Τρίτη 7 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΠΡΙΝΓΚΦΙΛΝΤ.-- Νέος εκτροχιασμός τρένου της εταιρείας «Norfolk Southern», που ευθύνεται για το περιβαλλοντικό έγκλημα στις 3 Φλεβάρη στην Ανατολική Παλαιστίνη του Οχάιο, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Σπρίνγκφιλντ της ίδιας πολιτείας. Τουλάχιστον 20 βαγόνια εκτροχιάστηκαν από ανεξακρίβωτη αιτία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η πολιτική και στρατιωτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου ανακοίνωσε, διά του επικεφαλής της, Χασάν Νασράλα, ότι θα στηρίξει τον Χριστιανό πολιτικό Σουλεϊμάν Φραγκιέ για τη θέση του Προέδρου της χώρας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον εννέα αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 16 άλλοι τραυματίστηκαν χτες σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείου στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, στην πόλη Ντάνταρ στην περιοχή Κάτσι, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κουέτα (πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλουχιστάν). Οι οκτώ τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το Μπαλουχιστάν είναι επαρχία πλούσια σε υδρογονάνθρακες και μέταλλα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κυριακή τους δρόμους της Τύνιδας στο πλαίσιο συλλαλητηρίου συνδικάτων κατά του Προέδρου Καΐς Σαΐντ και της καταστολής που έχει εξαπολύσει σε συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και Αφρικανούς μετανάστες.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε την Κυριακή στο Κάιρο ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Σία αλ Σουντάνι, με κεντρικά θέματα την ανάπτυξη διμερούς οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε χτες ότι είναι ασυγχώρητο έγκλημα η δηλητηρίαση Ιρανών μαθητριών τους τελευταίους μήνες. Οι ύποπτες δηλητηριάσεις επεκτείνονται σε όλη τη χώρα και πάνω από 1.000 κορίτσια έπεσαν θύματα, εκατοντάδες εκ των οποίων νοσηλεύονται. Μερικοί πολιτικοί λένε ότι οι μαθήτριες μπορεί να έγιναν στόχοι θρησκευτικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Παράλληλα, ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε θάνατο έξι άνδρες που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην οργάνωση Χαρακάτ αλ-Νιντάλ, η οποία πραγματοποίησε επιθέσεις από το 2017 ως το 2019 στο νοτιοδυτικό Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ