Κυριακή 17 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ολυμπιάδα όλη η Ελλάδα!

Είναι «μαγκιά» να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Να παριστάνεις τον αθώο και να είσαι - συνειδητά - βουτηγμένος ως το λαιμό στα... Ολυμπιακά! Και είναι διπλή «μαγκιά» να τα κάνεις όλα αυτά με το αζημίωτο και την ίδια στιγμή να παριστάνεις τον εθελοντή. Ενώ το χρήμα - με όλες τις μορφές του - να τρέχει άφθονο. Τι έκπτωση αξιών! Την ντροπή!

Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι καλλιτέχνες «εθελοντές» της Γιάννας και του Γιάννου, πώς λένε το θεό των δημοσίων σχέσεων; Τον θεό σας! Ιανό, ίσως; Διπρόσωπος θεός όπως και οι αφεντιές σας. Ενα πρόσωπο για το πρωί και ένα για το βράδυ. Από τη μια με το λαό και από την άλλη με τα αφεντικά του λαού. Από τη μια «ασυμβίβαστοι» και από την άλλη πειθήνια όργανα μιας καλοστημένης εμπορικής επιχείρησης. Τσιράκια και άλλοθι μιας μεγάλης ρεμούλας. Και όλα αυτά - με τη συνταγή και τη λογική των Ιησουιτών - ντυμένα με την ταμπέλα υψηλών ιδανικών. Κάτω από την ομπρέλα του Ολυμπισμού!

Φυσικά δε γίνεται λόγος για τις «σταρ» και τους «σταρ» του κουνήματος και του λυγίσματος. Ποιος νοιάζεται γι' αυτά τα κουρδισμένα λαρύγγια, γι' αυτά τα σπαστικά άτομα; Εσείς, όμως, καλές φωνές και καλοί τραγουδοποιοί, άτομα με ποιότητα - και θα έλεγα και με ήθος - τι ζητάτε σε αυτό το παζάρι; Δε νιώθετε ότι όλη αυτή η υπόθεση σας εκθέτει; Μπορείτε, άτομα με ιστορία, να τραγουδάτε, να απαγγέλλετε, να χορεύετε, σε εμπορικά πανηγύρια; Να στέκεστε ουρά στην ουρά του Ρογκ και του Βενιζέλου;

Είναι άσκοπο να θυμίσω πως άλλος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη. Πολύ καλά ξέρετε πως είστε υποχρεωμένοι να μεταφέρετε - με προσιτές και καλαίσθητες στον άνθρωπο εικόνες - την αντικειμενική πραγματικότητα. Εσείς, όμως, συνειδητά - και δόλια - μεταφέρετε μια εικονική, μια κατασκευασμένη πραγματικότητα. Και όλα αυτά γιατί δεν έχετε την τόλμη και το τσαγανό να πείτε Οχι. Σε ποια γιορτή τραγουδάτε, απαγγέλλετε, χορεύετε; Στη γιορτή των λαών ή στη γιορτή των πολυεθνικών; Αυτό το πράγμα που διοργανώνεται στην πατρίδα μας έχει καμία σχέση με Ολυμπιακούς Αγώνες; Είστε περήφανοι, λοιπόν, που λαβαίνετε μέρος σε αυτό τον έκτρωμα της Ολυμπιακής Ιδέας;

Κανέναν, που σέβεται τον εαυτό του, δεν πείθετε πως είσθε αθώοι. Πως τάχα βάζετε με το αζημίωτο - και εσείς - ένα χεράκι στην ευγενική γιορτή της ευγενικής άμιλλας. Ποιας ευγενικής γιορτής και ποιας ευγενικής άμιλλας; Συνειδητό άλλοθι, άνομων συμφερόντων γίνατε. Χωρίς εσάς όλο αυτό το οικονομικό - και πολιτικό - αλισβερίσι θα ήταν εκτεθειμένο. Χωρίς εσάς θα έπεφτε η ψεύτικη κουρτίνα και ο κόσμος θα έβλεπε - καθαρότερα - τους μηχανισμούς που κινούν και κινούνται με τους Ολυμπιακούς. Χωρίς εσάς ο κόσμος θα τους πετροβολούσε!

Τι κρίμα η ζωή να απαιτεί όλες οι καθαρές καλλιτεχνικές δυνάμεις να στέκονται στο σωστό πλευρό και αυτές οι καθαρές καλλιτεχνικές δυνάμεις (ευτυχώς όχι όλες) να περνάνε απέναντι! Τι κρίμα να σε προδίδουν καλλιτέχνες που εκτιμάς! Τι κρίμα να βλέπεις άτομα με αξία να συμπεριφέρονται αναξιόπιστα! Τι κρίμα μια ικανή και μεγάλη καλλιτεχνική δύναμη, όπως είναι η καλλιτεχνική δύναμη που προσφέρθηκε «εθελοντικά» στην ποδιά της Γιάννας και του Γιάννου, να μεταβάλλεται σε ντελάλη προσωπικών συμφερόντων! Τι κρίμα και τι ατυχία γι' αυτό το λαό!

Και σκέφτομαι, στ' αλήθεια, με τρόμο την ημέρα του «απολογισμού». Την ημέρα της «θείας δίκης» που θα έρθει νομοτελειακά αναπόφευκτα. Τότε που θα τελειώσουν οι φανφάρες και θα αρχίσουν - από ανταγωνισμούς και άλλες αιτίες - να βγαίνουν τα άπλυτα στη φόρα. Πόσο βαθιά πληγωμένη θα βγει η χώρα μας, αφού μαζί με τους μεσάζοντες, μιζαδόρους και κάθε είδος κομπιναδόρους θα κυλιστούνε στη λάσπη και άτομα που τους άξιζε καλύτερη τύχη. Δεν παριστάνω την ...Κασσάνδρα. Είναι τόσο νωπή η περίπτωση της πολιτιστικής Θεσσαλονίκης. Σκεφτείτε τώρα που πρόκειται και για Ολυμπιάδα!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ