Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εννιά Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και εξερράγη όταν πέρασε το λεωφορείο που τους μετέφερε. Από την επίθεση, κοντά στη Μοσούλη, τραυματίστηκαν άλλοι πέντε στρατιώτες. Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν η δεύτερη «συμμετοχή» σε μάχη των, κατά τον Πρόεδρο Ομπάμα, «μη μάχιμων» αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν μείνει στο Ιράκ, μετά από αίτημα του ιρακινού στρατού. Πραγματοποίησαν κοινή επιδρομή κατά υπόπτων της αλ Κάιντα στη Φαλούτζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωπο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Για εκφοβισμό κατηγόρησαν το Ιράν εκπρόσωποι δυτικών χωρών που συμμετέχουν στο συμβούλιο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αφορμή την εκδίωξη των επιθεωρητών. Την ίδια ώρα, εντός Ιράν, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο, σκοτώθηκαν 29 πολίτες και τραυματίστηκαν 11.

MΠΟΓΚΟΤΑ.-- Αυξήθηκαν οι δολοφονίες συνδικαλιστών στην Κολομβία σύμφωνα με τον Λουίς Αλμπέρτο Βανέγκας, επικεφαλείς του τμήματος της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CUT) για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους δολοφονήθηκαν 36 συνδικαλιστές σε σύγκριση με τους 28 που είχαν δολοφονηθεί για το ίδιο διάστημα το 2009.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή στη Σουηδία όπου καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 7 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, από τους οποίους οι 500.000 είναι νέοι εκλογείς. Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας έχει βρεθεί η εκπαίδευση, η ποιότητα των σχολείων καθώς και η ανεργία στους νέους, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το 2009, φτάνει το 25% στους νέους ηλικίας 15-24 χρόνων.

ΡΩΜΗ.-- Περιουσιακά στοιχεία της μαφίας ύψους 1,9 δισ. δολαρίων κατασχέθηκαν στην Ιταλία σε μια επιχείρηση εξάρθρωσης ομάδας εγκληματιών που είχε εμπλακεί στην «πράσινη ανάπτυξη» μέσω ξεπλύματος βρόμικου χρήματος σε επιχειρήσεις όπως αιολικά πάρκα, εργοστάσια που παράγουν ηλιακή ενέργεια κ.ά. Οι ανακριτές ανέφεραν ότι τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν περισσότερες από 40 εταιρείες, εκατοντάδες αγροτεμάχια, κτίρια, εργοστάσια, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, αυτοκίνητα και γιοτ πολυτελείας.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) - την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει η Ουγγαρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 - η ουγγρική μειονότητα στη Σλοβενία και η σλοβενική μειονότητα στην Ουγγαρία αναμενόταν να είναι κεντρικά θέματα των συνομιλιών που έχει από χτες στη Σλοβενία ο Ούγγρος πρόεδρος Παλ Σμιτ.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Φονικό απεδείχθη το πέρασμα του τυφώνα «Κομπάσου» στις αρχές του μήνα πάνω από τη ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έκαναν χτες οι βορειοκορεατικές αρχές, εξαιτίας του τυφώνα σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, καταστράφηκε σημαντικό τμήμα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της περιφέρειας, ενώ πάνω από 3.300 σπιτικά καταστράφηκαν, με συνέπεια πολλές οικογένειες να μείνουν άστεγες βρίσκοντας προσωρινά καταφύγιο σε δημόσια κτίρια και σχολεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ