Πέμπτη 14 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αιχμάλωτοι του τρόμου

Δεκαεννέα χρόνια πριν, στις 12 Ιούνη του 1982, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, διαμαρτυρόμενοι για την ανήλεη και άκρως επιθετική πολιτική του τότε Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος είχε θέσει ως μία εκ των προτεραιοτήτων της πολιτικής του την υλοποίηση του πρωτοφανούς σχεδίου, «Πόλεμος των Αστρων».

Για πρώτη φορά, επί ηπειρωτικού αμερικανικού εδάφους, τόσο μεγάλο πλήθος διαδήλωσε για ένα και μόνο σκοπό: τον τερματισμό της κούρσας των εξοπλισμών και την οριστική ανατροπή του προδιαγραφόμενου ζοφερού μέλλοντος της οικουμένης, αιχμάλωτης στον τρόμο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Πολλά χρόνια πέρασαν από τότε και αυτά που μεσολάβησαν, όπως η εγκατάλειψη του σχεδίου από τον Ρήγκαν και τις επόμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με τη δραματική αλλαγή του χάρτη της οικουμένης και τον τερματισμό του «Ψυχρού Πολέμου», καταδεικνύουν την ταχύτητα που μεταβάλλεται η κοινή γνώμη και η συνείδηση, όταν είναι ενημερωμένη, καθώς και την αντίστροφή της πορεία. Με την ίδια ταχύτητα, η αγωνία και η αποφασιστικότητα εξανεμίζονται, παραχωρώντας τη θέση τους στην καταναλωτική ευδαιμονία...

Ολα αυτά μέχρι την αυγή της νέας χιλιετίας... όταν ο νεοεκλεγείς, και εκλεγείς με χιλιάδες ερωτηματικά και αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητά του, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ανακοίνωνε περιχαρής την πρόθεσή του να θέσει σε άμεση εφαρμογή το σχέδιό του για την ανάπτυξη «Εθνικού Αντιπυραυλικού Αμυντικού Συστήματος». Την Πρωτομαγιά, το σχέδιο γινόταν «πραγματικότητα» και το «βρέφος» Μπους, δείχνοντας ταυτοχρόνως και καλή διαγωγή, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μονομερείς περικοπές του πυρηνικού οπλοστασίου. Με μία ουσιαστική διαφορά: η πρόταση ενέχει την πιθανότητα εγκατάλειψης της τακτικής των διαπραγματεύσεων για τα στρατηγικά όπλα, καθώς, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους «η λήξη της ψυχροπολεμικής εποχής σημαίνει και το τέλος της ανάγκης νέων διαπραγματεύσεων για τους εξοπλισμούς με τη Ρωσία, εφόσον αυτή δε θεωρείται πλέον εχθρός των ΗΠΑ», εν αντιθέσει με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και όλος ο δυτικός κόσμος σε ένα ασταθές περιβάλλον από τα «κράτη -ταραξίες». Κράτη ταραξίες, όπως η ΛΔ Κορέας, το Ιράκ, το Ιράν και, κυρίως, αν και ποτέ δεν κατονομάστηκε, η Κίνα!

Ετσι, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ασταθή κόσμο δε θα πρέπει να αυτοεγκλωβιστεί στους περιορισμούς που θέτουν οι διεθνείς συνθήκες, αλλά αντίθετα κάθε χώρα, και της Ρωσίας περιλαμβανομένης, θα πρέπει να μπορεί και να αποφασίζει ελεύθερα πόσα πυρηνικά όπλα χρειάζεται.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από μία τέτοια μονομερή απόφαση είναι πολλοί. Καταρχήν, μηδενός εξαιρεμένου, όλοι οι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες συμφωνούν στο γεγονός ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα οδηγήσει σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών και το πιθανότερο, αυτή τη φορά θα είναι τελείως ανεξέλεγκτη. Κι ενώ, ακόμη και Αμερικανοί ειδικοί και επιστήμονες σημειώνουν, πως δεν είναι απολύτως σίγουροι, εάν το πολύκροτο σχέδιο είναι τελικά υλοποιήσιμο, η απειλή και μόνο -πολύ περισσότερο επειδή φωτογραφίζονται «χίλιοι δυο εχθροί- δημιουργεί ήδη άνοδο του θερμομέτρου της έντασης.

Για άλλη μία φορά, πάντως, η μοναδική διέξοδος των λαών δε βρίσκεται στο ψεύτικο δίλημμα: ή υποτάσσονται στην πυραυλική «παξ αμερικάνα» ή συμβιβάζονται και αποδέχονται ένα νέο και ολέθριο κυνηγητό των εξοπλισμών. Η διέξοδος είναι μία: Αντίσταση στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και ανατροπή των απάνθρωπων σχεδίων της!


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ