Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Συνεταίροι στην επίθεση

Οποιος είχε την ατυχία χτες το πρωί να ξεκινήσει τη μέρα του βλέποντας Πολυζωγόπουλο στο τηλεοπτικό καφενείο της ΝΕΤ, έμενε άφωνος από τον υστερικό αντικομμουνισμό του προέδρου της ΓΣΕΕ. Δεν υπήρχε ορατή εξήγηση. Ο Δ. Κουμπούρης, που στο συγκεκριμένο «πάνελ» εκπροσωπούσε το ΚΚΕ, με την ευγένεια που χαρακτηρίζει τους εργάτες, είχε αρκεστεί στο να καταδείξει με επιχειρήματα το ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής. Ε, αυτό αρκούσε για να αρχίσει να αφρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Τι για «διασπαστές» είπε, τι για «ασυλία» που έχει το ΚΚΕ, (από ποιον άραγε;), ωρυόταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κι αναρωτιόσουν «τι θέλει να καλύψει»; Ωσπου αργότερα η ανάγνωση των ρεπορτάζ από τη Βουλή έδειξε τη λερωμένη φωλιά: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, είχε πει μέσα στη Βουλή, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας, πράματα και θάματα.

Είπε ότι «αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μπορεί να απαιτηθούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά». Δηλαδή; Από τη σκοπιά ποιανού μιλάει ο κ. ΓΑΠ; Οι εργασιακές σχέσεις καθρεφτίζουν συσχετισμό δύναμης. Σήμερα εκφράζουν μια σχέση εκμετάλλευσης, εμπεριέχουν όμως και κατακτήσεις. Αλλαγές σε βάρος της εκμετάλλευσης διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Αλλαγές με επίκληση την παγκοσμιοποιημένη αγορά αξιώνει το κεφάλαιο. Για ποιανού λογαριασμό μιλούσε ο Παπανδρέου; Αυτονόητη η απάντηση.

* Πού πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις; «Σε επιχειρήσεις που από τις συνθήκες του μονοπωλίου μπαίνουν πια στον ανταγωνισμό» είπε ο Παπανδρέου, δεύτερη ατάκα. Εδώ παίρνει πλέον ακόμα πιο καθαρή θέση: Αναξιοπαθούντες δεν είναι πια οι εργαζόμενοι αλλά το κεφάλαιο σε κάθε επιχείρηση που αντιμετωπίζει ανταγωνισμό. Ούτε καν μόνο οι πρώην ΔΕΚΟ! Ολες οι επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ανταγωνισμό. Λίγο πονηρός να ήταν ο Καραμανλής, θα ζητούσε να περάσει αυτούσια η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως άρθρο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

* Τι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εγκρίνει το ΠΑΣΟΚ; Εδώ ο Παπανδρέου χρησιμοποιεί μία και μόνο λέξη. «Ευελιξία»! Λέξη ευαγγέλιο για το κεφάλαιο που πάει πακέτο με την άλλη ιερή λέξη: την ανταγωνιστικότητα! Ο ίδιος θεώρησε σκόπιμο, για να μην παρεξηγηθεί, να καθορίσει και το περιεχόμενο: «να μπορεί να κινείται ο εργαζόμενος από επιχείρηση σε επιχείρηση, από τομέα σε τομέα, από εκπαίδευση σε μετεκπαίδευση, από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα». Τι εμποδίζει την κινητικότητα των εργαζομένων; Τα δικαιώματά τους! Ε, αυτά πρέπει να καταργηθούν, διακηρύσσει επί της ουσίας ο Παπανδρέου. Και το πάει ακόμα παραπέρα: Πρέπει, δηλώνει, να εξασφαλίσουμε ότι ο εργαζόμενος θα είναι διαρκώς εκπαιδευόμενος στην κινητικότητα! Ποιος τα ζητάει αυτά, πριν από τον Παπανδρέου; Δέκα χρόνια πριν τα έχει αξιώσει η Ενωση των 45 μεγάλων πολυεθνικών, η αξίωση πέρασε αυτούσια στη «Λευκή Βίβλο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα, την Απασχόληση» και έγινε το 2000 κεντρική στρατηγική επιλογή της ΕΕ με τις περίφημες αποφάσεις της Λισαβόνας.

Ο Καραμανλής δε θα μπορούσε να βρει καλύτερο σύμμαχο από τον Παπανδρέου σ' αυτή τη μάχη ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης. Κι από αυτήν την άποψη γίνεται κατανοητό και το χτεσινό αντικομμουνιστικό παραλήρημα του προέδρου της ΓΣΕΕ. Κι αυτός μεν θα περάσει από το ταμείο για την επιβράβευση της προσπάθειάς του, για τους εργαζόμενους, όμως, όσους ακόμα εμπιστεύονται αυτήν την αντεργατική κλίκα, γεννιέται τεράστιο θέμα...


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ