Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για τις μπίζνες της «πράσινης ανάπτυξης», ανακοίνωσε κατά τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως εφεξής η χώρα του δεν θα αναλαμβάνει την κατασκευή στο εξωτερικό σταθμών παραγωγής Ενέργειας με λιγνίτη, αλλά θα βοηθήσει αναπτυσσόμενες χώρες να επενδύσουν στις λεγόμενες «πράσινες» υποδομές.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ έπληξε χτες το πρωί τη νοτιοανατολική Αυστραλία, με επίκεντρο κοντά στην πόλη Μάνσφιλντ, 200 χλμ. βορειοανατολικά από τη Μελβούρνη. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές και πανικός, καθώς η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, λόγω και του μικρού εστιακού βάθους, μόλις 10 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Αδελαΐδα, 900 χιλιόμετρα βόρεια.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το ιρανικό γενικό επιτελείο στρατού εξέφρασε «κατάπληξη» για τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, στρατηγού Μ. Χ. Μπαγκέρι, σχετικά με «εχθρικές κινήσεις από το Ιράκ στο Ιράν». Αφορμή για τις δηλώσεις ήταν η δράση Ιρανών Κούρδων από το «Κόμμα Ελεύθερη Ζωή» (PJAK) που δρουν στα σύνορα Ιράν - Ιράκ, προκαλώντας κατά διαστήματα στρατιωτική δράση του Ιράν στο ιρακινό έδαφος. Παράλληλα, χτες ο εκπρόσωπος της «Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους», Γουέιν Μαρότο, δήλωσε πως ο συνασπισμός αναδιοργανώνεται ώστε να έχει έναν «συμβουλευτικό, βοηθητικό ρόλο στο Ιράκ» έως το τέλος του χρόνου. Διαβεβαίωσε επίσης για συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα της «ασφάλειας» με την κυβέρνηση του Ιράκ και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο βορρά.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Δικαστήριο της Τύνιδας καταδίκασε χτες σε φυλάκιση τους βουλευτές του κόμματος Καράμα, έναν δικηγόρο και έναν δικαστικό, αυξάνοντας σε πέντε τον συνολικό αριθμό μελών του κοινοβουλίου που έχουν φυλακιστεί.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προχώρησε σε δύο νέες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚι, που πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους Καθολικούς και τις δυνάμεις ασφαλείας το 2019. Οι συλληφθέντες πιάστηκαν στο Ντέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ