Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μητρώο μεγαλοαγροτών

H θέσπιση του Μητρώου Αγροτών «είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές», δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπατζελή, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Καταγραφή Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη». Πράγματι είναι έτσι, γιατί η σύσταση και κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για να κατευθύνει τις αγροτικές επιδοτήσεις στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών του αγροτικού χώρου. Η ουσία, άλλωστε, της κοινοτικής και κυβερνητικής πολιτικής είναι η συγκέντρωση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου και της παραγωγής από τους μονοπωλιακούς ομίλους. Πολιτική που περνάει μέσα από την εκδίωξη των φτωχομεσαίων αγροτών και αγροτοεργατών από τη γη τους, η οποία οριστικοποιείται όταν αυτοί εξαιρεθούν από την καταβολή των επιδοτήσεων, όχι άμεσα, αλλά πολύ σύντομα και μάλλον από το 2013 κι έπειτα.

Αρκετοί μικροί και μεσαίοι αγρότες, που μέχρι σήμερα «άντεξαν» από τις συστηματικές επιθέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ίσως να θεωρήσουν ότι με το «Μητρώο Αγροτών» και την «ταυτότητα του επαγγελματία αγρότη» θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα: Αυτό, της είσπραξης των επιδοτήσεων από μη αγρότες ή από «αγρότες του Κολωνακίου», όπως αρέσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας να τους αποκαλεί. Ομως με το παρόν νομοσχέδιο ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Οι «αγρότες του Κολωνακίου», βιομήχανοι, επιχειρήσεις της εκκλησίας - γιατί μην ξεχνάμε οι μονές ανά την Ελλάδα, είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων - κάθε λογής επενδυτικός όμιλος θα παίρνει πλέον «κομμάτι από την πίτα» των αγροτικών κονδυλίων, όχι από το «παράθυρο», αλλά από τις θύρες, που πλέον ανοίγει διάπλατα για χάρη τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Βάσει του νομοσχεδίου, αγρότης δε θεωρείται πια ο φτωχός κάτοικος της υπαίθρου που πραγματικά θα καλλιεργεί τη γη του και παράγει προϊόντα, αλλά επειδή ο μικρός του κλήρος δεν επαρκεί για ένα αξιοπρεπές εισόδημα δουλεύει και στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και επιλέγει να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, για να έχει δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος ανεργίας.

Εκείνος όμως - φυσικό ή νομικό πρόσωπο - που σήμερα είτε αγοράζει αγροτική γη μιας και οι τιμές ανά την Ελλάδα καταρρέουν, είτε του παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις - με τους γνωστούς τρόπους και τα παραδείγματα είναι πολλά - για να «επενδύσει» στις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ή σε «αγροτουριστικές» μονάδες θα εγγράφεται στο Μητρώο και εκτός όλων των άλλων ...ευκολιών που θα του παρέχει το κράτος, θα εισπράττει και από τα κονδύλια των αγροτικών επιδοτήσεων. Σε ένα ακόμη «μετερίζι» δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει την ταξικότητα της πολιτικής της, σε όλο της το μεγαλείο. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι φτωχοί αγρότες και αγροτοεργάτες. Το μέλλον που τους ετοιμάζουν είναι αυτό της ελαστικής χωρίς δικαιώματα εργασίας, υπό το ζυγό των «επενδυτών», που σαν την ακρίδα θα πέφτουν πάνω στη γη, την οποία οι πρόγονοί τους και οι ίδιοι «πότισαν» με το αίμα και τον ιδρώτα τους. Στο χέρι τους είναι να το αλλάξουν.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ