Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η αντιαγροτική «παρέα»

Το καλό ξεκίνημα των αγροτικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ αποτελεί πρόκριμα για την επιτυχία και των άλλων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Η αγροτική αγωνιστική αντίδραση θα θορυβήσει την κυβέρνηση, καθώς βλέπει να ανοίγεται ένα ακόμα λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο - μαζί μ' αυτό για την Παιδεία - κατά της πολιτικής της. Αναμένοντας, με την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, τις κυβερνητικές αντιδράσεις, δε θα εκπλαγούμε, αν γίνουμε μάρτυρες των γνωστών από το παρελθόν κατηγοριών σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, με τα περί «απροσάρμοστων» και «ανεπρόκοπων» χωριατών, που «συνεχώς ζητούν και ποτέ δε χορταίνουν», που «αποκλείουν τους δρόμους, αδιαφορώντας για την κοινωνία», που υποκινούνται από το ΚΚΕ (αυτό, ήδη, το είπαν), για να προκαλέσουν «πολιτική ζημιά» στην κυβέρνηση.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, απολύτως, με την αντιαγροτική πολιτική, φροντίζοντας να εκμεταλλευτεί την αγροτική αντίδραση για την εξυπηρέτηση «αντιπολιτευτικών» επιδιώξεων, ενώ είναι ουσιαστικός αρωγός της κυβέρνησης. Στο ίδιο «μοτίβο» και ο ΣΥΝ, που σπεύδει να συμφωνήσει με ό,τι έρχεται από την ΕΕ και μετά συνήθως θέλει να το «παίζει» και υπερασπιστής των αγροτών. «Χέρι βοηθείας» προσφέρουν και οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, που στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τη μεγαλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση προσφέρουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που καθοδηγούνται από τη γνωστή «θεσσαλική παρέα» και το «παίζουν» «αγωνιστές της αγροτιάς».

Αυτή η «παρέα» έχει αναλάβει, εργολαβικά, το ρόλο του Δούρειου Ιππου μέσα στο αγροτικό κίνημα. Τα μέλη της βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - ο αρχηγός της, Θ. Κοκκινούλης, είναι θαμώνας στο υπουργείο - κι από κοινού οργανώνουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των αγροτών και υπονόμευσης των αγώνων. Κι αυτή τη φορά, στον ίδιο «ντορό» κινούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την εξαγγελία των νέων κινητοποιήσεων από την ΠΑΣΥ, έσπευσαν να εξαγγείλουν διασπαστικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα και με «αιτήματα» κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, και στο κατόπι τους ακολούθησαν ομοϊδεάτες τους αγροτοσυνδικαλιστές σε άλλες περιοχές.

Τα «αιτήματα» που προβάλλουν είναι αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, ανακατανομή των επιδοτήσεων υπέρ των μεγαλοκαλλιεργητών, ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών. Πρόκειται για αιτήματα που δεν αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα και δεν ανταποκρίνονται στις ουσιαστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών - ενδιαφέρουν, κυρίως, τους μεγαλοαγρότες - προσφέρονται, δε, σαν «καλή πάσα» στην κυβέρνηση, δίνοντάς της την ευκαιρία να δείξει το δήθεν «φιλοαγροτικό» της πρόσωπο.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα προβάλλει ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, απαιτώντας αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών, αύξηση των επιδοτήσεων και των τιμών, μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά. Ταυτόχρονα, προβάλλει την αναγκαιότητα της πάλης για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού σε βάρος του δικομματισμού και υπέρ του ΚΚΕ, που είναι ενάντια στην ΚΑΠ και τον ΠΟΕ και αντιπαλεύει την εκμετάλλευση της μικρομεσαίας αγροτιάς από τις πολυεθνικές και τους εμποροβιομήχανους.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ