Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 8 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας και σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων σκοτώθηκαν χτες, μετά τα μεσάνυχτα, από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική και νότια Συρία, στη Δαμασκό, καθώς και στις επαρχίες Χομς, Χάμα και Λαττάκεια. Οι επιδρομές αναφέρεται ότι είχαν στόχο θέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χομς, ενώ γίνεται λόγος και για πλήγμα σε αποθήκη όπλων της «Χεζμπολάχ».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χωρίς συμφωνία έληξε η χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντ. Φροστ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σέφκοβιτς, σχετικά με τις διαφορές Βρυξελλών - Λονδίνου, με επίκεντρο το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Η βρετανική κυβέρνηση πρόσθεσε μονομερώς μέτρα που παρακάμπτουν τη συμφωνία της με την ΕΕ για την αποτροπή «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) μετά το Brexit. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η ΕΕ επιθυμεί την επίλυση αντιπαραθέσεων μέσω διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν θα διστάσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ερχόμενο φθινόπωρο αν στο μεσοδιάστημα δεν έχει βρεθεί λύση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Μία μέρα μετά την επανακατάθεση της εισαγγελικής παρέμβασης για την απαγόρευση του HDP, στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος συνελήφθησαν χτες στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων της αστυνομίας σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης.

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το bitcoin (κρυπτονόμισμα) ως νόμιμο χρήμα. Μετά από πρόταση του Προέδρου της χώρας, Ν. Μπουκέλε, το Κογκρέσο ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου μετά από 90 μέρες το bitcoin θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό για την πληρωμή αγαθών, υπηρεσιών και φόρων.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Η εταιρεία «Fastly», που προσφέρει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και ευθύνεται για την τεράστια βλάβη που σημειώθηκε προχτές σε ιστότοπους κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και μεγάλων ειδησεογραφικών μέσων σε όλο τον κόσμο, ισχυρίστηκε σε ανακοίνωσή της ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από κάποιο σφάλμα λογισμικού (bug) όταν ένας από τους πελάτες της άλλαξε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ