Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επικαιροποίηση και των διεκδικήσεων

Εφτανε, ίσως, η εικόνα από τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στα τουριστικά μέρη για να επιβεβαιώσει την επισήμανση του ΚΚΕ πως «ο λαός πρέπει να έχει επιστημονική ενημέρωση σχετικά με τη "νέα γρίπη", αλλά και να γνωρίζει όλη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα Υγείας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στη διεκδίκησή του».

Την επισήμανση αυτή το ΚΚΕ την έκανε με ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή, αμέσως με την παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης» και όταν ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος διατυμπάνιζε πως η «χώρα μας έχει σχέδιο, έχει στρατηγική, έχει συγκεκριμένους στόχους».

Η εικόνα από νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και κέντρα υγείας των νησιών το Σαββατοκύριακο ήταν η μαζική προσέλευση χωρίς κανένα «φιλτράρισμα» όλων εκείνων που ήταν άρρωστοι ή υποψιάστηκαν ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Το ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη διαχρονική - με ευθύνη του δικομματισμού - γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι ένα το κρατούμενο.

Το άλλο κρατούμενο είναι πως ακόμα και με τις υπάρχουσες δυνατότητες η επιστημονική ενημέρωση - που έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - περιορίστηκε μόνο στην επικοινωνιακή πλευρά του θέματος. Δηλαδή την ενημέρωση από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Τελικά, στην πράξη, το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης επικαιροποίησε τις αδυναμίες του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας - με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές - τόσο σε επίπεδο ΠΦΥ όσο και σε επίπεδο νοσοκομείων. Η εξέλιξη της πανδημίας της νέας γρίπης στη χώρα μας δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμούς αλλά και ούτε κινδυνολογία. Οπως επίσης δεν επιτρέπει η νέα γρίπη να γίνει αφορμή για την επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. (Μάλιστα οι ιδιωτικοί φορείς Υγείας πήραν, ήδη, και την πρωτοβουλία να συντάξουν και τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού...).

Αντίθετα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να επιμείνει στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιστημονικής ενημέρωσης, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός ενιαίου καθολικού δημόσιου συστήματος που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Αμεσα πρέπει να διεκδικήσει να ξεκινήσουν πανελλαδικά παρεμβάσεις (ιατρική εξέταση, εντοπισμός ευάλωτων ομάδων κλπ) και εμβολιασμός με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχική γρίπη, πνευμονιόκοκκος) και με το νέο εμβόλιο, αφού αποδειχθεί η ασφάλειά του για τη νέα γρίπη. Αυτές οι άμεσες δράσεις πρέπει να γίνουν με κινητές μονάδες σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, σε ΚΑΠΗ, στο στρατό, στα αεροδρόμια και στα σύνορα της χώρας αλλά και σε χώρους που εργάζονται ή ζουν μετανάστες, πρόσφυγες άποροι, άστεγοι, τσιγγάνοι και χρήστες ουσιών.

Κι όλα αυτά για όλους. Είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι. Είτε είναι νόμιμοι είτε είναι παράνομοι μετανάστες και έχουν ή δεν έχουν χαρτιά.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ