Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Συνειδητά ψέματα

Αν πιστέψουμε αυτά που είπε προχτές ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, τότε η Ελλάδα έχει το πιο ...«φιλολαϊκό» φορολογικό σύστημα του πλανήτη Γη! Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε πως με το φορολογικό νομοσχέδιο (εγκρίθηκε προχτές από την Κυβερνητική Επιτροπή), η πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων (περίπου 3,5 εκατ. φορολογούμενοι) ...δε θα πληρώνουν καθόλου φόρο!

Εξωραΐζοντας την προωθούμενη «μεταρρύθμιση» στα φυσικά πρόσωπα, ο υπουργός δεν περιορίστηκε στις αναφορές για σταδιακές μειώσεις φόρου από το 2007 έως το 2009 που «αφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογουμένους», αλλά προχώρησε παραπέρα, λέγοντας: «Οπως γνωρίζετε, υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν φόρο. Αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί, διότι το αφορολόγητο ανεβαίνει από τις 11.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ. Διευρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος - όπου εφαρμόζεται ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής που σταδιακά πέφτει στο 25% - και πηγαίνει στις 30.000 ευρώ. Για όλα τα μεσαία εισοδήματα προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Τα χαμηλά εισοδήματα, όπως ξέρετε, δε φορολογούνται διότι είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο».

Παραβλέπουμε τους ισχυρισμούς του υπουργού, περί «σταδιακών μειώσεων φόρου για όλα τα επίπεδα εισοδήματος», για να σταθούμε στο χοντρό ψέμα ότι σήμερα «περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο» και πως ο αριθμός αυτός «θα αυξηθεί» με τις νέες ρυθμίσεις! Δε φτάνει δηλαδή που οι κυβερνώντες - με τις πράσινες και τις γαλάζιες φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» - μας έχουν ταράξει στους φόρους, μας ...δουλεύουν κι από πάνω, όπως έκανε και ο Γ. Αλογοσκούφης, παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους στο κράτος για φόρους.

Αλήθεια, δεν ξέρει ο κύριος υπουργός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, που ξοδεύει όλο το εισόδημά του για να τα «φέρει βόλτα», πληρώνει ΦΠΑ - για την προμήθεια ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, φάρμακα, φροντιστήρια κλπ. - που κυμαίνεται από 9% μέχρι και 19%; Είναι τυχαίο ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση για όσους καπνίζουν, πίνουν, όπως επίσης και για τα υγρά καύσιμα (η φορολογία στα τσιγάρα φτάνει στο 75% και στα υγρά καύσιμα γύρω στο 40%); Μήπως ο κύριος υπουργός θέλει να μας πει πως οι φορολογούμενοι της κατηγορίας των 3 εκατομμυρίων που «δεν πληρώνουν καθόλου φόρους», εισφέρουν ...εθελοντικά στα ταμεία του κράτους (για ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης) πάνω από 2 ευρώ για ένα πακέτο τσιγάρων των 3 ευρώ ή περίπου 40 ευρώ για κάθε 100 λίτρα βενζίνης;

Και δύο λεπτομέρειες: Πρώτον, οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο αντιλαϊκοί, επειδή ο άνεργος ή ο συνταξιούχος των 300 ευρώ το μήνα θα πληρώσει για το γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα, τα τσιγάρα κλπ. τους ίδιους φόρους με το μεγαλοεπιχειρηματία ή μεγαλοεισοδηματία των 30.000 και των 300.000 ευρώ το μήνα! Δεύτερον, με τις γαλαζοπράσινες μεταρρυθμίσεις, που οδήγησαν στον περιορισμό των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος μόλις σε 3, οι άμεσοι φόροι τείνουν να εξομοιωθούν με τους - αντιλαϊκούς - έμμεσους φόρους...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ