ντιάρμπακιρ, σύμφωνα με το Ανατολή. Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή υπέρμαχοι του «κοσμικού χαρακτήρα του κράτους» στη Σαμσούντα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ