Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «μηχανή» του πετρελαίου

Οι έντονες τάσεις ανόδου της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες βδομάδες, συνδέονται περισσότερο με προαγορές και προπωλήσεις... συμβολαίων. Με στοιχήματα, δηλαδή, στα χρηματιστήρια παραγώγων, που αφενός δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλους «παίκτες» να κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, αφετέρου αξιοποιούνται σαν ένα ακόμα όπλο για τη χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου.

«Γεύσεις» από τέτοιου είδους παιχνίδια έχουμε πάρει στην Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν όταν διάφορα «χαρτιά» στο Χρηματιστήριο έπιαναν μέσα σε ένα λεπτό «πάτο» ή έφταναν στα «ουράνια», με μια σειρά επιπτώσεις, χωρίς αυτό να έχει κάποια σχέση με τα οικονομικά μεγέθη των εταιριών που αντιπροσώπευαν. Οπως ακριβώς δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα οι κραυγές των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων, που επικαλούμενοι τις τιμές του πετρελαίου ετοιμάζονται για οδυνηρές, σε βάρος του λαού, ανατιμήσεις, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στη χώρα μας.

Η φημολογία - μαζί με την πανταχού παρούσα κερδοσκοπία του κεφαλαίου - έχει τον πρώτο λόγο σε αυτήν την κούρσα και τα συνεχόμενα «ιστορικά ρεκόρ» ανόδου στις τιμές του πετρελαίου. Καλό είναι όμως να το γνωρίζουμε, ότι αυτές οι τιμές ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα της αγοράς. Καλύτερα από όλους το γνωρίζουν οι εταιρίες διύλισης και εμπορίας και οι κυβερνήσεις, που συνεχώς πολλαπλασιάζουν οι μεν τα υπερκέρδη τους, οι δε τα φορολογικά έσοδα. Γι' αυτό εξάλλου, η αμόλυβδη αυξήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1998 - 2003 περίπου 25%, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου παρουσίασε αύξηση 300%! Και οι εταιρίες δεν έχασαν. Για το 2003 τα μεικτά κέρδη των ΕΛΠΕ ήταν 216 εκατ. ευρώ και της «Μότορ Οϊλ» 95 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2002.

Τις τελευταίες μέρες οι «παράγοντες της αγοράς» - που ξέρουν πολύ καλά την αλήθεια - έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος, προκειμένου οι εργαζόμενοι να θεωρήσουν... φυσιολογικές τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα προϊόντα. «Πουλάνε ακριβά τα διυλιστήρια», λένε οι εταιρίες εμπορίας και «εκτιμούν» (απαιτούν) πετρέλαιο θέρμανσης έως και 48 λεπτά το λίτρο. Αν τελικά το πουλήσουν... 44 θα πρέπει να πούμε κι «ευχαριστώ»! Αναστατώνονται οι μεγαλέμποροι και μιλούν για αυξήσεις στα... μεταφορικά. «Κρίση» επικαλούνται και οι βιομήχανοι που δουλεύουν με το ακριβό... μαζούτ. Μια τεράστια επιχείρηση ανατιμήσεων από τις χαρτοπετσέτες μέχρι και τα λαχανικά και τις υπηρεσίες βασίζεται στις... διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Και η κυβέρνηση σιγοντάρει με υψηλές συναντήσεις στο Μαξίμου και αλλεπάλληλες «μυστικές» συναντήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης με τους φορείς της αγοράς.

Ολοι αυτοί υποτίθεται ότι προσπαθούν να «προστατέψουν» τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από την ακρίβεια. Στην πράξη, αφού οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους, θα πάρουν τη σκυτάλη όλοι οι υπόλοιποι για να αφαιρέσουν και το τελευταίο «σεντ» από τις τσέπες των εργαζομένων. Γι' αυτό και δεν πρέπει να γίνει καμία ανατίμηση στα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες! Και κανείς δεν πρέπει να ανεχτεί ακόμη μια μεγάλη απάτη.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ