Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Για το γάλα των παιδιών σου!

Πας στο μπακάλικο να πάρεις ένα λίτρο γάλα για τα παιδιά σου και ξηλώνεσαι, λες κι αγοράζεις χαβιάρι. Πληρώνεις κοντά στο ενάμισι ευρώ (500 δραχμές, για να μην ξεχνιόμαστε), για ένα μπουκάλι γάλα. Σκέφτεσαι: Με κλέβουν οι κερατάδες. Αλλά και τι να κάνεις; Ν' αφήσεις τα παιδιά σου χωρίς γάλα; Δε γίνεται. Νευριάζεις, αγανακτείς που σε ληστεύουν μπροστά στα μάτια σου. Αλλά, πώς ν' αντιδράσεις; Μπορείς να τα βάλεις με τη «Δέλτα», τη «ΦΑΓΕ», τη «ΜΕΒΓΑΛ», την «Ολυμπος»; Τους κολοσσούς του γάλακτος; Μαθαίνεις ότι οι γαλακτοβιομήχανοι ήρθαν σε συνεννόηση και σε συμφωνία μεταξύ τους, για να αγοράζουν ακόμα πιο φθηνά το γάλα από τους παραγωγούς κτηνοτρόφους και να το πουλούν ακόμα πιο ακριβά στους καταναλωτές. Τσατίζεσαι περισσότερο, αντιλαμβανόμενος ότι η ληστεία σε βάρος σου είναι οργανωμένη.

Ακούς στις τηλεοράσεις τα περί της «συμμορίας των κουμπάρων». Μια από τις γαλακτοβιομηχανίες - λένε - «κάρφωσε» κάποιους «πιαστάκηδες», επειδή της ζήτησαν πολύ μεγάλη «μίζα» για να μεσολαβήσουν, ώστε μην πληρώσει μεγάλο πρόστιμο για κάποια «παρανομία» της. Μαθαίνεις ότι οι «μιζαδόροι» είναι κουμπάροι υπουργών, «κολλητοί» φιλοκυβερνητικών νομαρχών. Ακούς το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί τη ΝΔ σαν «οργανωτή της διαφθοράς» κι εκείνη να απαντά πως είναι «καθαρή» κι αποφασισμένη να πατάξει την κλεψιά. Βαριές κουβέντες από τη μια, μεγάλα λόγια από την άλλη. Χωρίς νόημα, δίχως αντίκρισμα. Καυγάς συνενόχων, ψεύτικος, αποπροσανατολιστικός, παραπλανητικός. Τον είχες ξανακούσει παλιά, με αντίστροφους τους ρόλους ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Νιώθεις ότι σε κοροϊδεύουν. Εσύ δε νοιάζεσαι για το ποιο από τα δυο κόμματα έχει περισσότερους ή λιγότερους «κουμπάρους» στη διαφθορά, αλλά πώς δε θα πληρώνεις ακριβά το γάλα των παιδιών σου και θα ξεμπλέξεις με τους «κλεφταράδες» των γαλακτοβιομηχανιών. Καταλαβαίνεις πως κάτι πρέπει να γίνει, κάπως πρέπει ν' αντιδράσεις, ν' αντισταθείς. Αλλά, πού ν' απευθυνθείς; Στο κράτος; Είναι σαν να ζητάς βοήθεια από τον φίλο του εχθρού σου. Οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις, «γκουβερνάντες» των βιομηχάνων. Υπουργοί, «τσιλιαδόροι» των κλεφτών. «Λειτουργοί» του διοικητικού μηχανισμού, κράχτες της «μίζας» και «μανούλες» της αρπαχτής. Να παραπονεθείς στο «κίνημα των καταναλωτών»; Τώρα σώθηκες!

Ομως, μην απελπίζεσαι. Σκέψου: Είναι κι άλλοι πολλοί που δυσκολεύονται για το καθημερινό γάλα των παιδιών τους, όπως εσύ. Κοίτα να συναντηθείς μαζί τους και να μπείτε στον αγώνα για ν' αλλάξει η κατάσταση. Για να χτυπηθεί το κερδοσκοπικό ολιγοπώλιο των γαλακτοβιομηχάνων, απαιτείται η ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Μην «παραμυθιάζεσαι» από εκείνους που σου λένε πως η «ελεύθερη» αγορά και η ανταγωνιστικότητα έχουν αντιμονοπωλιακό στόχο. Το αντίθετο συμβαίνει. Τα «καρτέλ» είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό και παράγωγα του συστήματος είναι η διαφθορά και τα σκάνδαλα. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την ανάδειξη της εξουσίας του λαού. Τώρα, που θα πας στην κάλπη να ψηφίσεις για δήμαρχο και νομάρχη, πρόσεχε: Η ψήφος σου έχει δύναμη, αρκεί να τη χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ