Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Παραστρατιωτικές ομάδες

Πολλά ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί η εκπαίδευση παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Ελλάδα, από Αμερικάνους ειδικούς και την παρακολούθηση του ΓΕΣ. Οπως κατέγραψε το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ», η εκπαίδευση αυτή γίνεται για αποστολές σε «κατοικημένες περιοχές», υπό την ταμπέλα των λεσχών «Εφέδρων Καταδρομέων», με διεθνείς διασυνδέσεις και κυρίως υπό την πλήρη κάλυψη ελληνικών αρχών, όπως το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Ελληνική Αστυνομία. Η εν λόγω «άσκηση» έγινε στις 7-10 Γενάρη 2010 στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Την παρακολούθησαν ως επίσημοι παρατηρητές εκπρόσωποι της Αστυνομίας και δύο εν ενεργεία στελέχη του Στρατού, ένας εκ των οποίων απένειμε και τα αναμνηστικά μετάλλια.

Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης παραπέμπουν κατευθείαν σε εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων. Προσανατολίζουν σε αποστολές καθαρά εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης κατά του λαϊκού κινήματος, που, εκτός των άλλων, μπορεί άμεσα να ενσωματωθεί στους ιδιωτικούς ή και στους κρατικούς στρατούς που δρουν στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα, είτε υπό τη μορφή μη κυβερνητικών οργανώσεων, είτε υπό τη μορφή εταιρείας παροχής πολεμικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός εκπαιδευτής προέρχεται από το FBI και όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «έχει εφαρμόσει την εκπαίδευση αυτή σε δεκάδες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, στο ΙΡΑΚ, στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ και στη ΒΟΣΝΙΑ». Ιδού, λοιπόν, «πεδίον δόξης λαμπρόν» για όσους έχουν φιλοδοξίες να γίνουν «ράμπο» σε βάρος των λαών, με την ενθάρρυνση πάντα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι πραγματικές στοχεύσεις, αλλά και το βάθος των διασυνδέσεων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο γεγονός, αποκαλύπτονται και από το εξής: Η εκπαίδευση ονομάστηκε από τους διοργανωτές της, το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλεξιπτωτιστών» και τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Χαλκιδικής» (απόστρατοι καταδρομείς), «σχολείο SWAT». Δηλαδή, εκπαίδευση «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών» κατά τα πρότυπα των αμερικανικών ομάδων SWAΤ (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής). Ετσι αποκαλούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες που λειτουργούν στις ΗΠΑ και είναι πλήρως ενσωματωμένες στους εκεί κατασταλτικούς μηχανισμούς, με επίσημη αποστολή τη «διάσωση ομήρων», την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τη «συμμετοχή σε υψηλού ρίσκου συλλήψεις» κλπ.

Η ύπαρξη αυτών των ομάδων, αλλά και η εκπαίδευσή τους σε τέτοιου είδους αποστολές, υπό την κάλυψη των κρατικών αρχών, συνδέεται άμεσα με τα νεοταξικά δόγματα και το όλο πλέγμα καταστολής που εγκαθιδρύεται. Αποτελεί αντανάκλαση του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών», που μαζί με την τρομοκρατία περιλαμβάνουν, με βάση τα διάφορα «αντιτρομοκρατικά» δόγματα, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή για το σύστημα, ακόμα και δραστηριότητες προερχόμενες από τις οργανωμένες δυνάμεις του μαζικού λαϊκού κινήματος. Αυτός ο προσανατολισμός δεν είναι ξένος και από την ίδια την εκπαίδευση που παρέχεται στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς ο Ελληνικός Στρατός έχει ήδη πραγματοποιήσει και ασκήσεις για την αντιμετώπιση διαδηλωτών. Η απειλή συνεπώς είναι συγκεκριμένη και αποτελεί μέρος της γενικευμένης επίθεσης που εκπορεύεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ