Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντιλαϊκά οράματα

Διάφοροι «Αναγεννησιακοί» και μη, «Λαϊκοορθόδοξοι» και άλλοι, προβάλλουν το όραμά τους για τη Θεσσαλονίκη, ελπίζοντας πως θα βάλουν στο χέρι την ψήφο του λαού κάνοντάς τον συνένοχο στον εφιάλτη που σχεδιάζουν. Υπόσχονται «Κέντρα Εμπορίου», «Ολυμπιακούς Αγώνες το 2036», μια Θεσσαλονίκη «πόλη της καινοτομίας», «εκθεσιακό κέντρο», και άλλα πολλά. Μοιράζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, υποψήφιος της ΝΔ, πλειοδοτεί ανακοινώνοντας 8.000 θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Η Χ. Αράπογλου, υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει 3.000 θέσεις εργασίας. Και η πλειοδοσία συνεχίζεται στις πλάτες των χιλιάδων ανέργων. Ακόμη και ο Τ. Κουράκης (ΣΥΝ) υπόσχεται θέσεις εργασίας μέσα από τη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών.

Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται 20% μείωση των δημοτικών τελών και επιβολή τελών σε μεγάλους οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ, ο ΟΛΘ, κλπ. Θα μας τα παίρνουν δηλαδή από την άλλη τσέπη. Θα επιδιώξουν κίνητρα για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της πόλης το οποίο ιδιωτικοποιούν. Θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη Διεθνές Κέντρο Παιδείας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Κέντρο Υπηρεσιών της Υγείας, που επίσης παραδίδουν στο κεφάλαιο. Ανακοινώνουν δωρεάν διανομή φορητών υπολογιστών σε όλα τα 10χρονα παιδιά της πόλης, όταν οι οικογένειές τους ξεπαραδιάζονται για να τα στέλνουν στο σχολειό. Υπόσχονται γέφυρες πρασίνου που θα συνδέουν την πόλη με το δάσος - πάρκο Σέιχ Σου, το οποίο οικοπεδοποιεί η πολιτική τους. Στο ίδιο μοτίβο και ο Γ. Καρατζαφέρης, που την αντιλαϊκή πολιτική τη χρεώνει σε «ανίκανους» διαχειριστές και όχι στα συμφέροντα των επιχειρηματιών που αυτή υπηρετεί όπως και αυτός.

Στις 15 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε. Και με την ψήφο μας να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Να πούμε «όχι» στο όραμά τους για μια Θεσσαλονίκη προνομιακό πεδίο δράσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου και συνάμα αποκρουστική για το λαό της. Πρέπει να πούμε «όχι» σε μια Θεσσαλονίκη μνημείο κλειστών εργοστασίων, μουσείο ανέργων. «Οχι» σε μια Θεσσαλονίκη απέραντο σκλαβοπάζαρο για φθηνό κι ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, στις υπηρεσίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. «Οχι» σε μια πόλη κέντρο των πολυεθνικών του εμπορίου που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. «Οχι» σε μια Θεσσαλονίκη που το νερό της θα διαχειρίζονται οι πολυεθνικές εταιρείες που ετοιμάζονται να αγοράσουν την ΕΥΑΘ, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα εκμεταλλεύονται οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες και για να διασχίσεις την πόλη θα πρέπει να πληρώνεις διόδια (υποθαλάσσια αρτηρία).

Απέναντι σ' αυτό τον εφιάλτη που κρύβουν πίσω από τα ωραία λόγια έχουμε επιλογή. Σήμερα να τους γυρίσουμε την πλάτη και με την ψήφο μας να ρίξουμε τα θεμέλια για μια πόλη, ένα νομό και μια χώρα που ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρός και αυτοαπασχολούμενος έμπορος, η νεολαία θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Ψηφίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση. Αναδεικνύοντας δημοτικές αρχές που θα πρωταγωνιστούν στην πάλη για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, δημιουργούμε ένα ακόμη μοχλό πάλης κατά της πολιτικής του κεφαλαίου.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ