Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Σημαντική πολιτιστική παρέμβαση

Το 2008, η ΚΝΕ συμπληρώνει 40 χρόνια. Σ' αυτήν τη σαραντάχρονη πορεία, ανάμεσα σε πλούσια δράση για όλες τις πτυχές της ζωής της νεολαίας, η ΚΝΕ μπορεί να καυχηθεί ότι «άνοιξε δρόμους» στον Πολιτισμό. Γνωστοί και καταξιωμένοι σήμερα καλλιτέχνες έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ποιήματα και τραγούδια αφιερώθηκαν στους αγώνες της, γενιές νέων αγωνιστών ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την προοδευτική τέχνη στο «σχολείο» της ΚΝΕ. Εκανε σημαία, στη σαραντάχρονη πορεία της, το σύνθημα της ΕΠΟΝ «πολεμάμε και τραγουδάμε», δικαιώνοντας τον Γ. Ρίτσο που έγραψε πως «ετούτα τα παιδιά έρχονται από πολύ μακριά, τραβούν πολύ μακριά»...

Σήμερα, η ΚΝΕ συνεχίζει σ' αυτή τη ρότα. Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες συνοδεύουν πάντα τις εκδηλώσεις της ή και πρωταγωνιστούν σε αυτές. Μπορεί οι ανατροπές της δεκαετίας του '90 να επέδρασαν στη χώρα μας και στο επίπεδο της Τέχνης, όμως αντίστοιχα επέδρασαν και επιδρούν στην Τέχνη όλες οι προσπάθειες αναζωογόνησης του κινήματος. Και σ' αυτό το μετερίζι, ξεδιπλώνεται η δράση της ΚΝΕ. Γιατί, στις μέρες μας, προωθούνται αναδιαρθρώσεις με επίδραση στο κόστος και το περιεχόμενο της Τέχνης. Αρα, για τους νέους κομμουνιστές είναι ένα πεδίο διεκδίκησης, για να μπορεί η νεολαία και να παράγει αλλά και να απολαμβάνει το καλλιτεχνικό έργο.

Παράλληλα, η ΚΝΕ δίνει σταθερά βήμα σε καλλιτέχνες, με έμφαση στην ερασιτεχνική δημιουργία. Το Φεστιβάλ φτάνει στα 34 χρόνια του, κάνοντας κάθε χρόνο νέα βήματα στην ποιότητα, στην αισθητική και την ποικιλία του, ενώ πάντα ανοίγει την «αγκαλιά» του σε ερασιτέχνες δημιουργούς. Από πέρσι, η ΚΝΕ «άνοιξε τα φτερά της» με τις εκδηλώσεις στο «Συρμό», φιλοδοξώντας να υποστηρίξει «ένα μικρό Φεστιβάλ για όλο το χρόνο». Και τα κατάφερε. Πάνω από 70 ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα, 8 παραστάσεις θεάτρου και χορού, 50 περίπου κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα δρώμενα πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις της περσινής χρονιάς, ενώ και φέτος, οι εκδηλώσεις στο «Συρμό» συνεχίζονται με επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια, η ΚΝΕ παρουσιάζει και δικές της παραγωγές. Συγκίνησε πριν δυο χρόνια η θεατρική παράσταση «Τα όπλα της κυρά - Καράρ», ενθουσίασε το χορόδραμα «Φυσική επιλογή;», ικανοποίησε το αποτέλεσμα της δουλιάς της ορχήστρας και της χορωδίας της Οργάνωσης. Φέτος, με ένα νέο χορόδραμα βασισμένο στο ποίημα του Γ. Ρίτσου «Γειτονιές του κόσμου», με τη θεατρική παράσταση «Μυστήριο Μπουφ» του Μαγιακόφσκι και με τα αφιερώματα που ετοιμάζουν η ορχήστρα και η χορωδία, η ΚΝΕ τιμά τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση και τα 90χρονα του ΚΚΕ, συνεχίζοντας τις επιτυχημένες παραγωγές, που σχεδιάζει να τις «ταξιδέψει» σε όλη την Ελλάδα. Υπόσχεται ακόμα, μια έκθεση εικαστικού έργου κι ένα φεστιβάλ θεάτρου την άνοιξη.

Προτάσεις, παρεμβάσεις, δράση στους νέους καλλιτέχνες, φέρνουν την ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον Πολιτισμό, με πλούσια εμπειρία στο παρελθόν της και πολλή δουλιά για το μέλλον... Γιατί και στην Τέχνη, η επίμονη συλλογική δουλιά, αλλά και ο συλλογικός αγώνας μπορούν να φέρουν καλό αποτέλεσμα.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ