Τρίτη 30 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για το Brexit. Οι συναντήσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε βδομάδα εναλλάξ μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μέχρι τέλη Ιούλη. Μεταξύ των πιο δύσκολων θεμάτων στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι αυτό της εγγύησης ισότιμων όρων ανταγωνισμού στον φορολογικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό τομέα, που απαιτεί η ΕΕ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη νοτιοδυτική Κίνα (επαρχία Σετσουάν).

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος για υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας - υπόθεση που είχε προκαλέσει την παραίτησή του από τις προεδρικές εκλογές το 2017. Ο συνήγορός του υποστήριξε πως η καταδίκη είναι «άδικη» και «αποτέλεσμα συνωμοσίας».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλων 30 Αμερικανών αξιωματούχων ζήτησαν χτες από την Ιντερπόλ Ιρανοί αξιωματούχοι, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί με πυραυλική επίθεση στις αρχές του περασμένου Γενάρη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεύτερος Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε την Κυριακή, σε συγκρούσεις μονάδων του τουρκικού στρατού με Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ. Η επίθεση του τουρκικού στρατού στην περιοχή ξεκίνησε στις 17 Ιούνη και αφού προηγήθηκε αερομεταφορά ειδικών δυνάμεών του στο βόρειο Ιράκ, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βαγδάτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χτες, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ και αλλού, οδηγώντας ορισμένες χώρες στην εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων που ενδεχομένως θα πλήξουν τη ζήτηση καυσίμων. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε κατά 81 σεντς ή 2%, στα 40,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε επίσης κατά 2%, στα 37,74 δολάρια.

ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.-- Πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε έκταση 20 τ. χλμ. καίει από το απόγευμα της Κυριακής χορτολιβαδικές εκτάσεις στο Λας Βέγκας, δημιουργώντας αποπνικτική κατάσταση σε παρακείμενες κατοικημένες περιοχές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-- Φωτιά σε νοσοκομείο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, που νοσήλευε ασθενείς με Covid-19, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον επτά ασθενών. Οι πρώτες ενδείξεις φέρουν ως πιθανή αιτία της πυρκαγιάς βραχυκύκλωμα από κακοσυντηρημένο κλιματιστικό σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενα μεγάλο διεθνές δίκτυο παιδικής κακοποίησης και πορνογραφίας αποκαλύφθηκε χτες στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Διεξάγεται έρευνα σε βάρος περισσότερων από 30.000 υπόπτων, «μια οργανωμένη διαδικτυακή ομάδα συμπαθούντων, υποστηρικτών και συνεργών». Στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχουν ταυτοποιηθεί 72 δράστες, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 8 άτομα και η έρευνα έχει πλέον επεκταθεί και στα 16 κρατίδια της Γερμανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ