Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ανησυχία τους είναι η αισιοδοξία μας

Η επικράτηση του «ΟΧΙ» στη Γαλλία και την Ολλανδία σήμανε την αρχή ενός νέου κύκλου κινδυνολογίας, εκ μέρους των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβερνητικών και άλλων παραγόντων, μέσων ενημέρωσης, για την «επόμενη μέρα».

Κοινός παρονομαστής αυτής της εκστρατείας είναι η «δαιμονοποίηση» του «ΟΧΙ». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ισχυρίζονται ότι επέρχονται καταστροφές όχι μόνο στη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά σ' ολόκληρη την Ευρώπη, εξαιτίας της απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» από τους λαούς των δύο χωρών. Θα αποδυναμωθεί, ή θα καταρρεύσει το ευρώ, θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, θα αυξηθεί η ανεργία, θα ματαιωθούν οι επενδύσεις, θα διαλυθεί η ΟΝΕ, θα παραλύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, προβλέπουν οι «Κασσάνδρες». Και για όλα αυτά, λένε, φταίνε οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί.

Το πρώτο που έχει να παρατηρήσει κάποιος είναι ότι τόσο ο γαλλικός, όσο και ο ολλανδικός λαός έχουν ήδη απαντήσει σ' όλα αυτά. Με την ψήφο τους είπαν «ΟΧΙ» στην «ανταγωνιστικότητα», που είναι ένα βρόχος στο λαιμό των εργαζομένων, που σφίγγει κάθε μέρα περισσότερο για να αυξηθούν τα ποσοστά κέρδους του κεφαλαίου. Είπαν «ΟΧΙ» σε μια πολιτική, που μοιράζει την ανεργία σε περισσότερους, μέσω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Είπαν «ΟΧΙ» σε μια ΟΝΕ, που έχει ως μόνο σκοπό την κατοχύρωση των «τεσσάρων ελευθεριών», της κίνησης των κεφαλαίων, των εμπορευμάτων, του εργατικού δυναμικού και των υπηρεσιών. Είπαν «ΟΧΙ» και στο ευρώ, που, με το ένστικτό τους, το αντιλαμβάνονται σαν ένα ακόμα εργαλείο κυριαρχίας των μονοπωλίων, βλέποντας, εκτός των άλλων, τις τιμές να εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη, βιώνοντας καθημερινά την παραπέρα μείωση της αγοραστικής τους δύναμης...

Οι υποστηρικτές του «ναι» επιχειρούν ακόμη να νομιμοποιήσουν μιαν αυθαίρετη εξίσωση, ότι δηλαδή Ευρώπη είναι μόνον η Ευρωπαϊκή Ενωση. Για να κατηγορήσουν στη συνέχεια όσους ψηφίζουν «ΟΧΙ» ότι στρέφονται «κατά της Ευρώπης»!

Για τα λαϊκά στρώματα στη Γαλλία, στην Ολλανδία, σ' όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι η Ευρώπη. Η δική τους Ευρώπη είναι η Ευρώπη της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης των λαών, της κοινωνικής προόδου, του σοσιαλισμού. Αυτή η Ευρώπη, όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, των πολέμων, της καταστολής, αλλά βρίσκεται απέναντί της. Γι' αυτήν την Ευρωπαϊκή Ενωση ακούστηκε το βροντερό «ΟΧΙ».

Το «ΟΧΙ» των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας δημιούργησε ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης. Στο χέρι τους είναι να το διαφυλάξουν, να το πολλαπλασιάσουν, να το ρευστοποιήσουν στους αγώνες τους για μια πραγματικά «άλλη Ευρώπη».


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ