Τετάρτη 16 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ηγηθούν της αποστολής των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας την επόμενη βδομάδα, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να μείνει στην Ουάσιγκτον, καθώς συνεχίζεται η κόντρα του με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.-- Δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε τρίμηνη παράταση της κράτησης των οκτώ Ουκρανών ναυτών που είχαν συλληφθεί στις 25 Νοέμβρη στον πορθμό Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα, έως τις 24 Απρίλη. Παρόμοια δικαστική απόφαση αναμένεται και για τα υπόλοιπα 16 μέλη του πληρώματος.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν ανακοίνωσε πως απέτυχε η απόπειρα εκτόξευσης ρουκέτας για να τεθούν σε τροχιά δύο δορυφόροι τύπου «Payam» (στα Φαρσί σημαίνει «Φιλία»), λόγω τεχνικού προβλήματος στο τρίτο και τελευταίο στάδιο εκτόξευσης στο «Διαστημικό Κέντρο Ιμάμης Χομεϊνί» του υπουργείου Αμυνας στην ιρανική επαρχία Σεμνάν.

ΑΜΜΑΝ.-- Η Ιορδανία ανακοίνωσε πως αποδέχτηκε αίτημα του ΟΗΕ να φιλοξενήσει την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης της Υεμένης και των αντικαθεστωτικών Χούτι, σε μία προσπάθεια προώθησης της ειρήνευσης, μετά τις διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα στη Στοκχόλμη με στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εφτασε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, καθώς η Παλαιστίνη αναλαμβάνει την προεδρία του μπλοκ των 77 αναπτυσσόμενων χωρών του ΟΗΕ (γνωστό και ως «Group 77»). Ο Αμπάς είχε προγραμματίσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το ίδιο 24ωρο ανέλαβε καθήκοντα στο Ισραήλ ο νέος επιτελάρχης στρατηγός Αβίβ Κοτσάβι, δηλώνοντας έτοιμος να ηγηθεί ενός «θανάσιμου, αποτελεσματικού και πρωτοπόρου» στρατού.

ΟΤΤΑΒΑ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο Καναδός Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ, που καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε θάνατο από κινεζικό δικαστήριο για εμπορία ναρκωτικών, ανακοινώθηκε πως θα ασκήσει έφεση. Η καταδίκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, που μίλησε περί «αυθαίρετης» επιβολής της θανατικής ποινής. Η υπόθεση αναμένεται ότι θα επιδεινώσει κι άλλο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Κίνας - Καναδά, μετά τη σύλληψη, την 1η Δεκέμβρη, στο Βανκούβερ, της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «Huawei», κατόπιν αμερικανικού εντάλματος σύλληψης.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε νέες συλλήψεις (σχεδόν 200) ατόμων που εμφανίζονται να συνδέονται με το δίκτυο του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ το 2016. Οι μαζικές συλλήψεις αντιφρονούντων που συνεχίζει η κυβέρνηση Ερντογάν προκαλούν πολλές αντιδράσεις και από άλλες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο και πολλών ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και διαφωνιών.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 90 τραυματίστηκαν, σε βομβιστική επίθεση που έγινε προχτές στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στην περιοχή όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες αλλά και ξένες εταιρείες. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ