Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΝΑΤΟ: Εχθρός των λαών

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τον επικίνδυνο, για τους λαούς και τον δικό μας, χαρακτήρα αυτής της λυκοσυμμαχίας. Που ιδρύθηκε το 1949 ως στρατιωτικοπολιτικός ιμπεριαλιστικός συνασπισμός κόντρα στα λαϊκά κινήματα, στην πάλη των λαών για το σοσιαλισμό, κόντρα στο ίδιο το σοσιαλιστικό σύστημα και στην ΕΣΣΔ.

Πρόκειται για μια αιματοβαμμένη ιστορία, στήριξης δικτατοριών, δολοφονικών επεμβάσεων στην υπηρεσία των διεθνικών μονοπωλίων. Αυτό που οι αστοί πολιτικοί (συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες) παρουσιάζουν ως δράση για την «ειρήνη και την ασφάλεια» το έχουν βιώσει και το βιώνουν στο πετσί τους εκατομμύρια άνθρωποι στη διαμελισμένη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, στη Σομαλία και αλλού, όπου οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους, όπως και με το λεγόμενο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, παράρτημα του ΝΑΤΟ όπου συμμετέχουν κυρίως χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι αστικές τάξεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, με πρώτες αυτές των ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας κλπ. είναι ενωμένες στην επίθεση ενάντια στους λαούς, ενώ η μεταξύ τους «φαγωμάρα» ξεκινάει όταν πρόκειται για τη μοιρασιά της λείας από το πλιάτσικο του πλούτου των λαών.

Στη Σύνοδο στην Πορτογαλία θα καταληχθεί η λεγόμενη νέα στρατηγική για το 2020. Με αυτήν επιχειρείται να νομιμοποιηθεί η επέμβαση κατά του λαϊκού κινήματος χώρας - μέλους του, σ' ενδεχόμενο απειλής της αστικής εξουσίας, να ενισχυθούν οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, πέραν της ζώνης της Συμμαχίας, δηλαδή σε όλο τον πλανήτη, και μάλιστα με τη «νόμιμη» ομπρέλα του ΟΗΕ και σε συνδυασμό με τις ανάλογες δυνάμεις κρούσης της ΕΕ. Επίσης, στόχος της «νέας στρατηγικής» είναι ο έλεγχος των αγορών σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκτός ΝΑΤΟ, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης των «νέων ασύμμετρων απειλών» (κυβερνοεπιθέσεις, πειρατεία, διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, «ενεργειακή ασφάλεια», κλιματικές αλλαγές, κλπ.). Σε αυτά τα πλαίσια θα επεκταθούν και οι λεγόμενοι προληπτικοί πόλεμοι.

Αυτές οι διαδικασίες προωθούνται στα πλαίσια ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και με ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Διακηρυγμένος στόχος επίσης είναι το γεφύρωμα με τα ανταγωνιστικά συμφέροντα της καπιταλιστικής Ρωσίας. Τέτοιο στοιχείο είναι η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, όπου εξετάζεται η φόρμουλα για την ένταξη και της καπιταλιστικής Ρωσίας, ενώ γίνεται «παζάρι» και για την ένταξη άλλων χωρών, όπως η Τουρκία, αλλά και η χώρα μας. Το Αιγαίο και η εκμετάλλευσή του, στο πλαίσιο των διευθετήσεων των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι φανερό ότι επιχειρείται να μετατραπεί σε «ΝΑΤΟική λίμνη».

Αυτές τις εξελίξεις αναδεικνύει καθημερινά στη δράση το ΚΚΕ, αποκαλύπτει στα λαϊκά στρώματα τους κινδύνους από το δέσιμο του λαού στο ΝΑΤΟικό άρμα από τις αστικές κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Το ΚΚΕ όμως δε μένει στις διαπιστώσεις, αλλά καλεί το λαό να σηκώσει το ανάστημά του. Να παλέψει για απεμπλοκή της πατρίδας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για συνολική ρήξη με τον ιμπεριαλισμό, ΝΑΤΟ και ΕΕ, την αποδέσμευση της χώρας από αυτούς τους οργανισμούς, που θα επιβληθεί από την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη σε κάθε χώρα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ