Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δεν πέφτουμε στην παγίδα τους

Φανταστείτε την αντίδραση ενός ανέργου εάν ακούσει απ' τους υποψήφιους «οραματιστές» αυτοδιοικητικούς άρχοντες να του λένε πως την επομένη των εκλογών ο δρόμος του σπιτιού του θα είναι καθαρός. Φανταστείτε μια οικογένεια, που είναι καταχρεωμένη επειδή δεν τα βγάζει πέρα, πώς θα αντιδράσει εάν της τάξουν ότι η πλατεία κοντά στο σπίτι της θα είναι καλά φωτισμένη. Ως εδώ φτάνουν τα «προικιά» που χαρίζουν οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι πως πρέπει να 'ναι βρώμικοι οι δρόμοι και στα σκοτάδια οι πλατείες, μα πάει πολύ να κονταίνουν τις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου ως εδώ. Παίζουν κυριολεκτικά με τον πόνο μας. Καλός ο καθαρός ο δρόμος αλλά η φαμίλια θέλει φαΐ και πρέπει να 'χει μεροκάματο και μισθό καλό. Τα παιδιά θέλουν μόρφωση χωρίς ξεπούλημα των γονιών τους. Πώς μπορεί, λοιπόν, να ανθίσει το χαμόγελο, να ζωντανέψει η γειτονιά όταν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων, και των μεταναστών, αντιμετωπίζουν ανεργία ή ανασφάλεια στη δουλιά, φθηνά μεροκάματα, όταν οι θάνατοι και οι αναπηρίες από τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται;

Τάζουν, όπως όλοι ακούμε και βλέπουμε, μια ζωή ...παραδεισένια μετά τις εκλογές και προσπαθούν να μας παρασύρουν σε μια εικονική πραγματικότητα, λες και δε ζούμε σε αυτή τη χώρα. Τάζουν «οράματα» με το τσουβάλι για πόλεις ανθρώπινες, τα πασπαλίζουν και με μπόλικη χρυσόσκονη και μας τα σερβίρουν με «λαμπερούς υποψηφίους». Ο λαός, όμως, ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζει πως πουλάνε ψέματα για να συγκαλύψουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Αυτή η πολιτική κάνει το ένα τέταρτο των Ελλήνων να είναι κάτω απ' το όριο της φτώχειας και, παράλληλα, τα κέρδη του κεφαλαίου να εκτοξεύονται σε αστρονομικά ύψη. Φουσκώνει τα νούμερα της ανεργίας αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο.

Ξέρουμε πως σήμερα το σχολείο πολλαπλασιάζει τους ταξικούς φραγμούς και νέα παιδιά πετιούνται έξω απ' το Λύκειο. Γνωρίζουμε πως η παραπαιδεία ανθίζει και πως έχουν ανοίξει την πόρτα των σχολείων στην επιχειρηματική δράση. Μπροστά στα μάτια μας η Ανώτατη Εκπαίδευση πωλείται σε τιμή ευκαιρίας, ενώ ήδη οι ιδιώτες την ελέγχουν με διάφορους τρόπους. Ξέρουμε πως σήμερα η Υγεία αποτελεί κι αυτή πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Βιώνουμε την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και ματώνει ο γονέας για να βρει το «φακελάκι» για να σωθεί το παιδί του. Βλέπουμε πώς στηρίζεται η ιδιωτική πρωτοβουλία στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Οπου και να έχουν βρεθεί οι αγωνιστικοί συνδυασμοί συνεργασίας τα παραπάνω δεν αμφισβητούνται απ' την πλειοψηφία των εργαζομένων. Δε φτάνει όμως η διαπίστωση. Χρειάζεται να σταθούμε μπροστά στην κάλπη και να κάνουμε το βήμα στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Μόνο έτσι θα ανησυχήσουν, μόνο έτσι θα ταρακουνηθούν. Η αγωνιστική ψήφος σίγουρα την επομένη των εκλογών θα δυσαρεστήσει κάποιους. Θα δυσαρεστήσει τον ΣΕΒ, τα επιτελεία της αστικής τάξης και τα κόμματά της, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει.

Απλά φανταστείτε πώς θα αντιδράσουν όλοι αυτοί εάν δούνε τη λαϊκή οργή να εκφράζεται στην κάλπη. Αξίζει τον κόπο να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους αξιοποιώντας τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Μόνο έτσι μπορεί ν' ανοίξει ένας άλλος δρόμος και να ανθίσουν χαμόγελα...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ