Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο... ΙΚΑς και οι κλέφτες

«

Ποιος είναι αυτός ο ΙΚΑς», ρωτούσε, έμπλεος θυμού, το αφεντικό του, ο «μπακαλόγατος» Χατζηχρήστος, στην κλασική, πια, κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Της κακομοίρας». Σήμερα, πλέον, οι εργαζόμενοι ξέρουν τι είναι το ΙΚΑ. Αυτό που δεν ξέρουν, όμως, είναι πού πάνε οι εισφορές που καταβάλλουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Αυτοί πληρώνουν, κανονικά, κάθε μήνα το μερίδιο που τους αναλογεί για την ασφάλιση και τη σύνταξή τους, αλλά το Ταμείο τους έχει πάντα ελλείμματα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Πώς και γιατί γίνεται αυτό; Είναι απλό. Κάποιοι «βάζουν χέρι» στα Ταμεία. Ποιοι; Οι κυβερνήσεις.

Ναι, από το 1950 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων στη χώρα μας κλέβουν, με το «έτσι θέλω», τα λεφτά των ασφαλισμένων! Και τι τα κάνουν; Κάποια από τα κλεμμένα τα προσφέρουν, δανεικά κι αγύριστα, στους ιδιώτες επιχειρηματίες για να κάνουν - λέει - «επενδύσεις», που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Οι επιχειρηματίες τα «τσεπώνουν» και «κάνουν τη δουλιά τους», χωρίς, όμως, κατά το πλείστον, να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία, αντί να μειώνεται, συνεχώς αυξάνεται. Και πολλοί από τους χρηματοδοτούμενους «επενδυτές» μεταφέρουν εκτός συνόρων τις επιχειρήσεις τους και μην τους είδατε, μην τους απαντήσατε.

Πολλά από τα κλεμμένα οι κυβερνήσεις τα παίζουν στον τζόγο, με σκοπό - λένε - να τ' αυγατίσουν και απ' τα κέρδη που θα εξασφαλίσουν να «μπαλώσουν τρύπες» του κρατικού προϋπολογισμού. Βεβαίως, τις περισσότερες φορές, αντί για κέρδη έχουν «χασούρα» - έτσι είναι ο τζόγος - με αποτέλεσμα να αυξάνονται κι άλλο τα ελλείμματα των Ταμείων. Και κάποια στιγμή έρχονται οι εκάστοτε κυβερνώντες και δηλώνουν: «Τα ασφαλιστικά ταμεία φαλιρίζουν και, σε λίγο καιρό, δε θα μπορούν να δίνουν ούτε τις συντάξεις. Αρα, πρέπει να πάρουμε μέτρα». Και καλούν τους εργαζόμενους σε «διάλογο» για ν' αποδεχτούν αύξηση των εισφορών τους, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων.

Ετσι, ο κλέφτης εμφανίζεται σαν σωτήρας κι αντί να δώσει πίσω τα κλεμμένα, ζητάει κι άλλα για να 'χει να κλέβει! «Μα, όπως ήρθαν τα πράγματα δεν υπάρχει άλλη λύση», ισχυρίζονται οι κυβερνώντες της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ. Πώς δεν υπάρχει: Δώστε πίσω όλα τα κλεμμένα και πολλά μπορούν να διορθωθούν. Πού θα τα βρείτε; Πάρτε τα από αυτούς που τα δώσατε. Και σταματήστε να ευνοείτε, με μύριους τρόπους, την πλουτοκρατία. Μπορείτε, π.χ., να αυξήσετε την εργοδοτική εισφορά, να πατάξετε την εισφοροαπαλλαγή και την τεράστια εισφοροδιαφυγή των μεγαλοεργοδοτών και του ίδιου του κράτους. Δε θα το κάνετε, γιατί, ως κυβερνήσεις του κεφαλαίου, υπηρετείτε τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Επομένως; Οι εργαζόμενοι στους δρόμους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αλλά αυτό δε φτάνει. Χρειάζεται πολιτικός αγώνας για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης. Κι η πανελλαδική απεργία, στις 12 του Δεκέμβρη, μπορεί και πρέπει να πάρει αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ