Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καταστολή σε βάρος των μεταναστών

Πιο αποτελεσματικούς τρόπους καταστολής της μετανάστευσης αναζητά η ΕΕ, ώστε σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρα που έχουν ψηφιστεί στην Ενωση, να επιτευχθεί η ελεγχόμενη και επιλεκτική μετανάστευση. Σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και η προχτεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών: Ενίσχυση του FRONTEX, του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ και νέοι τρόποι για την επανεισδοχή μεταναστών στις χώρες τους.

Η ακόμα πιο αποφασιστική και βίαιη καταστολή της μετανάστευσης έχει αναδειχτεί σε μεγάλο «στοίχημα» για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Κάθε Οδηγία, κάθε ψήφισμα της ΕΕ, που υιοθετείται από τα κράτη - μέλη, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, αποκαλύπτουν ότι κανένα ανθρωπιστικό κίνητρο δεν κρύβεται πίσω από τις επιδιώξεις της ΕΕ, κι ας ιδροκοπούν οι απολογητές της να αναδείξουν κάποιες υποτιθέμενες «ανθρωπιστικές» ευαισθησίες της. Αντίθετα, όλα τα μέτρα που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύουν την διάκριση «νόμιμης» και «παράνομης» μετανάστευσης, «προμηθεύουν» την εργοδοσία με φθηνή εργατική δύναμη για όσο χρόνο τη χρειάζεται, εξισώνουν την απόλυση με την απέλαση, εντείνουν την τρομοκράτηση των μεταναστών, προωθούν την κυκλική μετανάστευση, δηλαδή την κυκλική κίνηση εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πάντα με κριτήριο την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, πάντα με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών και των ντόπιων εργατών.

Ακριβώς αυτό ήταν και το νόημα της σύσκεψης των υπουργών. Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε δήλωσή της σε μια «πολύ μεγαλύτερη δραστηριότητα της FRONTEX». Δηλαδή, μεγαλύτερη κατασταλτική δραστηριότητα ενάντια στους μετανάστες, τέτοια είναι η λεγόμενη κοινή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εξάλλου, διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ είναι η αναβάθμιση του FRONTEX σε έναν κοινοτικό οργανισμό, όπως είναι η Europol, ενώ τα κονδύλια για το 2008 ανήλθαν στα 70 εκατ. ευρώ για το 2008 και τα 55 εκατ. ευρώ για το 2009. Δρομολογείται επίσης η δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών» και «Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής».

Αυτό είναι το «ανθρωπιστικό» περιεχόμενο της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της. Να εμποδιστούν η μεταναστευτική ροή με βίαιο τρόπο. Μια πολιτική που έχει ποτίσει με αίμα χιλιάδων ανθρώπων - ακόμα και μικρών παιδιών - τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα των χωρών της ΕΕ. Η υπουργός μίλησε ακόμα για επανεισδοχή των μεταναστών στις χώρες τους, εκείνων μάλιστα που «δεν είναι στην κατηγορία όσων δικαιούνται πολιτικό άσυλο». Μα πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τα στοιχεία δε «δικαιούνται» ούτε 2 στους 100... Στην πραγματικότητα, όμως, η επανεισδοχή τους στις χώρες προέλευσής τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Πολλοί φυλακίζονται ή βασανίζονται, διώκονται για πολιτική δράση, ενώ για άλλους η εξαθλίωση, οι αρρώστιες κι ο υποσιτισμός, ακόμη και η θανάτωση, είναι καθημερινή απειλή.

Για τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους η μετανάστευση είναι απειλή. Ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων στρώνει το έδαφος για τη μετανάστευση, κι έπειτα πάλι στα πλαίσια αυτών των ανταγωνισμών χαρακτηρίζονται οι μετανάστες «λαθραίοι». Μια ακόμη άλυτη αντίφαση του καπιταλισμού. Από τη σκοπιά τους οι εργαζόμενοι κάθε χώρας, ντόπιοι και μετανάστες, είναι ανάγκη να οργανωθούν, να παλέψουν μαζί με προοπτική έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου οι ίδιοι θα διαφεντεύουν και θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ