Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ «Ρ»

(για τα 90χρονα της Επανάστασης)

ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΑ του «Ρ» οι δείκτες στου Μεγάλου Οχτώβρη τα μηνύματα. Σε κάθε σελίδα του πολλά τα υλικά, άρθρα, σχόλια, έρευνες, φωτογραφίες, που παρουσιάζουν την επική διαδρομή της μεγάλης χώρας του Λένιν και κάνουν γνωστά της Επανάστασης τα μηνύματα.

ΜΙΑ σελίδα ολόκληρη με τίτλο φλογερό που λέει: «ΧΑΙΡΕ ΡΩΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ». Είναι Ιούνης του 1924. Η Αθήνα μαθαίνει ότι στη χώρα μας έχει φθάσει ο πρώτος πρεσβευτής.

ΥΣΤΕΡΑ από 20 χρόνια. Είναι εκείνο το φοβερό καλοκαίρι του 1941. Η χιτλερική ορδή θα πέσει σα θεριό πάνω στη χώρα του Λένιν. Σκληρές δοκιμασίες και με πολλές απώλειες, οι πρώτες βδομάδες.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», με τον παράνομο μηχανισμό του, με τα ραδιόφωνα, παρακολουθεί την επίθεση των Γερμανών, που η πορεία τους δεν ήταν ένας στρατιωτικός περίπατος, όπως λογάριαζαν. Ο Κόκκινος Στρατός θα πάρει την πρωτοβουλία και κοσμοϊστορικές μάχες θα ακολουθήσουν.

ΑΛΛΑ και η είδηση για το θάνατο του Λένιν παρουσιάζεται στις σελίδες του «Ρ». Το ρεπορτάζ του Αγγλου συγγραφέα Α. Ρόνσου μεταφέρει τη μεγάλη στιγμή, που ζει η Ρωσία. «...Η νεκρική σιγή δεν ταράζεται παρά από τα κλάματα του άπειρου πλήθους... Ο ασύρματος αγγέλλει στον κόσμο ολόκληρο την ταφή του Λένιν. Εγερθείτε σύντροφοι, ο Ιλιτς κατεβαίνει στον τάφο...».

ΣΤΙΣ σελίδες του «Ρ», ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για την απάντηση, που στέλνουν οι εξέχοντες πνευματικοί άνθρωποι της χώρας μας στην έκκληση που είχε απευθύνει ο Μαξίμ Γκόρκι στη διεθνή διανόηση, προκειμένου να αποσταλεί βοήθεια σε χιλιάδες Ρώσους, που, λόγω της ξηρασίας και κακής σοδειάς, έχουν καταδικαστεί, υποφέρουν από την πείνα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ, με πρώτη υπογραφή αυτήν του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, τόνιζε: «Ολοι εσείς που τραφήκατε από το μάννα του ρωσικού πνεύματος και οδηγηθήκατε από το ανέσπερο φως του ρωσικού Λόγου, όλοι οι Ελληνες διανοούμενοι, όσοι αναγνωρίζετε την ανάγκη της ανθρώπινης αλληλεγγύης ως βασικού στοιχείου του πολιτισμού μην ξεχνάτε τι οφείλουμε στη Ρωσία και πόσο η σκέψη μας και το αίσθημά μας θα ήτανε στενότερα και πιο φτωχά, αν δε βρισκότανε η Ρωσία των μεγάλων συγγραφέων να μας θρέψει με το πλούσιο γάλα της ζωής από τα γερά της στήθη...».

Σ' ΕΚΕΙΝΗ την περίοδο, με τη θυελλώδη έφοδο του Κόκκινου Στρατού, οι ειδήσεις από το μέτωπο γέμιζαν ολόκληρες στήλες.

ΣΤΗ φάση αυτή, βγήκε μια ακόμη παράνομη εφημερίδα, «Σοβιετικά Νέα», η οποία δημοσίευε πολλά υλικά, ενημερώνοντας για την εξέλιξη της μεγάλης μάχης, αλλά και πολλά άλλα από τη ζωή που αντιμετώπιζε, τότε, η Ρωσία. Τα «Σοβιετικά Νέα» ήταν από τα αντιστασιακά έντυπα με πολλές συμπάθειες από το αναγνωστικό του κοινό.

ΣΤΗΝ πρωτομαγιάτικη ημερήσια διαταγή του Στάλιν, που πρωτοσέλιδα παρουσιάζει ο «Ρ», τονίζεται: «...Θα καθαρίσουμε όλη τη σοβιετική γη από τους φασίστες επιδρομείς από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Ο γερμανικός στρατός μοιάζει τώρα με το πληγωμένο θεριό, που υποχρεώνεται να συρθεί πίσω στο άντρο στη Γερμανία. Πρέπει να το καταδιώξουμε και να το αποτελειώσουμε μέσα στο ίδιο του το καταφύγιο...».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ μας, στην 90χρονη διαδρομή της, έχει πλούσια καταγράψει την ιστορία της μεγάλης αυτής εποχής, που άνοιξε με την Οχτωβριανή Επανάσταση.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ