Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μισές αλήθειες, μεγάλα ψέματα...

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης». Αυτό - ανάμεσα σε άλλα - είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών την περασμένη Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση». Τι ομολογεί ο πρωθυπουργός; Οτι στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπως εξάλλου μπορούν να καταλάβουν και τα μικρά παιδιά και έδειξαν και οι δηλώσεις Γάλλων κ.ά. για «πραξικόπημα» Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, γίνεται «το σώσε». Και μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών που βγήκαν κερδισμένα από την κρίση με όσους έχασαν έδαφος, και στο εσωτερικό κάθε καπιταλιστικής χώρας, ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου και με επίκεντρο τα διάφορα μείγματα καπιταλιστικής διαχείρισης και βέβαια συνολικά για την προοπτική της ιμπεριαλιστικής ένωσης. Κάπου εδώ, βέβαια, οι μισές αλήθειες σταματάνε και έρχονται τα μεγάλα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αυτά που βαφτίζουν τα τέτοια φαινόμενα - σύμφυτα του χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων - ως τάχα ζητήματα «ιδεολογικού προσανατολισμού», επιχειρώντας να στρατεύσουν το λαό στο ένα αστικό στρατόπεδο κόντρα στο άλλο και με απαραίτητη πάντα την «τήρηση των δεσμεύσεων» που τσακίζουν τους εργαζόμενους για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Οι αφορισμοί δεν κρύβουν...

Οσο προχωράει το νέο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, μπροστά και στο νέο παζάρι το Γενάρη στην Ελβετία, τόσο αυξάνονται πιέσεις και εκβιασμοί, ώστε ο κυπριακός λαός να συναινέσει. Με αυτό το δεδομένο, δημιουργούν προβληματισμό τοποθετήσεις όπως αυτές του Τουμάζου Τσιελεπή, μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του ΠΓ του ΑΚΕΛ. Σε συνεντεύξεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ελληνικές εφημερίδες («Αυγή» και «ΕφΣυν»), απαντώντας σε ερώτηση της «ΕφΣυν» για την τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ που αντιτίθεται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είπε χαρακτηριστικά: «Η δική μας θέση είναι ότι μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες, δύο επιλογές έχουμε: διχοτόμηση ή ομοσπονδία. Ολες οι άλλες επιλογές είναι εφικτές μόνο στις βιβλιοθήκες των ερευνητών. Εμείς επιλέγουμε την ομοσπονδιακή λύση. Αυτή τη στιγμή, για να επανενώσουμε και την πατρίδα και τον λαό μας, η λύση είναι η ομοσπονδία».

Μόνο που η πρόταση του ΚΚΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ...από καθέδρας αφορισμούς, γιατί απαντά σε επείγοντα σημερινά ζητήματα για την άμεση απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων, την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, την ακύρωση των οδυνηρών συνεπειών της τουρκικής εισβολής - κατοχής, παίρνοντας υπόψη πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της Κύπρου στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

... την πραγματικότητα

Αλλά, βεβαίως, η πρόταση του ΚΚΕ ξεκινάει από την ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, να παλέψουν για ενιαία Κύπρο, ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ και όχι για δύο κράτη, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα ενάντια στις επιδιώξεις όσων θέλουν να διευρύνουν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των ίδιων των εργαζομένων. Το μπλοκ των δυνάμεων της «διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας», η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως άλλοθι για μια συνομοσπονδιακή διχοτομική λύση, κινείται δυστυχώς σε αντιστοιχία με αυτά που έχουν θέσει επανειλημμένα με τις δηλώσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος (15/11/16), ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν (26/11/16), ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κέρι (30/9/16), οι εκπρόσωποι της ΕΕ που καμαρώνουν για το νέο σχέδιο τύπου «Ανάν».

Οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το τι «μαγειρεύεται» πίσω από τις πλάτες τους.

Συμβάσεις «γιαλαντζί»

«Η Ελλάδα έχει γίνει χώρα χαμηλών μισθών με απορυθμισμένη αγορά εργασίας, ενώ η φτώχεια αυξάνεται. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εκ νέου εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», είπε από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Ακούγοντας τις διαπιστώσεις της υπουργού, από τη μια, και τα ευχολόγια, από την άλλη, θα υπέθετε κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα κυβερνάνε ακόμα οι προηγούμενοι. Η κυβέρνηση, όμως, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει καταργήσει ούτε έναν από τους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και ως εκ τούτου, η ζούγκλα στην αγορά εργασίας έχει και τη δική της σφραγίδα. Και όχι μόνο αυτό. Η σημερινή κυβέρνηση τάσσεται στα λόγια «υπέρ της εκ νέου εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα των ΣΣΕ», δεν λέει όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο ζητάει να εφαρμοστούν τις καθιστά «άδειο πουκάμισο» για τους εργαζόμενους και αποτελεί μια εξωραϊσμένη εκδοχή της αθλιότητας που ζούνε σήμερα. Για παράδειγμα, κλαδική Σύμβαση χωρίς υποχρεωτική εφαρμογή απ' όλους τους εργοδότες και υπερίσχυση έναντι κάθε άλλης Σύμβασης (επιχειρησιακή, ατομική) στον κλάδο, δεν προσφέρει καμιά διασφάλιση για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση όμως συζητάει με βάση το πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών», που προβλέπει ένα κάρο εξαιρέσεις στην εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων (αν και όταν επανέλθουν...) προς όφελος των επιχειρησιακών με χειρότερους όρους. Ενθαρρύνουν μάλιστα τον «κοινωνικό διάλογο» ανάμεσα στην κάθε ξεχωριστή εργοδοσία και το επιχειρησιακό σωματείο για την επίτευξη του ...καλύτερου δυνατού μείγματος στη Σύμβαση. Με άλλα λόγια, «κοροϊδία και των γονέων» από την κυβέρνηση και στο θέμα των Συμβάσεων.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ