Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Πάνω από 2.000 Βούλγαροι ανθρακωρύχοι και εργαζόμενοι σε εταιρεία Ενέργειας διαμαρτυρήθηκαν χτες για τα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης να μπει λουκέτο σε ορυχεία άνθρακα, στο πλαίσιο μέτρων «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών». Οι διαδηλωτές, που κατέβηκαν στο κέντρο της Σόφιας από διάφορες περιοχές της Βουλγαρίας, απαίτησαν από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους, καθώς εκπρόσωπος του συνδικάτου προειδοποίησε για τον κίνδυνο να οδηγηθούν στην ανεργία περίπου 150.000 εργάτες από το κλείσιμο ανθρακωρυχείων και σταθμών παραγωγής Ενέργειας στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι διοργανωτές συνδιάσκεψης γενετιστών στο Χονγκ Κονγκ αποδοκίμασαν τον ισχυρισμό του Κινέζου επιστήμονα Χε Τζιανκούι από το πανεπιστήμιο Σεντζέν πως προκάλεσε γενετικές μεταλλάξεις σε ανθρώπινα έμβρυα ώστε να έχουν ανοσία στον ιό HIV, εκτιμώντας πως οι σημερινές συνθήκες και τα δεδομένα επιστημονικής γνώσης δεν επιτρέπουν με ασφάλεια παρεμβάσεις τέτοιου είδους σε ανθρώπους, παρά μόνο στα εργαστήρια και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν απέκλεισαν τη χρήση της τεχνολογίας CIRSPR στο μέλλον και μόνον εφόσον υπάρχει «σημαντική ιατρική ανάγκη, με σαφή κατανόηση των κινδύνων και των πλεονεκτημάτων υπό συγκεκριμένες συνθήκες».

ΧΑΡΑΡΕ.-- Χιλιάδες Ζιμπαμπουέζοι συμμετείχαν χτες σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Χαράρε και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καταγγέλλοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση, τη φτώχεια και την αύξηση της ανεργίας στο 20,9%, που έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλά νοικοκυριά. Οι κινητοποιήσεις γίνονται περίπου ένα χρόνο μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Ζιμπάμπουε, από τον επί δεκαετίες Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε στον νυν Πρόεδρο Εμερσον Μνανγκάγκουα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν, δήλωσε χτες ένοχος για ψευδορκία στη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο σε σχέση με τις εργασίες που διεκπεραίωσε για κτηματομεσιτικά ζητήματα του Τραμπ στη Ρωσία. Νωρίτερα, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία εμπόδισαν δικομματική προσπάθεια για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε νομοσχέδιο «προστασίας» του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, Ρόμπερτ Μιούλερ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δύο νέα μικρά υποβρύχια τύπου «Ghadir», που είναι «αόρατα» από ραντάρ, ανακοίνωσε χτες πως απέκτησε το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, στο πλαίσιο επιχειρησιακών αναγκών σε ρηχά ύδατα όπως αυτά του Περσικού Κόλπου. Ιρανική κρατική εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή των πρώτων υποβρυχίων τύπου «Ghadir» το 2005.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χτες πως θα χορηγήσει στην Τυνησία δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων με ευνοϊκό επιτόκιο και θα χρηματοδοτήσει δύο μεγάλα έργα αξίας 140 εκατ. δολαρίων, ένα 48ωρο μετά την επίσκεψη που έκανε στην Τύνιδα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας και διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εναντίον του οποίου έγινε μαζική διαδήλωση.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Δύο Σύροι πρόσφυγες ηλικίας περίπου 30 ετών στον Λίβανο επιτέθηκαν και σκότωσαν 53χρονο Βρετανό ραδιοφωνικό παραγωγό, όταν εισήλθαν χτες το πρωί στο διαμέρισμά του στη Βηρυτό, παίρνοντας το κινητό τηλέφωνο, τα κλειδιά αυτοκινήτου και ορισμένα αντικείμενα αξίας του θύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ