Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Απελευθέρωση της αισχροκέρδειας

Οι κάθε είδους θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» υποστήριζαν και υποστηρίζουν, πως η «απελευθέρωση των τιμών» κάνει ...καλό στους εργαζόμενους, γιατί -όπως ισχυρίζονται- ενισχύει τον ανταγωνισμό και άρα μειώνει τις τιμές! Η πραγματικότητα, όμως, όπως μαρτυρούν μια σειρά γεγονότα, είναι εντελώς διαφορετική. Η πολιτική απελευθέρωσης των αγορών -όπως έχουν βαφτίσει οι αστοί πολιτικοί την ενίσχυση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου- ωφέλησε και ωφελεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές, τα μονοπώλια και τους κάθε είδους υπηρέτες τους, ζημιώνοντας τα μέγιστα τους εργαζόμενους. Τα παραδείγματα, που θα μπορούσαν να αναφερθούν, είναι πάρα πολλά. Θα επικαλεστούμε, τα στοιχεία που παρέθεσε στο πρωτοσέλιδο θέμα του ο «Ρ» την Πέμπτη 2 Αυγούστου, για τις τιμές των υγρών καυσίμων και τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών. Από τα στοιχεία αυτά, πείθεται και ο πιο άπιστος ότι η απελευθέρωση των τιμών στα πετρελαιοειδή έχει τσουρουφλίσει, στην κυριολεξία, τόσο τα πορτοφόλια των γιωταχήδων (με τις βενζίνες) όσο και των εργαζόμενων νοικοκυριών γενικότερα (με το πετρέλαιο θέρμανσης), για να γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια των ισχυρών του κλάδου.

Ιδού και τα τεκμήρια:

Πρώτον, οι κυβερνώντες, απέδιδαν τις τσουχτερές αυξήσεις στις βενζίνες και τα πετρέλαια, κυρίως στην άνοδο των διεθνών τιμών και περιστασιακά στην κερδοσκοπία των πρατηριούχων. Στα πλαίσια αυτά, ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ανατιμήσεις που έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές στις βενζίνες και τα πετρέλαια, κατηγορώντας ως κύριους υπεύθυνους για την αισχροκέρδεια στα υγρά καύσιμα τους πρατηριούχους! Σε αντίθεση με τους προκλητικούς ισχυρισμούς του κυρίου υπουργού -που ενώ γνωρίζει τη ρίζα του κακού, μας δείχνει το δέντρο για να χάσουμε το δάσος- τους μεγάλους ενόχους μάς τους δείχνουν τα ίδια επίσημα στοιχεία με την κερδοφορία των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά. Μεταξύ άλλων, μας πληροφορούν ότι στο σύνολο των περίπου 5.000 βιομηχανικών επιχειρήσεων (μορφής ΑΕ και ΕΠΕ), φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων οι 3 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου πετρελαιοειδών. Πρόκειται για τον όμιλο εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ του Βαρδινογιάννη και η ΠΕΤΡΟΛΑτου Λάτση. Οι 3 συγκεκριμένες εταιρίες αύξησαν το 2000 τα καθαρά κέρδη τους κατά 51%, τα οποία από 95,9 δισ. δραχμές το 1999 εκτινάχτηκαν πέρσι στα 144.8 δισ. δραχμές)! Παρενθετικά να σημειώσουμε, ότι τα ΕΛΠΕ (που η κυβέρνηση επειγόντως ξεπουλάει στο ιδιωτικό κεφάλαιο), κατέχουν την 1η θέση, με τα μεγαλύτερα κέρδη και τις μεγαλύτερες πωλήσεις, μεταξύ του συνόλου των περίπου 5.000 βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Δεύτερον: Εκτός όμως από την προκλητική αύξηση των κερδών των παραπάνω 3 εταιριών, τα ίδια στοιχεία μάς πληροφορούν για τη συντελούμενη με γοργούς ρυθμούς (σε όλους τους κλάδους), συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου (κερδών), της παραγωγής και των πωλήσεων σε όλο και λιγότερο χέρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι παραπάνω 3 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών, μοιράστηκαν μεταξύ τους περίπου το 20% των συνολικών κερδών (750 δισ. δραχμές), που εμφανίζουν όλες μαζί οι 5.000 βιομηχανικές εταιρίες. Την ίδια εικόνα, με αυτή που μας δίνουν τα στοιχεία στον κλάδο των πετρελαιοειδών- για το ποιοι φουσκώνουν τις τιμές αλλά και τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου -ισχύει με μικρές διαφοροποιήσεις και στους άλλους κλάδους. Πρόκειται για στοιχεία, που τεκμηριώνουν την άποψη εκείνων που επιμένουν ότι με την απελευθέρωση των τιμών και της αγοράς οι κυβερνώντες απελευθέρωσαν την κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ