Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1737 Πεθαίνει ο διάσημος Ιταλός κατασκευαστής εγχόρδων Αντόνιο Στραντιβάρι.

1911 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν.

1913 Γεννιέται ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της ΟΔ Γερμανίας την περίοδο 1969 - 1974.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β', θεωρούμενος συνυπεύθυνος για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταλείπει την Ελλάδα. Καθιερώνεται ο θεσμός της αντιβασιλείας.

1925 Αρχίζουν οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκων), στο οποίο μετονομάστηκε σε Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (μπολσεβίκοι). Εμεινε γνωστό στην Ιστορία ως συνέδριο της εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ.

1940 Ο Α. Χίτλερ υπογράφει την οδηγία υπ' αριθ. 21 για την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ενωσης («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»).

1942 Τμήμα του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης χτυπά την εμπροσθοφυλακή του ιταλικού συντάγματος Καρπενησίου. Νίκησε ο ΕΛΑΣ. Ηταν η πρώτη μάχη σε ανοιχτό χώρο κατά πολυάριθμης δύναμης του εχθρού.

1944 Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου - Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης - Καλλιθέας. Ο Αρδηττός μετατράπηκε σε «νεκρή ζώνη». Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε το λόφο του Φιλοπάππου, τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και τα ψυγεία «ΦΙΞ». Κράτησε το μέτωπο στη γραμμή Νέο Φάληρο - Μοσχάτο - οδός Πειραιώς. Κατέλαβε το οχυρωμένο συγκρότημα των Φυλακών Αβέρωφ.

1945 Το Πατριωτικό Μέτωπο Βουλγαρίας, αποτελούμενο από τα κόμματα Κομμουνιστικό, Αγροτικό, Σοσιαλδημοκρατικό - Εργατικό, Ριζοσπαστικό - Δημοκρατικό και «Ζβένο», λαμβάνει στις εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση το 88,1% των ψήφων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέλεξε τους 94 από τους 275 συνολικά βουλευτές του Πατριωτικού Μετώπου.

1962 Την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Κονγκό αποφασίζει ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι.

1972 Εξαπολύεται νέο κύμα αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του Βορείου Βιετνάμ. Ηταν οι σφοδρότεροι της Ιστορίας.

1980 Εκρηξη στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις αποσοβείται. Υπήρξαν 18 τραυματίες.

1991 Συνέρχεται το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18 - 21/12/1991). Το Συνέδριο έβαλε το καθήκον της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Κόμματος, εξέτασε τις αιτίες της δημιουργίας της δεξιάς σοσιαλδημοκρατικής παρέκκλισης των στελεχών που αποχώρησαν από το Κόμμα και εντάχθηκαν στον ΣΥΝ και επεξεργάστηκε πολιτική ανάπτυξης και στόχους πάλης προς όφελος των λαϊκών μαζών. Το Συνέδριο έκανε τις πρώτες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Εξέτασε τις νέες δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να δράσει το Κόμμα, σε συνθήκες αντεπανάστασης και Συμφωνίας του Μάαστριχτ. Κατέληξε, τέλος, να εξετάσει σε Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις την πολιτική του Κόμματος απέναντι στην ΕΟΚ μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων και της ΕΣΣΔ.

1991 Η Ελλάδα εντάσσεται στη Συμφωνία του Σένγκεν ως παρατηρητής.

2001 Πεθαίνει ο συνθέτης Δημήτρης Δραγατάκης.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ